Önce Ramazan ayı geldi, ardından Ramazan Bayramı. Coşkuyla kutlandı, hayat kısa bir süreliğine normale döndü derken; Kurban Bayramı geldi çattı.

Varlıklının şükretmeyi ve paylaşmayı hatırladığı; yoksulun yüzünün güldüğü bu bayramda her hane doya doya kurban eti yer; karınlar bir güzel doyar. Peki kurban etini yemeden önce nasıl işlemlerden geçirmeliyiz? Kurban etini nasıl parçalamalıyız? Gelin, kurban etiyle ilgili en merak edilen soruları beraber bir bir cevaplayalım. Akıllarda hiç soru kalmasın, kurban etleri en güzel şekilde değerlendirilsin. 

Keyifli okumalar!

Kurban Eti Nasıl Saklanır?

Kurban eti buzdolabında 5 ila 6 gün arasında bozulmadan saklanabilir. Kurban etini 5 – 6 günden daha uzun saklamak isteyenler buzdolabının normal bölümü yerine buzluk bölümünü veya daha güçlü olan derin dondurucuları kullanmalıdır. 

Etleri önce buzdolabına koyup ardından fikrinizi değiştirebilir ve daha uzun süre saklamak istediğinize karar verebilirsiniz. Böyle bir durumda hemen dondurucuya almalısınız etlerinizi. Aksi takdirde bozulmalar başlayabilir.

Etinizi kıyma haline getirttiyseniz de buzdolabının normal kısmında maksimum 3 gün bekletmelisiniz. 

Etleri kesinlikle hava almayan buzdolabı poşetlerinde, uygun boyutlarda bölerek saklamalısınız. Orta boy buzdolabı poşetlerine bölüştürülmesi, etlerin daha sonra çözdürülmesini ve kullanılmasını kolaylaştırır.

Kurban Eti Yıkanır mı?

Kurban eti hemen pişirilmediği takdirde yıkanmamalıdır. Bu yüzden kesimi de steril, temiz bir ortamda ve temiz aletlerle yaptırmanızı öneriyoruz. Yıkanan etler bakteri üretmeye müsait oluyor çünkü.

Kurban Eti Nasıl Dinlendirilir?

Kurban eti, hava alması engellenmeden açık havada dinlendirilmelidir. Üzerine toz, sinek, böcek vs istenmeyen şeylerin gelmesini, tülle kapatarak sağlayabilirsiniz. Etlerin direkt güneş ışığı altında kalmasını da engellemelisiniz.

Kurban Eti Ne Kadar Dinlendirilmeli?

Kurban eti, buzdolabına koyulmadan önce 4 – 6 saat kadar dinlendirilmelidir. Taze kesilmiş etin sıcaklığı buzdolabına girmeye uygun değildir. 40 derecelik ısıdaki etlerin, 15 derece civarına kadar inip öyle parçalanması münasiptir. 

Pişirilmeden önce ise kurban etlerinizi minimum 12 saat kadar dinlendirmenizi öneriyoruz. Böylece et yerken sert olmayacaktır.

Kurban Eti Nasıl Parçalanır?

Kurban eti, maksimum verim alınacak şekilde parçalanmalıdır. Organlar dikkatlice ayrılmalı; kemikler iyice sıyrılmalıdır. Ziyan etmekten mümkün mertebe kaçınılması gerektiği için, kurban eti parçalama işlemini işin uzmanlarına yaptırmanızı öneriyoruz. 

Kestirdiğiniz kurbanınızın etlerini kasaba götürürseniz sizin ayıklayamayacağınız bonfile, antrikot, kontrfile, incik gibi özel bölümleri profesyonelce ayıklayacaklardır. 

Kurban Eti Ne Zamana Kadar Dağıtılır?

Kurban etlerini isterseniz kestirdiğiniz gün direkt paylaşabilir, isterseniz dinlendirdikten sonra parçalatıp (veya parçalayıp) dağıtabilirsiniz.

Kurban etinin dağıtılacağı sürenin bilinen belli bir limiti yoktur. Ancak biz, kestirdiğiniz kurbanın etlerini, adil bir paylaşım hesaplayıp bölüştürdükten sonra, mümkün olan en kısa sürede paylaştırmanızı öneriyoruz.

Kurban Eti Ne Zaman Dolaba Konur?

Kurban eti, yukarıda da bahsettiğimiz üzere dinlendirilmelidir. Vücut ısısındaki (40 derece civarındaki) kurban eti, direkt buzdolabına, buzluğa veya derin dondurucuya koymaya uygun değildir. 

Et öncelikle hava alan, güneş görmeyen, kuru ve serin bir yerde 5-6 saat dinlendirilmelidir. Mümkünse bu dinlenme süresini 1 güne çıkartmanızı öneriyoruz hatta. Bu şekilde et kendini salacak ve kanını bırakacaktır. 

1 günlük bekleme süresinin ardından poşetlenip dolaba koyulan veya dondurulan etler, daha sonrasında yerken kötü kokmayacak veya sert olmayacaktır.

Kurban Eti Nasıl Yumuşatılır?

Kurban eti, marketlerin şarküteri reyonlarından veya kasaplardan alınan diğer kırmızı et türevlerine göre daha sert oluyor. Satın alınan etlerin daha yumuşak olmasının sebebi, kesim işleminden sonra uygun koşullarda güzelce dinlendirilmelerinden geçiyor. Kurban etlerinin o kadar dinlendirilmeden pişirildiğine denk geliyoruz genellikle. 

Bu sertliği aşmak için biraz sabır gerekiyor öncelikle. :) Yukarıda bahsettiğimiz kurban eti dinlendirme yöntemini ve sürelerini dikkate alırsanız kurban etleriniz lokum gibi bir kıvama kavuşacaktır.

Bunun dışında eti karbonatla ovup maden suyunda 2 saat bekletmek de yumuşamasına yardımcı olan yöntemlerden biri.

Bir diğer yumuşatma yöntemi eti tuza bulayıp 1 saat civarı bekletmektir. Bu şekilde bekletilen etleri, süre sonunda fazlalık tuzdan arındırıp direkt olarak pişirme aşamasına geçmelisiniz.

Son olarak da, kasaplardan görerek aşina olabileceğiniz eti dövme yöntemi var. Etin dövülmesi, kas yapısını bozduğu için eti yumuşatır. 

Tüm bu yumuşatma yöntemlerinin en etkilisi ve en sağlıklısı eti bekletmek olduğu için bizim önerimiz yine o yönde olacak. :)

Kurban Eti Nasıl Marine Edilir?

Eti kestirdik, parçalattık, dinlendirdik, dağıttık derken geldik yavaş yavaş pişirme aşamasına. En leziz ve en yumuşak etlerin yolu marinasyondan geçiyor. Marine edilen etler, hem aroma hem lezzet hem de yumuşacık bir yapı kazanıyor.

İster fırında ister ızgarada pişirebileceğiniz; çorbada, sulu yemekte, kavurmada kullanabileceğiniz her türlü eti marine edebilirsiniz.

Marine edeceğiniz etin türüne göre birkaç önerimiz olsun sizlere:

Çöp şiş yapacaksanız marinasyonda zeytinyağı, kekik, tuz, karabiber ve biber salçası kullanabilirsiniz. Şişlerinizi beklettikten sonra arındırmadan, direkt pişirmenizi öneriyoruz.

Bonfile gibi yumuşak bölümleri tuz, karabiber ve sıvı yağ ile marine edebilirsiniz. Kendinden lezzetli ve yumuşak olduğu için ekstra ürünlere ihtiyaç duymuyor o et parçaları. :)

Et sote yapacaksanız küp küp doğradığınız etleri zeytinyağı, salça, süt, soğan, yoğurt, sarımsak gibi malzemelerle marine edebilirsiniz. Baharatlardan bahsetmedik ama damak zevkinize göre çeşitli baharatlar kullanabilirsiniz. Kırmızı pul biber, tatlı toz kırmızı biber, kuru kekik, karabiber ete en çok yakışan baharatlar.

Marinasyonda hardal kullanımı da yurt dışında oldukça yaygındır. Dünya mutfağına mensup et yemekleri yapacaksanız quesadilla gibi, hardalı kullanabilirsiniz. Ayrıca Asya esintili et yemeklerinin marinesinde soya sosu kullanımını da öneriyoruz.

Malzemeleri saydık, marinasyonun püf noktalarını da sayalım. :) 

Marinasyon için öncelikle mümkün olduğu kadar ince et parçaları kullanmanızı öneriyoruz. Etin sosu çekmesini planladığımız için, olabildikçe ince etlerin kullanımı önemli. Kalın et parçaları sosta bekletilse de içine işlemesi çok kolay olmuyor.

Ayrıca etin sosla buluşması da yetmiyor. Sosla buluşan etleri, hava almayacak şekilde örtmeli ve buzdolabında saklamalısınız. Saklama süresini de minimum 4-5 saat olarak ayarlamalısınız. 

Kurban Eti Nasıl Pişirilir?

Kurban eti, yukarıda da bahsettiğimiz gibi öncelikle iyice dinlendirilmelidir. Mümkünse bir gün dinlendirilen etler yemeklik olarak doğranır ve ardından fazlalıklar poşetlenip buzdolabına veya buzluğa koyulur. 

Pişirilmek istenen bölüm ise arzuya göre düdüklü tencerede, arzuya göre ızgarada veya mangalda pişirilebilir. Kızartma seviyorsanız, tavada kızartmasını veya sulu yemek seviyorsanız tencere yemeğini yapabilirsiniz.

Kurban Eti Kullanarak Hazırlayabileceğiniz Üç Birbirinden Enfes Tarif

Kurban etinin nasıl saklanacağını, nasıl parçalanacağını, nasıl dağıtılacağını, nasıl marine edileceğini ve daha fazlasını yukarıda konuştuk. Gelin bir de kurban etiyle yapılabilecek en güzel yemek tariflerini konuşalım. 

Dana etini ağır bulanlar ve koyun etinin kokusundan rahatsız olanlar kuzu etinden yapılan kavurmaya bayılacak. Kuzu kavurma tarifi, her damak tadına hitap eden lezzetlerden!

Et nasıl değerlendirilir dedik, en güzel ve en yaygın örneğin tariflerini bırakmamak olmaz. Kavurmadan bahsediyoruz tabii ki. Et kavurma tarifimiz ve bu kavurma tarifimiz hem pratik hem de leziz oluşlarıyla gönüllerinizi çelmeye geliyor. Mutlaka ikisini de bir inceleyin!