ARAMA YAP
30 dk
20 dk
Kolay
4 kişilik
120 kcal
6090

Özellikle ilkbahar mevsiminin ortalarına doğru pazar tezgahlarında yerini alan, kütür kütür yenen ışkın bugün karşımıza yemek olarak geliyor.


Evet aslında pek de alışık olmadığımız bir ışkın yeme biçimi. Çünkü genellikle ışkını alıp, kabuklarından arındırdıktan sonra çiğ çiğ yemeyi tercih ediyoruz. Tabii ki bu şekilde de yiyebilirsiniz ama neden bir farklılık yapmıyoruz bu defa?


Işkını çok seviyor ve yemelere doyamıyorsanız bizce akşam yemeği menülerinizde de yer vermelisiniz. Nasıl mı? Elbette ki leziz mi leziz, ekşi mi ekşi ışkın yemeği ile. 


Farklı bir aromaya sahip olan ışkın yemeği lezzetiyle adeta büyülüyor desek tam yeridir. Hele bir de zeytinyağı, soğan ve baharatlar ile buluşunca lezzetine doyum olmuyor.


Işkın yemeği nasıl oluyor anlatmadan önce gelin ışkın yemeği nedir, ışkın yemeği faydaları nelerdir ve ışkın yemeği nereye aittir öğrenelim. Tüm merakımızı ve kafamızdaki soru işaretlerini giderdikten sonra yemeğimizin yapımına geçebiliriz.


Işkın yemeği zeytinyağlı ya da ana yemek olarak hazırlanan ve içerisine pirinç, soğan ve domates gibi malzemeler eklenen bir tarif. Bu yemeğimizin birden çok faydasını görmezden gelirsek büyük haksızlık etmiş oluruz. Işkın yemeği faydaları şu şekilde sıralanabilir;


-Bağırsak ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir.


-Lösemi tedavisinde oldukça etkilidir.


-Gaz söktürücü özelliği vardır.


-Grip ve nezle gibi hastalıklara karşı iyi gelmektedir.


Özellikle Erzurum, Bitlis, Bingöl ve Tunceli illerimizde farklı şekillerde hazırlandığını da bilmenizi isteriz. Tek bir bölgeye ait olmayan ışkın, Erzurum mutfaklarında sebze, Bingöl mutfaklarında turşu ve Bitlis mutfaklarında ise yemek olarak karşımıza gelmektedir.


Işkın yemeği tarifini merak edenler için daha fazla beklemeden tarifimize geçebiliriz. Karşınızda lezzetli mi lezzetli, pratik mi pratik ve en önemlisi de faydalarını saymakla bitiremediğimiz ışkın yemeği!


Tuzlu kaynar suda ışkınları yumuşayana dek 5 dakika haşlayıp, buzlu suya alıyoruz. Suyunu süzüp kenara alıyoruz. Zeytinyağını geniş bir tavada ısıtıp, orta ateşte soğanları ekleyip kapağı kapalı olarak 5' pişiriyoruz.


Işkınları ekleyip üzerine tuz ve karabiber ekliyoruz ve 5 dakika soteliyoruz. Altını kapatıp, kapağı kapalı olarak dinlenmeye alıyoruz. 5 su bardağı suyu küçük bir sütlükte ısıtıp, sirkeyi ekleyip karıştırıyoruz.


Kısık ateşte yumurtaları ekleyip, 3 dakika dakika haşlıyoruz. Kevgir ile alıp, fazla suyunu peçete ile kuruladıktan sonra ışkınları, üzerine poşe yumurta ve taze soğan ekleyerek servis ediyoruz.


Işkın Yemeği Servis Önerileri


Işkın yemeği nasıl yenir ve ışkın yemeği yanına en çok yakışan eşlikçiler nelerdir, onları konuşmaya geldi sıra.


Işkın yemeğini, yemeklerin yanına zeytinyağlı olarak tercih edebilirsiniz. Pirinç pilavı, tavuk kapama ve mevsim salata eşliğinde gayet güzel olacaktır.


İçecek olarak da evde yapılmış meyveli soğuk çay tercih edebilirsiniz.


Işkın Yemeği Püf Noktaları


Işkın yemeğini hazırlarken içerisine bir küp şeker atabilirsiniz ya da birkaç damla limon suyu da tarifimizin tat dengesini sağlayabilir.


Işkın Yemeği Kaç Kaloridir?


Işkın yemeği kalori miktarını merak ediyor musunuz? Oldukça faydalı olan ışkın yemeği kalori miktarıyla da tam bir diyet dostu.


1 porsiyonunda yaklaşık olarak 120 kalori bulundurmaktadır. Günün her öğününde gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.


Işkın Yemeği Tarifini Sevenlere 3 Tane Birbirinden Lezzetli Tarif


Işkın yemeği tarifini sevenlere 3 tane daha birbirinden lezzetli tarif önerimiz var!


İlk olarak sütlü biber kavurması tarifi, ardından fasulye kavurması tarifi ve son olarak da ebegümeci yemeği tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.

Pişirmeye Başla
Nefis Yancılar