Erik, birçok çeşidi bulunan ve birçoğumuzun severek tükettiği; “yaz gelse de kütür kütür yesek” dediği meyveler arasında yer alır. :)  Biz de yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan eriği ele alalım dedik. Bu yazımızda “Erik ne demek?”, “Erik hangi mevsimde yetişir?” gibi soruların cevaplarını her yönüyle sizinle paylaşmak istedik. :)

Haydi gelin öncesinde erik hangi familya grubundaymış onu öğrenelim, sonrasında da sırasıyla erik faydalarına, erik çeşitlerine ve diğer özelliklerine göz atalım.

Erik, gülgiller familyasına ait; prunus cinsinden, meyvesi yenen bazı ağaç türlerinin genel adıdır.  Erik meyvesinin anavatanı ise Anadolu’dur. :)

Erik Faydaları Nelerdir?

Enfes lezzetiyle yaz aylarının favori meyvesi olan eriğin faydalarını biliyor musunuz? Biz minik bir araştırma yaptık ve eriğin faydalarını sizin için detaylı olarak bu yazımızda ele aldık.:) Tam bir C vitamini deposu olan erik besin değeri açısından da oldukça önemli. Aynı zamanda da erik kalorisi oldukça düşük bir meyvedir. Kısaca gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Erik meyvesini tüketmeniz için başlıca nedenleri aşağıda sıraladık.

Genel olarak erik meyvesi:

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kolesterolü dengelemeye yardımcıdır.
  • Demir eksikliğini önüne geçer.
  • Adet düzensizliklerini engeller.

Yeşil Erik Faydaları (Can Erik Faydaları) Nelerdir?

Hepimizin severek tükettiği bu erik türü hem can erik hem papaz eriği hem de yeşil erik olarak bilinir. Bu eriğin en bilinen faydaları kilo verdirmesi ve kolesterolü dengelemesidir. Diyet menülerinde afiyetle tüketilebilir çünkü çok düşük kalorilidir.

Kırmızı Erik Faydaları Nelerdir?

Kırmızı erik sindirime çok faydalıdır. Şişkinlik ve gaz sorunlarını engeller. Bağırsaklarınızı rahatlatmak için tüketebilirsiniz.

Mor Erik Faydaları Nelerdir?

Yine bol lifli olan bu erik çeşidi, bağırsakları düzenlemeye yardım eder. Kabızlık soruna ise birebir diyebiliriz. :)

Kuru Erik Faydaları Nelerdir?

Kuru erik bünyeye enerji verir, saç sağlığını ve göz sağlığını destekler. Diğer erik türleri gibi sindirime yardımcıdır. Antioksidan bakımından zengindir ve iltihap önler. 

 

Erik Çeşitleri Nelerdir?

Eriğin insan vücudu için faydalarını öğrendik. Gelin şimdi birlikte erik çeşitlerine de bir göz atalım. :) Erik, çeşitlerinin bolluğuyla sizi şaşırtabilir. Ülkemizde en çok sevilen erik çeşitleri:

  • Can erik
  • Papaz eriği 
  • Mürdüm erik
  • Tatlı Üryani Eriği

Erik Nerede Yetişir?

Eriğin faydalarına ve çeşitlerine baktık. Gelin şimdi “erik nerede yetişir?” ve “erik ne zaman çıkar?” gibi sorulara değinelim.

Her ne kadar anavatanı Anadolu olsa da erik, dünyanın hemen hemen her bölgesinde yetişmektedir. Türkiye’de ise Marmara, Ege ve Akdeniz’de erik yetiştirmek mümkündür. 


Erik Nasıl Yetiştirilir?

Favori meyvemiz olan erik, birçok bölgede hiçbir özel işlem gerekmeden kolaylıkla yetişen bir meyvedir. Erik ağacı çeşitli toprak türlerinde daha çok verim sağlamaktadır. Sıcak, nemli ve mineral bakımından zengin topraklarda daha kaliteli verim alınmaktadır.

Erik Nasıl Kurutulur?

Erik kurutulmuş hali ile kuru yemiş gibi tüketilmektedir. Kurutulduğunda farklı bir lezzete ulaşan erikler, kimileri için tazesinden bile daha lezzetlidir. :) Eriklere iki türlü kurutma işlemi uygulanabilir. Bunlardan biri güneşte kurutma, diğeri ise fırında kurutma işlemleridir. İkisi de evde kendi mutfaklarınızda uygulayabileceğiniz pratik yöntemlerdir. Biz bu yazımızda erikten bu kadar bahsederken eriklerin kurutma işlemlerini de anlatmak istedik tabii çünkü leziz kuru erik faydaları say say bitmez. :) 

Fırında Kurutma İşlemi

Erikleri, fırında rahat bir şekilde kurutmak için aşamalarımıza geçelim o halde. :) İlk olarak erikleri bir güzel yıkıyoruz. Öncesinde sirkeli suda da bekletebilirsiniz. İyice durulamayı unutmayın yeter. :) Ardından yıkadığınız erikleri, çekirdeklerinden ayırma işlemini uygulamalısınız. Erikleri ikiye bölün ve sonrasında da yağlı kağıt serili fırın tepsisinin içerisine yerleştirin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisinde, birbirine değmeyecek şekilde dizilmeleri lazım. Erikleri tepsiye dizdikten sonra ise son aşamaya geçiyoruz. Tepsiyi 200 derece fırında 4 saat pişmeye bırakıyoruz. :)

Güneşte Kurutma İşlemi

Erik kurutma yöntemleri arasında en çok tercih edilen yöntem, güneşte kurutma yöntemidir. Kurutulacak olan erikler iyice yıkanarak temizlenir. Daha sonra ise bir müddet sularının süzülmesi beklenmelidir. İsteğe göre erikler bir bıçak yardımı ile tam ortadan ikiye bölünerek çekirdeklerinden ayrılır. Bu arada ezik ve çürük olan erikleri ayıklamak da gerekir. Bunun nedeni ise çürüyen, ezilmiş eriklerin kurutmaya müsait olmamasıdır.

Hazırlanan erikleri pamuklu bez serili geniş bir tepsinin içerisine, iç kısımları güneşe bakacak şekilde yerleştirin. Ardından da tepsiyi güneşi direkt alan bir yere koyup 4 ila 5 gün arası bekletin. Beklettiğiniz sürecin sonunda kuru erikleri keyifle, afiyetle tüketebilirsiniz. :)

Erik Nasıl Saklanır?

Erik için en ideal saklama ortamı eriğin türüne göre değişebilmektedir. Bizim size önerimiz yiyebildiğiniz kadar eriği yıkayıp suyunu süzmeniz, sonrasında iyice kurutmanız yönünde olacaktır.

Yıkayıp kuruttuğunuz erikleri ayrı ayrı buzdolabı poşetlerine koyun ve havasını alın. Poşetleri, ağızları hava almayacak şekilde bağlayın. Ardından dondurucunuzun içerisine yerleştirin. Bu şekilde kışın canınız yaz meyvesi çektiğinde, meyvelerinizi birkaç adım uzaklıkta olan dolabınızdan çıkarıp keyifle tüketebilirsiniz. :)

Erik Özellikleri

Birçok çeşidi bulunan erik meyvesinin her çeşidinin de ayrı ayrı birçok özelliği var. Gelin biz genel olarak erik meyvesinin özelliklerine kısaca bir göz atalım. :)

Erik bol miktarda B vitamini içeriyor. Potasyum ve magnezyum mineralleri bakımından oldukça zengin bir meyve olan erik, 100 gramlık bir porsiyonunda 46 kalori bulunduruyor. Bunun dışında 17,8 gram karbonhidrat, 0.5 mg demir ve 0.4 mg da lif içeriyor.

 

Erik ile Yapabileceğiniz 3 Enfes Tarif

Evde bulunan erikleri değerlendirebileceğiniz enfes tarifler ile karşınızdayız şimdi de. :) İlk olarak buz gibi bir erik kompostosu tarifi, tatlı olarak ev yapımı mürdüm erik marmelatı ve son olarak da erikli kuzu kebabını kesinlikle denemelisiniz. :)