Kudret Narı Nasıl Yenir, Faydaları Nelerdir?

İlginç görünümüyle pazar tezgahlarında ve marketlerin manav reyonlarında yer alan kudret narı, faydalarıyla sizleri şaşırtmaya geliyor!

Bugünkü konumuz, kudret narının faydaları. Tabii kudret narı faydaları ve zararlarını anlatırken kudret narı nasıl yenir ona da değineceğiz.

Dilerseniz hızlıca konumuza geçelim. Ancak önce önemli kısımları ele alalım. Mesela kudret narı nedir biliyor musunuz?

Haydi detaylara!

Kudret Narı Nedir?

Kudret narı kabakgiller ailesinde yer alır. Bal kabağına, salatalığa ve yeşil kabağa olan benzerliğini fark edebilirsiniz. Tohum yapısıyla onlara benzese de çıkıntılı / pütürlü yapısıyla farklılık kazanır.

Tıpkı diğer kabak türleri gibi içerisinde tohumları (çekirdekleri) bulunur. Bu tohumlar etli etli olur ve genellikle kırmızı renktir.

Daha önce acı kavun veya papara isimlerini duymuş muydunuz? Kudret narının halk arasında sık kullanılan isimleri olan acı kavun ve papara, özellikle bu meyvenin yetiştirildiği Ege ve Marmara bölgelerinde kullanılır.

Kudret Narı Besin Değerleri Nelerdir?

100 gramlık kudret narı yaklaşık olarak 21 kalori içerir. 

Yine 100 gramlık bir porsiyon için kudret narı besin değerleri şu şekildedir; 4.25 gram karbonhidrat, 0.77 mg demir, 2 gram lif, 90 mg C vitamini.  

Kudret Narı Ne İşe Yarar?

Kudret narının besin değerlerine değinirken C vitamini içerdiğini gördük. Meraklar da kabardıysa kudret narının faydalarına geldi sıra!

-Kudret narı cilde faydalarıyla bilinen bir meyve. Sivilce oluşumunu engellemesi, cilt için faydalarına bir örnektir. 

-Kemik, kas ve damar yapılarının sağlıklarını destekler.

-A vitamini içerdiği için göz sağlığını korur.

-Sindirim sistemini düzenler, kabızlığı ve ishali önler.

-Antioksidan zenginidir.

-Kötü kolesterolü düşürür.

-Mantar ve egzamaya iyi gelir.

Kudret Narı Nerede ve Ne Zaman Yetiştirilir?

Kudret narı özellikleri ve ihtiyaçları bakımından bahçede yetiştirmeye uygun bir meyvedir.

20 ila 25 derecelik ısıya ihtiyaç duyan kudret narı, Mart – Nisan aylarında fide olarak dikilmelidir.

Fideler dikildikten sonra yaklaşık 45 günde olgunluğa ulaşır, koyu turuncu rengini aldıktan sonra da tüketilebilir.

Fide değil de tohumdan yetiştirmek istiyorsanız kudret narı çekirdeklerini öncelikle çimlendirmeli, 1 hafta sonrasında bir saksıya gömmelisiniz. Çimlenen kudret narı bitkisi boy verdikten sonra bahçeye dikilebilir.

Tropik bir meyve olmasına rağmen ülkemizde Ege Bölgesinde sık sık yetiştirilir.

Kudret Narı Nasıl Yenir?

Geldik kudret narı nasıl tüketilir onu konuşmaya!

Olgunlaşmış kudret narı meyvesini direkt olarak veya püre haline getirerek tüketebilirsiniz. Bunun dışında kudret narını bal ile karıştırarak kullanabilir veya zeytinyağında bekletebilirsiniz.

Kudret Narı & Bal Tarifi 

Malzemeler:

-1 adet kudret narı (olgun)

-1 su bardağı süzme bal

Yapılışı:

Kudret narının çekirdeklerini ayıklayın, küçük küçük doğrayın.

Cam bir kavanoza doğranmış meyveyi ve balı ekleyin. 4 hafta serin ve kuru bir yerde ağzı kapalı bir şekilde bekletin.

Karışımı günde 2 çay kaşığı veya yarım yemek kaşığı olmak üzere günaşırı tüketin.

Kudret Narı & Zeytinyağı Tarifi 

Malzemeler:

-1 adet kudret narı (olgun)

-1 su bardağı zeytinyağı

Yapılışı:

Kudret narının çekirdeklerini ayıklayın ve küçük küçük doğrayın. Bir kavanoza tüm malzemeleri ekleyin ve kapağını sıkıca kapatın. Kuru ve serin bir yerde 5 ay kadar bekletin. Günaşırı 1 tatlı kaşığı kadar tüketebilirsiniz.

Kudret Narı Tadı Nasıl?

Kudret narının tadı ekşi ve acımsıdır. Halk arasında acı kavun olarak geçmesinin sebebi de tadının şekerli olmamasıdır diyebiliriz.

Kudret Narı Nasıl Saklanır?

Kudret narını yukarıda bahsettiğimiz ve reçetesini verdiğimiz şekillerde, ballı veya zeytinyağlı olarak hazırlayıp saklayabilirsiniz.

Kudret Narı Günlük Ne Kadar Tüketilmeli?

Kudret narı direkt meyve olarak, ballı olarak veya zeytinyağlı olarak tüketilmesi fark etmeksizin günde 1 tatlı kaşığıyla sınırlandırılmalıdır. (1 tatlı kaşığı yerine 2 çay kaşığı veya yarım yemek kaşığı da kullanabilirsiniz ölçü için)

Kudret Narı Kimler Kullanamaz?

Hamile ve emziren kadınların, alerjik bünyeye sahip bireylerin, yaşlıların, çocukların ve kronik rahatsızlığı olanların bu meyveyi tüketmeden önce uzman hekime danışmasını öneriyoruz.

Bonus: Vitamini Bol Meyveleri Keşfedin!

Sünger Bob ile tanıdığımız ananas son yıllarda smoothie’lerimizin, tatlılarımızın ve meyve tabaklarımızın en önemli elemanlarından biri oldu. Hala ananas yemenin inceliklerini bilmiyorsanız sizi hızlıca ananas nasıl yenir yazımıza alalım.

Tıpkı ananas gibi avokado da bazı incelikleri ve püf noktaları olan bir meyve. Kahvaltılarınızın ve soslarınızın seviye atlamasını sağlayacak avokado nasıl yenir yazımızı mutlaka keşfedin.

Son olarak oldukça aşina olduğumuz bir meyve, erik var objektifimizde. Eriğin nasıl yendiğini ve erikle neler hazırlandığını zaten biliyoruz. Bu yüzden konumuz eriğin faydaları! Haydi mevsimi de geliyorken eriğin faydalarına değindiğimiz bu yazımıza bir göz atın.