Biberiye, doğanın mucizevi hediyelerinden biri hiç şüphesiz. Tatlı ve tuzlu tariflerinde, içeceklerde, kozmetik sektöründe ve akla gelebilecek hemen hemen her alanda kullanılan biberiyeyi ele alalım dedik ve her yönüyle sizin için inceledik. Haydi gelin, biberiye bitkisini mercek altına alalım birlikte!

Biberiye Nedir?

Her şeyden önce, biberiyenin ne olduğuyla ilgili konuşarak başlayalım yazımıza. Biberiye otu, iğneyi andıran yeşil yapraklara ve mavi çiçeklere sahip bir tür çalıdır aslında. Eşsiz aromasını da güzel mavi - eflatun çiçeklerinde değil, iğnemsi incecik yeşil yapraklarında barındırır. Ayrıca nane gibi bitkilerin aksine biberiyenin yaprakları çok uzunca bir süre yeşil rengini korur.

Arzu edilirse dal formundayken yemeklerin, çorbaların içinde veya çay demlemek için kullanılabilir; arzu edilirse toz formunda baharat olarak tüketilebilir. Çok aşina olunmasa da uçucu yağ formundayken aromaterapide de kullanılabilir. Her haliyle verimli ve bereketli bir bitki anlayacağınız!

Biberiye Nasıl Yetiştirilir?

Biberiye bitkisi, biberiye tohumu veya fidesi ile yetiştirilir. Akdeniz iklimini seven bu bitki, soğuk ve kuru havada verimli bir şekilde büyüyemeyecektir.

 

Biberiye Nerede Yetişir?

Biberiye Türkiye’de Akdeniz ikliminin görüldüğü güney bölgelerde yetiştirilmektedir. Dünya genelinde de yine Akdeniz iklimini yaşayan ülkelerde biberiye yetiştirildiği görülür. 

Biberiye Nasıl Demlenir?

Biberiye çayı, biberiyenin en faydalı kullanım alanlarından biridir. Üstelik bu çayın yapımı da oldukça kolay. 

Öncelikle suyu kaynatarak işe başlayın. Kaynama noktasına gelen suyu bir kupaya alıp 5 - 6 dakika bekletin. Kupanın içine 2-3 dal biberiye atın ve 10-15 dakika demlenmesini bekleyin. Renk aldığını gördüğünüzde ve aroması iyice çıktığında biberiyeleri kupadan alın. Afiyet olsun! 

Not: günde bir kupadan fazla biberiye çayı tüketmemenizi öneriyoruz.

Biberiyenin Faydaları Nelerdir?

Evet, geldik en önemli kısma; biberiye ne işe yarar? Antioksidan yönünden zengin olan biberiye, kilo vermeyi kolaylaştırır. Su atımını hızlandırdığı için idrar söktürücü özelliği vardır. İltihap gidericidir ve hazmı, dolayısıyla sindirimi kolaylaştırır.

Yalnız biberiye tüketiminde dikkatli olmakta fayda var zira bu aromatik bitkinin fazlası zarar. Ayrıca eğer nane ve benzeri bitkilere alerjiniz varsa biberiyeye karşı alerjiniz de olabilir. Dikkatli olun. :)

En Güzel Biberiyeli Tarifler

Biberiyeyi genel hatlarıyla ele aldık. Nerede yetiştiğini, nasıl kullanıldığını, faydalarını teker teker anlattık. Sıra geldi, onu en güzel şekilde değerlendirmeye! Haydi mutfaklara bu sefer biberiye kullanmak için girelim, biberiye nasıl kullanılır öğrenelim!

 

  • Fırında Portakallı ve Biberiyeli Hindi Rosto

Biberiye kırmızı ete de beyaz ete de çok yakışıyor. Hem kırmızı ete hem de beyaz ete lezzet açısından çok benzetilen hindi eti, tabii ki biberiyenin dokunuşuyla bir başka oluyor. Akşam yemeği menülerinizde fırın yemeklerinin hafifliğini tercih ediyorsanız size enfes bir tarifimiz var. Fırında portakallı ve biberiyeli hindi rosto tarifi, davet sofralarına layık!

Hem pratik hem de leziz bu yemeği mutlaka denemelisiniz. :)

 

  • Biberiyeli ve Kekikli Ekmek

 Pandeminin başlamasıyla beraber mutfak alışkanlıklarımız çok değişti. Normalde evde ekmek yapmayı hiç düşünmeyenler dahi ellerini en az bir kere una buladı ve aslında evde ekmek yapımının çok kolay olduğunu gördü. :)

Evde yapılabilecek ekmek çeşitlerinin en aromatiklerinden birini, biberiyeli ve kekikli ekmek tarifini böyle bırakıyoruz biz de. Mutlaka şans vermeniz gereken bu leziz ekmek; kahvaltıdan akşam yemeğine kadar her öğüne çok yakışacak.

 

  • Biberiyeli Antrikot

 Kırmızı ete en çok yakışan otlardan biri şüphesiz biberiye. Biberiyenin de antrikotun da hakkını verecek leziz bir akşam yemeği tarifi olmadan liste tamamlanamazdı. :) Biberiyeli antrikot tarifi, et severlerin favorisi olacak.