ARAMA YAP
0 dk
15 dk
Kolay
4 kişilik
250 kcal
4333

Tarhana, Orta Doğu ve Balkanlar'a özgü bir çorba ve çorba yapım malzemesidir diyebiliriz. :) Eski bir geleneksel yiyecek olan tarhana; buğday unu, yoğurt ve bazen sebzelerin fermente edilmesiyle elde edilir. Bu karışım daha sonra birkaç gün boyunca kurutulur ve ardından öğütülerek un haline getirilir. 


Tarhana, özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilir çünkü içerdiği yoğurt ve fermente sebzeler sayesinde probiyotik özelliklere sahiptir. Aynı zamanda yüksek miktarda lif içermesi nedeniyle sindirim sistemini düzenleyici etkisi de vardır. Bebeklere ve çocuklara yedirilmesinin sebeplerinin başında da genellikle bu özelliği gelir. :) 


Tarhana, çorba olarak tüketildiği gibi bazen yemeklere de lezzet katmak için kullanılır. Özellikle tavuk veya et yemeklerine eklenerek lezzetini artırır. Ayrıca çorba yapımında kullanıldığında, doyurucu ve besleyici bir öğün olarak tercih edilir.


Kültürel bir miras olarak kabul ettiğimiz tarhana, çocukluğumuzda “hasta çorbası” olarak imdadımıza yetişir, yetişkinlik yıllarımızda (yanında bir de soğan olunca) doğal antibiyotiğimiz olur. Nesiller boyunca aktarılan tarhana tarifleri ve yapım yöntemleri, aileler arasında ve bölge halkı arasında paylaşılan bir gelenektir. Bu da tarhana yapımının bir toplumsal bağ oluşturduğunu bize gösterir. 


Tarhana çorbası faydalarından da bahsetmişken gelin, dilerseniz bugün annelerimizin eli değmişçesine leziz bir tarhana tarifi hazırlayalım. Öyle bir tarhana çorbası tarifi olsun ki bu, her yudumu şifa versin!


Tarhana Tarifi Malzemeleri 


Tarhana yapımından önce hızlıca malzemeleri inceleyelim;


-1 paket Knorr Tarhana Çorbası


-5 su bardağı su


-1 tatlı kaşığı Knorr Pul Biber


Tarhana Tarifi Nasıl Yapılır?


Orta boy bir tencerede su ve çorba karışımını karıştırın. Orta ateşte kaynayana dek, karıştırarak pişirin.


Kaynayınca altını kısıp 10 dakika daha pişirin. Üzerine pul biber ile servis edin.


Tarhana Tarifi Püf Noktaları


Eğer toz tarhana çorbası kullanmak yerine kendi tarhananızı evde hazırlamak istiyorsanız kısaca ondan da bahsedelim;


Domatesleri rendeleyin ve suyunu süzün. Biberleri ve soğanı da ince ince doğrayın. Bir tencerede domates, biber ve soğanı orta ateşte suyunu çekene kadar kavurun. Kavrulmuş sebzeleri bir kenarda soğumaya bırakın. Yoğurdu büyük bir kaba alın ve üzerine unu ekleyin. Tuz, karabiber, kimyon ve pul biberi de ekleyerek karıştırın.


Soğuyan sebzeleri yoğurt ve un karışımına ekleyin ve iyice karıştırın. Ele yapışmayan bir hamur kıvamı elde edeceksiniz. Hamuru düz bir zemine alın ve parçalara ayırın. İnce bir şekilde açarak güneşte veya güneş görmeyen bir yerde kurumaya bırakın. Hamur iyice kuruduktan sonra parçaları un haline getirin. Bu işlemi mutfak robotu veya rondodan geçirerek yapabilirsiniz. Elde ettiğiniz unu hava almayan bir kapta saklayın ve istediğiniz zaman tarhana çorbası için kullanın.


Tarhana Tarifi Servis Önerisi


Tarhana çorbasıyla birlikte kızarmış ekmek ve tereyağı servis edebilirsiniz. Tereyağı, çorbanın lezzetini hiç beklemediğiniz şekilde tamamlayacak. 


Tarhana çorbası Anadolu’da genellikle üzerine nane veya kırmızı biber serpilerek servis edilir. Bunlar çorbanın aroma ve lezzetini artıran baharatlardır. Servis yaparken misafirlerinize nane veya kırmızı biber sunabilirsiniz. Böylece herkes çorbasını kendi zevkine göre tatlandırabilir.


Ayrıca tarhana çorbasının yanında ev yapımı enfes bir kase yoğurt da sunabilirsiniz. Yoğurt, çorbanın yanında ferahlatıcı bir denge sağlar ve lezzetini tamamlar.


Tarhana Tarifi Kaç Kaloridir? 


Tarhana çorbası kalorisi yüksek çorbalardan. Bir porsiyon tarhana çorbası yaklaşık olarak 250 kaloridir.


Tarhana Tarifini Sevenler için Enfes Tarhana Çorbası Tarifleri


Tarhana çorbası tarifini sevdiyseniz Kıymalı Tarhana Çorbası tarifini, 2 Kişilik Tarhana Çorbası tarifini ve Evde Tarhana Yapımı içeriğimizi de mutlaka incelemelisiniz.

Pişirmeye Başla

Tarhana Tarifi

: Geleneksel Lezzet
Emre Ulu;

Malzemeler

- 4 kişi +
knorr tarhana çorbası
1 paket
su
5 su bardağı
Knorr Pul Biber
1 tatlı kaşığı