Hem çilingir sofralarına hem de mangal etkinliklerine çok yakışan balıklar bugün objektiflerimizde. Balık çeşitleri arasından favori seçmek oldukça zor aslında ama bu seferlik seçtik ve pazar tezgahlarında sıkça rastladığımız levrek balığı hakkında tüm bilinmeyenleri sizinle paylaşmak istedik.

Balığı sevmeyen yoktur ya da şöyle söyleyelim, balık yemeyen yoktur! Özenle kurulan çilingir sofralarında dostlarla bir araya gelindiğinde güzel sohbetlere eşlik eden levrek, ilk akla gelen balık çeşitlerinden.

Hal böyle olunca biz de bugün en lezzetli ve eti en güzel olan levrek balığını ele almak istedik. Sizleri daha fazla bekletmeden levrek balığı özelliklerine ve levrek balık çeşitlerine geçmek istiyoruz. Ardından levrek balığı faydalarına değineceğiz. Son durağımız ise “levrek balığı nasıl pişirilir” sorusunu cevaplamak olacak. :)

 

Levrek Balığı Özellikleri

Denizlerde bol miktarda bulunan levrek balığının özelliklerini merak edenlerin olduğunu düşünerek detaylı bir şekilde ele almak istedik. 

Buyurunuz levrek balığı özellikleri:

-Haziran ayında çoğalırlar.

-Vücutlarının tamamı pullarla kaplıdır.

-Denizlerin sığ bölgelerinde yaşarlar.

-Gençlik zamanlarında sürü halinde hareket eder, yetişkinlik dönemlerinde ise tek başlarına hareket ederler.

- Yaşam alanlarının genellikle suyun karanlık ve kuytu bölgelerinde olmasını tercih ederler.

-Boyları 50-60 cm aralığındadır. Bazen de 1 metreyi bulabilmektedir.

-Ülkemizde Karadeniz, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde bulunurlar.

Levrek balığının birçok özelliğini öğrenmiş olduk. Gelin şimdi de çeşitlerini  öğrenelim ve “levrek balığı kılçıklı mıdır?” sorusunu yanıtlayalım.

Levrek balığı kılçıkları bulunan balık türleri arasında yer alır. Özellikle yaka kısmını yerken dikkatli olmalısınız.

Levrek balığı çeşitlerine baktığımızda iki çeşidi bulunduğunu görürüz. Bunlardan biri bayağı levrek, diğeri ise benekli levrektir.

Levrek Balığı Faydaları Nelerdir?

Sıra geldi levrek balığı faydalarını öğrenmeye! Faydaları say say bitmiyor ama biz yine de sizler için ufak bir özet geçmek istiyoruz. 

-İçerisindeki mineral ve vitaminler hastalıklara karşı direnç oluşturur.

-Yüksek oranda Omega, Sodyum ve Çinko bulundurur.

-Kan basıncını dengeler.

-Eklem ve kemikleri güçlendirir.

-Kış aylarında artan hastalıklara karşı oldukça etkilidir.

Özelliklerinden bahsetmişken gelin levrek balığının besin değerine de göz atalım ve 1 levrek kaç kaloridir hızlıca öğrenelim. 

Levrek Balığı Besin Değeri

Levrek balığı besin değeri açısından oldukça zengin bir balıktır. A ve B vitamini açısından oldukça zengin olan 1 adet orta boy levrek, yaklaşık olarak 500 kaloridir.

Kalori miktarı her ne kadar yüksek olsa da vitamin ve protein açısından zengin olmasından dolayı ara ara tüketilmesi gerekmektedir.

Levrek Balığı Nasıl Temizlenir?

Eti oldukça lezzetli olan ve denizlerimizde bol bol bulunan levrek balığı nasıl pişirilir birazdan anlatıyor olacağız ama pişirmeden önce bu lezzetli balığımızın nasıl temizlendiğini adım adım anlatmak istiyoruz.

Levrek balığını temizlemek için ilk olarak bıçak yardımıyla pullarını kazıyoruz. Ardından solungaçların birleştiği yeri kesiyoruz.

Balığımızın karın kısmını bıçak yardımı ile keserken tamamen kopmamasına özen gösteriyoruz. Açtığımız karın kısmından iç organlarını ve kılçıklarını ayıklayıp, ardından bol su ile yıkıyoruz.

Balığın içerisinde siyah nokta kalmadığından emin olduktan sonra tuzla marine edebilirsiniz.

Levrek Balığı Nasıl Pişirilir?

Sıra geldi en güzel bölüme! 

Pazar tezgahlarından özenle aldığımız levrek balığını pişirme aşamasına geldik. Gelin hızlıca levrek balığı nasıl pişirilir öğrenelim. 

Levrek balığını damak zevkinize göre dilerseniz sade şekilde dilerseniz de marine ederek pişirebilirsiniz. Ayrıca pişirme yöntemi olarak buğulama, ızgara, mangal veya tava kullanabilirsiniz. Bizim önerimiz, marine ettiğiniz levrekleri ızgarada önlü arkalı pişirmeniz yönünde. Derisi çıtır çıtır olan, eti kurumadan ızgaradan alınan levrekler limonla çok yakışacak.

Levrek balığı pişirmeye karar verenler için 3 tane birbirinden lezzetli ve farklı tarif önerimiz de mevcut. 

İlk olarak tavada, ızgarada ya da fırında pişirebileceğiniz levrek fileto tarifi, ardından lezzetli mi lezzetli, yumuşacık fırında levrek buğulama tarifi ve son olarak da fırında levrek tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz. :)