Pek çok alanda olduğu gibi mutfakta ve yemek dünyasında da bazı isimler, kişiden kişiye göre farklı çağrışımlar yapabiliyor. Bunlardan en dikkat çekeni, ilginç ismiyle Sübye…

Sübye, kimi için bir tür deniz canlısı, kimi için pirinçle yapılan bir tür muhallebi, kimi için ise bir tür şerbet. 

Karışan kafalar ve şaşkın bakışlar bizi şaşırtmadı. Gelin olayların detaylarına inelim beraber. Sübye nedir, sübye nasıl yapılır en ayrıntılı şekilde öğrenelim.

Lezzet durakları arasında bugünkü yolculuğumuz Sübye’ye!

Sübye Nedir?

Sübye’nin öncelikle tüm tanımlarına bir değinelim istiyoruz.

1 – Sübye (Pirinçli): Bu Sübye, pirincin boza kıvamında elde edilen sütü olarak tanımlanabilir. 

Eski zamanlarda pirinç ılık suyla yıkandıktan sonra bir kaba konurdu. Üzerine tekrar ılık su eklenirdi. Ertesi sabah pirincin üzerindeki fazla su, pirinç karıştırılmadan dikkatlice akıtılırdı. Son olarak kapta kalan pirinç ve su, birlikte değirmenden geçirilerek çekilirdi. 

Bu karışım, günümüzde pirinç unu ve nişastaya yerini kaptırmış olsa da geleneksel tariflerde halen sütü koyulaştırmak için kullanılabiliyor.

2 – Sübye (Şerbet): Kavun Sübyesi şerbeti, yani bir diğer deyişle kavun çekirdeği şerbeti; kavun çekirdeklerinin blender yardımıyla çırpılması, su eklenip yüksek devirde çırpılmaya devam edilmesi ve süzülmesiyle elde edilir. 

İster içecek olarak isterseniz de tatlıların içerisinde bu tarifi kullanabilirsiniz.

3 – Sübye (Mürekkep Balığı): Mürekkep balığının bir diğer ismi Sübye’dir. Bizim de bugünkü konumuz, denizlerimizin bu minnoş canlısı olan Sübye!

Sübye Balığı Özellikleri

Sübye ne demek gördük. Sübye denince akıllarda canlanan her şeyi tanımladık ve açıkladık. Şimdi sıra geldi, yazımızın konusu olan Sübye balığının özelliklerine.

Sübye balığı, yani mürekkep balığının üst kısmı koni şeklinde ve uzundur. Koninin hemen altında iki adet göz ve altında da bacakları bulunur. Toplamda 10 adet kola sahiptir.

Bölgesel olarak pembe, kırmızı ve beyaza yakın renklerde bulunabilir. Kaygan ve parlaktır. Karides gibi küçük deniz böceklerini ve minik balıkları yiyerek beslenir. Genellikle Ege Bölgesinde bulunur.

Sübye, balık sofralarımızda sıklıkla tercih ettiğimiz kalamara da oldukça benzemektedir. 

Sübye Faydaları Nelerdir?

Sübye balığı faydalarıyla sofralarınızdaki yerini garantileyecek, bizden söylemesi!

Sübye balığı, besin değeri açısından oldukça zengin bir balıktır. Sübye’nin bir porsiyonluk miktarı yaklaşık olarak 150 kaloridir.

Sübye, içerisinde A ve C vitaminleri bulundurduğu için göz sağlığını ve vücut direncini destekler. Bununla birlikte demir, potasyum ve kalsiyum da Sübye’nin içerisinde bolca bulunur. 

Demir eksikliği yaşıyorsanız, tıpkı ciğer gibi Sübye’yi de menülerinize eklemelisiniz.

Ayrıca içerdiği kalsiyumdan dolayı kemik ve diş sağlığını da destekliyor bu balık türü.

Sübye Nasıl Temizlenir?

Sübye’den bahsederken Sübye temizleme konusunu atlamak da olmaz.

Faydalarından ve özelliklerinden bol bol bahsettik, sıra geldi sübye nasıl temizlenir öğrenmeye!

Pişirilecek Sübye balıkları, öncelikle bir gece suda bekletilmeli. Suda bekleyen Sübye’lerin derileri, beklemeyenlere göre daha kolay temizlenecektir. 

Ardından sıra mutfak eldivenlerine geliyor. Mutfak eldiveni kullanmak, mürekkep keseleri patlayabilecek bu balıklara karşı önemli bir önlem.

Eldivenler giyildi ve balıklar suda bir gece beklediyse sırada balığın gözlerini, gaga kısımlarını ve kıkırdaklarını vücuttan ayırmak var. 

Sonrasında balığın derisini ikiye kesip kemiğini ayıklamalısınız. İç organları temizleyin ve özellikle mürekkep keselerini dikkatlice ayırın.

Organları temizledikten sonra balığı dilimleyebilirsiniz. Dilimlenen Sübye’leri, arzu edilen pişirme yöntemine göre hazırlayabilirsiniz.

Sübye Nasıl Marine Edilir?

Sübyeyi pişirmeden önce marine etmeyi tercih edebilirsiniz. Pek çok farklı pişirme tekniğiyle hazırlanabilen Sübyeyi özellikle ızgara yapacaksanız marine etmenizi öneriyoruz.

Tıpkı balık ve kırmızı et gibi, Sübye de marine edilince daha yumuşak ve leziz oluyor.

Sübyeleri güzelce yıkayın ve yukarıda anlattığımız adımları uygulayarak temizleyin. 

Temizlenmiş Sübye’leri birer parmak kalınlığında şeritler halinde doğrayın. 

Bir kaseye sübyeleri alın ve üzerine maden suyu, süt, tuz ve şekeri ilave edin. Ardından güzelce karıştırın ve buzdolabında tercihen bir gece bekletin. 

Bir gece bekletecek zamanınız yoksa 4 - 5 saat bekletebilirsiniz.

Sübye Nasıl Pişirilir?

Öncelikle baştan belirtelim, Sübye balığı hangi yöntemle pişirilirse pişirilsin, çok da hızlı pişen bir balık türü değildir.

Balıkçınızdan taze taze aldığınız, yıkayıp ayıkladığınız ve temizlediğiniz Sübye balıklarınızı tavada, ızgarada veya tencerede pişirebilirsiniz. Her pişirme tekniği için yukarıda verdiğimiz marinasyon tarifini kullanabilirsiniz, atlamadan söyleyelim!

Geldik Sübye nasıl pişirilir konusuna!

Sübye balığını tavada pişirmek için;

1 – Balıklarınızı suda bekletin, ayıklayın ve tekrar sudan geçirin.

2 – Balıklarınızı arzu ettiğiniz şekilde doğrayın. 

3 – Sebze kurutucu veya süzgeç yardımıyla süzdüğünüz balıkları, kağıt havlu ile kurulayın.

4 – Balıkları teker teker una bulayın ve yüksek ateşte ısınmış sıvı yağda pişirin.

Yağa birden bire çok fazla balık dilimi eklerseniz yağın ısısı düşecektir. Bu yüzden birbirinden ayrı duracak şekilde az miktarda balık pişirin.

Balıkların fazla yağlarını kağıt havlu yardımıyla alın.

Sübye balığını tencerede pişirmek için;

1 – Balıklarınızı tıpkı ilk yöntemde olduğu gibi suda bekletin, ayıklayın ve son kez sudan geçirin.

2 – Arzu ettiğiniz şekilde dilimlediğiniz balıkları süzgece alın. Bu aşamada kağıt havlu kullanmanıza gerek yok ancak sıcak yağ ile buluşan su damlacıkları, kızgın yağın sıçramasına sebep olacağı için iyice süzmenizi öneriyoruz.

3 – Tencerenizi ocağa alın ve altını açın. Biraz sıvı yağ ekleyip balıklarınızı kavurun. Salça, domates, damak zevkinize göre pul biber, kırmızı toz biber ve hafif karabiber eklemesiyle balıklarınızı pişirin. Arzu ederseniz salça eklemesinden önce soğan da ekleyebilirsiniz. 

Sübye’yi Sevdiyseniz Bunlara Bayılacaksınız: 3 Enfes Balık

Sübye, denizlerimizin enfes balıklarından biri. Tıpkı leziz Sübye balığı gibi onlarca balık türü daha var keşfetmenizi bekleyen. 

Örneğin Zargana balığı, ilginç görünümünden dolayı pek çoğumuzun balıkçı tezgahlarında elinin uzanmadığı besinlerden. Zargana balığını anlattığımız bu yazımız, alışkanlıklarınızı değiştirmeye geliyor!

Yiyerek büyüdüğümüz, pek çok kişinin de en az bir kere tattığını düşündüğümüz İstavrit balığı, uygun fiyatlı balık türlerinden olduğu için mutlaka menülerinize eklemenizi tavsiye ettiğimiz besinlerden. İster buğulamasını yapın isterseniz de tavasını!

Geldik ağır toplara! Kalkan balığı, davet sofranızın yıldızı olacak bir balık. Haydi onu masaya yatırdığımız bu yazımızı incelemek için sizi böyle alalım!