Gün içerisinde bolca güneş alan bir eviniz ve biraz da günlük aktivitelerinizden arta kalan boş vaktiniz varsa yemeklerinize farklı aromalar katan birçok ev bitkisini yetiştirebilirsiniz.

Evde nane, biberiye, fesleğen, dereotu ve adaçayının yetiştirilme koşullarının hızlıca üzerinden geçelim.

Nane

Yemeklere mükemmel bir tat katan nane aynı zamanda kış aylarında bol limon ile birlikte demlediğinde grip ve nezleye iyi geliyor. Nane tohumu, ilkbahar aylarında toprağa ekildiğinde 20-25 gün içinde büyümeye başlıyor ve 2 ay gibi bir sürede yaprakları toplanabilecek kıvama geliyor. Ayrıca tohumları ektiğiniz saksıyı güneş gören bir pencere önüne koymanız ve toprağını kuru bırakmayacak şekilde sulamanız nanenin güzel bir şekilde büyümesi için yeterli oluyor.

Biberiye

Ev bitkileri içerisinde yetiştirmesi en kolay olanlardan biri olan biberiye, güçlü antioksidanlara sahip. Biberiye tohumu dikmek içinöncelikle dibi delikli olan bir saksınız olmasıgerekiyor. Ektiğiniz biberiyeyi evinizin güneş gören bir alanına yerleştirip toprağın üst kısmını kuruduğunda suluyor ve bu şekilde sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlıyorsunuz.

Fesleğen

Yatıştırıcı etkisi olduğu bilinen fesleğeni evde yetiştirmek için standart boyutlarda bir saksıya sahip olmanız gerekiyor. Saksıya ektiğiniz fesleğen tohumu 7 gün gibi kısa bir sürede kök salmaya başlıyor. Fesleğeni sularken dikkat etmeniz gerekenlerse; yapraklarını ıslatmamak ve dibinden sulamak. Toplarken de koparmak yerine kesmeniz gerekiyor, böylece fesleğeniniz tekrardan daha gür filizleniyor.

 

Dereotu

Gün ışığını seven dereotu, saksı bitkileri içerisinde bakıma en az ihtiyaç duyanlardan bir tanesi. Dereotu için tek dikkat etmeniz gereken, tohumunu ekmeden önce birkaçsaat hafif ıslak bir peçete içinde bekletmek. Verimli bir büyüme sağlayabilmek adına tohumların ekildiği anda ilk olarak can suyu denilen sulama yapılması gerekiyor. Normal koşullarda 2-3 hafta gibi bir süre zarfı içinde yeşermeye başlayan dereotu, suyu seven bir bitki olduğu için bu süreçte bolca sulanmaya ihtiyaçduyuyor.

Adaçayı

Sıcağı seven adaçayı bitkisi, bol güneş alan bir yerde, geniş saksılar içinde yetiştirilebiliyor. Kuraklığa dayanıklı bir bitki olduğu içinçok fazla sulanması tavsiye edilmiyor. Toprakta nemlendirilip fide haline gelen adaçayı, yetiştirileceği saksıya alındığında büyümeye başlıyor.Çiçeklenme döneminde dilerseniz kesip kuruttuğunuzda çay olarak da demleyebiliyorsunuz.