Reçel yapmak, mevsimindeki meyve ve sebzeleri saklamak, devam eden aylarda da tüketebilmek için geleneksel bir tekniktir. Reçel yapımı her ne kadar meşakkatli gibi görünse de birkaç detay ve püf noktası ile kolay ve pratik şekilde rengarenk kavanozlar hazırlamak mümkün.

Reçel hazırlarken meyvelerin taze olması çok önemlidir. Dalından yeni toplanmış meyvelerle yapılmış reçellerin lezzeti hepsinden farklı oluyor. Reçel yapmak için gerekli olan birkaç malzemeyse sadece meyve, şeker ve limon suyu. Bu malzemelerin oranını iyi ayarlamak reçelin lezzeti için de çok önemli. Şeker oranıysa kullanılan meyveye göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin; tatlı meyve kullanıyorsanız şeker miktarı ile meyve miktarınız eşit olmalı. Daha az tatlı meyvelerde meyve miktarının 1,5 katı kadar şeker eklemeniz gerekebilir. Eğer ekşi meyve kullanıyorsanız, şeker miktarınız meyve miktarının 2 katı kadar olmalı. Şeker oranını belirledikten sonra meyvelerle şekeri harmanlayıp, pişirmeden önce bir süre tencerede bırakın. Bunun için 6-12 saat arası beklemeniz tavsiye edilir.

Meyveleriniz şişip suyunu bırakınca, orta ateşte reçelinizi kaynatmaya başlayın. Bu işlemde en önemli püf noktalarından biri üzerinde yavaş yavaş oluşmaya başlayan köpükleri temizlemeniz. Bu köpükler uzun vadede reçelinizin şekerlenmesine ve berraklığını kaybetmesine neden oluyor. Bu nedenle berrak, lezzetli ve uzun ömürlü bir reçel için köpükleri temizlemeniz çok önemli. Bir diğer püf noktası ise; reçeliniz kaynarken içerisine yarım limonun suyunu ya da 1-2 adet limon tuzu eklemek, bu adım reçelinizin şekerlenmesini engelleyerek ömrünü uzatmasını sağlıyor.

Eğer reçelinize değişik aromalar eklemek isterseniz baharatlardan yararlanabilirsiniz. Kullandığınız meyvelerle uyumlu olacak baharatları kaynama sırasında reçelinize ekleyebilirsiniz. Kolay, pratik ve tam kıvamında reçel yapmanın püf noktaları için yazımıza mutlaka göz atın.

Reçel Çeşitleri Nelerdir?

Reçel denilince akla en önce çilek, vişne gibi meyveler gelse de pek çok meyve ve sebzeden reçel yapılır. Ayrıca gül reçeli gibi çiçeğin yapraklarının kullanılarak hazırlandığı reçel çeşitleri de vardır. Hatta bölge ve şehirlerle özdeş sebze ve meyvelerle hazırlanan yöresel reçel çeşitleri ile sayısız reçel hazırlanabiliyor. Hangi mevsimde, ne reçeli yapılır diyorsanız işte size reçel takvimi:

 Ahududu reçeli: Temmuz-Ağustos

Armut reçeli: Ağustos-Eylül-Ekim

Ayva reçeli: Ekim

Çilek reçeli: Haziran-Temmuz

Dağ çileği reçeli: Haziran-Temmuz-Ağustos

Elma reçeli: Ocak-Şubat-Mart-Eylül-Ekim-Kasım

Erik reçeli: Temmuz-Ağustos-Eylül

Kayısı reçeli: Haziran-Temmuz-Ağustos

Kiraz reçeli: Haziran-Temmuz

Mandalina reçeli: Ocak-Şubat-Kasım-Aralık

Portakal reçeli: Ocak-Şubat-Mart-Kasım-Aralık

Şeftali reçeli: Temmuz-Ağustos-Eylül

Üzüm reçeli: Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim

Vişne reçeli: Temmuz-Ağustos

Reçel Şerbeti Nasıl Yapılır?

İki türlü reçel yapımı vardır. Bunlardan ilki reçel yapılacak meyvelerin önce şekerde bekletilerek daha sonra kaynatılmasıdır. Diğeri ise reçel yapılacak meyve ya da sebzenin reçel şerbeti ile kaynatılarak hazırlanmasıdır. Reçel şerbeti için; tencereye şeker, su ve limon ya da limon tuzu eklenir. Orta ateşte şeker eriyip kaynayana dek pişirdikten sonra reçelini yapacağınız meyve ya da sebze ilave edilir.

Reçel Koyu Olursa Ne Yapmak Lazım?

Bir tencereye su ilave edin. Oranı ise 1 kilogramlık meyve için 3 bardak su olarak hesaplayabilirsiniz. 1 su bardağından az şeker ilave ederek yeni bir şerbet hazırlayın. Koyulaşan reçelinizin üzerine ekleyin ve karıştırarak pişirin. Kıvamının oturması için pişirdikten sonra oda sıcaklığında tahta kaşık yardımıyla karıştırın.

Reçel Neden Bozulur?

Ev yapımı reçeller kimi zaman saklama koşullarından kimi zaman yapımında kullanılan malzemeler, kullanılan limon oranı, reçel doldurulurken kavanozun ıslak olması gibi etkenlerle bozulabiliyor. Reçelin çok iyi kaynatılması, belirlenen ölçülere uyulması, saklanması için konulan kavanozun temiz ve kuru olması, kapaklarının çok sıkı bir şekilde kapatılması bozulmasının önüne geçecektir.

Reçel Nasıl, Nerede Saklanır?

Reçellerinizin uzun ömürlü olması için bakterilerden uzakta saklanması gerekir. Reçelin uzun süre dayanması ve küflenmemesi için, kavanoza kaynaması bittikten 10 dakika sonra koyun; ağzını sıkıca kapatın ve ters çevirin. Böylece daha dayanıklı olur. Bu işlemlerden sonra reçel mutlaka serin ve güneş almayan ortamda saklanmalıdır.

Reçel Neden Şekerlenir?

Reçellerin şekerlenmesini engellemek için reçel kaynatılırken fazla su ilave edilmemelidir. Yani reçelin kıvamlı olması önemlidir. Ne fazla sulu ne de koyu olmalıdır. Kaynama aşamasının sonuna doğru tencereye limon tuzu ya da limon suyu eklemezseniz de reçeliniz şekerlenir. Oldu ki reçeliniz şekerlendi. Bir tencerede 4-5 dakika kaynatırsanız, tıpkı yeni yapılmış gibi olur.

Reçel Ne Kadar Kaynatılır?

Reçel kaynatırken derin bir kap kullanın ve kapağı kapatmayın. Kapağı kapatmak reçelin kararmasına yol açar. Ayva, elma gibi sert meyveler, yumuşayıncaya kadar su ile pişirilir. Sonrasında şeker ve limon suyu ilave edilip, reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Çilek, vişne gibi yumuşak meyveler ise iki şekilde hazırlanır. Biri, hazırlanan şerbetin içerisine meyveler içine atılır ve kıvama gelinceye kadar kaynatılır. Bir diğeri ise, derin bir kaba üste şeker gelecek şekilde birkaç kat sırayla meyve ve şeker yerleştirilir. Bir gece bekletilir ve ertesi gün kıvama gelinceye kadar kaynatılır. Kaynayan reçel 5 dakika dinlendirilir.

Reçel Nasıl Koyulaşır?

Reçeliniz soğudukça koyulaşır. Eğer koyulaşmazsa reçelinizi güneşte kıvam alıncaya kadar bekletebilirsiniz. Pişirme aşamasında reçelin koyulaşması için içerisine bir elma ilave edebilir ya da limon suyu ekleyebilirsiniz.

Reçel Kıvamı Nasıl Ayarlanır?

Meyvelerin ezilmemesi için, karıştırmamaya özen gösterin. Ayva gibi şekeri az meyvelerde bire bir oranda şeker kullanıp, şeftali gibi şekeri yüksek meyvelerde bire birden az şeker kullanmak istenilen kıvamı verecektir. Koyulaşmaya başlayan reçelinizden kaşıkla biraz alın ve bir tabağa damlatın. Damlalar yayılmadan duruyorsa, kıvamı idealdir. Unutmayın, reçel ocaktan aldıktan sonra da pişmeye devam edecekti. Bu sebeple reçeli beklenilenden biraz daha akışkan bir kıvamda iken ocaktan almak istenilen kıvama ulaşmanıza yardımcı olur.

Reçel Çok Sulu Olursa Ne Yapmalı?

Reçelinizi tekrar ateşe koyun. İçine dilimlenmiş bir elma ilave ederek koyulaşana dek pişirin. Eğer soğuduktan sonra ağdalaşmışsa bir limon ya da portakal suyu ilave ederek tahta bir kaşıkla devamlı karıştırarak birkaç dakika pişirebilirsiniz.

Reçel Hazırlarken Kavanozlar Nasıl Sterilize Edilir?

Reçel hazırlarken kullanacağınız cam kavanozları sterilize etmek için kavanozların girebileceği bir tencerede su kaynatın. Kavanozları kaynayan suyun içerisine tamamı girecek şekilde yerleştirin. Çok kısık ateşte 15 ila 20 dakika kaynatın. Bu işlemin son 5 dakikasında kavanozları da suya atın. İşlem bittikten sonra kavanozları ve kapakları sudan çıkarın ve temiz bir bezin üzerine alarak kurumasını bekleyin.  Dilerseniz fırında da sterilizasyon yapabilirsiniz. Bunun için de kavanozları 100 derece fırında 15-20 dakika fırınlayın. Kapakları ise kaynamış suda 5 dakika kaynatarak sterilize edin.

Reçel Tarifleri

 

Turunç Reçeli Tarifi

Kahvaltı dışında tatlı tariflerinde de kullanabileceğiniz Turunç Reçeli, mis gibi kokusu ve mayhoş tadıyla sizi mest edecek. Sofranıza farklılık katmak istiyorsanız hemen tarife geçelim.

Ayva Reçeli Tarifi

En sevilen kış meyvelerinden biri olan ayvanın reçeli de en sevilenler arasında yer alıyor. Aroması kadar rengi de çok sevilen ayva reçelini dilerseniz marmelat gibi püre halinde, dilerseniz rendeleyerek, dilerseniz de bizim gibi küp doğrayarak yapabilirsini. Hazırsanız Ayva Reçeli tarifine doğru bekleniyorsunuz…

Ev Yapımı Domates Reçeli Tarifi

Madem kışlık tel dolap hazırlıkları başladı, o halde çok sevdiğimiz domatesi de türlü türlü şekillerde saklayabiliriz. Domatesin lezzetini ve besin değerini bu kez de tatlı şekilde kavanozluyoruz. Evde domates reçeli yapımı nasıldır, domates reçelinin faydaları gibi tüm sorularınızın yanıtları için  Ev Yapımı Domates Reçeli tarifimize tıklayın.

Ev Yapımı İncir Reçeli Tarifi

Kış gelince, kapağını açtığınız kavanozun içinden incir taneleri karşılasın sizi istemez misiniz? İncir reçeli yapımı nasıldır, incir reçeli neyle yenir gibi tüm sorularınızın yanıtları Ev Yapımı İncir Reçeli tarifimizde. Kolay ve pratik Ev Yapımı İncir Reçeli tarifi ile tam kıvamında reçeller hazırlamak için tıklayabilirsiniz.

Ev Yapımı Kayısı Reçeli Tarifi

Rengiyle, lezzetiyle ve mis kokusuyla yaz mevsiminin tadını sofranıza taşıyacak Ev Yapımı Kayısı Reçeli, sandığınızdan da kolay hazırlanabiliyor. Tam kıvamında pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz kolay Ev Yapımı Kayısı Reçeli tarifinin püf noktaları için tıklayabilirsiniz.

Ev Yapımı Karpuz Kabuğu Reçeli Tarifi

Şimdi vereceğimiz Ev Yapımı Karpuz Kabuğu Reçeli tarifi ile çöpe giden karpuz kabuklarınızın arkasından çok üzüleceksiniz. Karpuz kabuğu reçeli nasıl yapılır, karpuz kabuğu reçeli yapılışı için hangi malzemeler gerekli, gibi sorularınızı duyar gibiyiz. Kocaman karpuzu kavanoza sığdırdığımız, tam kıvamında Ev Yapımı Karpuz Kabuğu Reçeli tarifimiz için sizi şöyle alalım.

Ev Yapımı Patlıcan Reçeli Tarifi

Sofralarımıza türlü türlü şekil ve tatlarda konuk olan patlıcanın en taze, en leziz zamanlarını kışa saklamanın en tatlı haliyle karşınızdayız bu kez. Patlıcan reçeli yapımı nasıldır, kireçli patlıcan reçeli nasıl yapılır, patlıcan reçelinin faydaları gibi tüm sorularınızın yanıtları Ev Yapımı Patlıcan Reçeli tarifimizde, tıklayın!

Bir Kavanoz Sağlık: Süt Reçeli Tarifi

Basitçe süt, şeker ve karbonat ile yapılan süt reçeli, karamelize tatları sevenler için de nefis bir lezzet. İşte türlü çeşitlere sahip reçeller arasında besleyiciliği, sağlığa olan faydaları ile kendisine ayrı bir yer edinmiş olan süt reçeli tarifimiz. Hem çok kolay hem çok pratik bu tarif için tıklayın!

Ev Yapımı Vişne Reçeli Tarifi

Kış gelince, kapağını açtığınız bir kavanozun size yaz mevsiminin tadını getirsin istemez misiniz? Reçel yapmanın keyifli ama bir o kadar meşakkatli olduğu söylenir. Siz inanmayın böyle şeylere. Rengarenk kavanozların mis kokulu lezzetli dünyasına yol alacağınız reçel tariflerimizle buradayız. Kolay Ev Yapımı Vişne Reçeli tarifi ile tam kıvamında reçeller hazırlamak için püf noktaları yazımızda, tıklayın!

Çilek Reçeli Tarifi

Mis kokusuyla hem tariflerde hem de meyve tabağında yerini alan yaz meyvesi çilek, dünyada daha çok tatlı olarak tüketilirken, bizde daha çok kahvaltı sofralarını süsler. Renkli görüntüsü ve mis kokusuyla mutluluk veren çilek reçeli yapımı da kolay bir besin. Pratik ve kolay çilek reçeli yapılışı için tüm püf noktalarını sizin için derledik.