Bugün sizin için bahçelerde yetiştirilebilen aynı zamanda yabani olarak da yetişebilen mayhoş bir lezzete sahip hünnaptan bahsedeceğiz.
İri çekirdekli, yetişme döneminde zeytine benzeyen ve olgunlaştığında da hurmaya benzetilen oldukça lezzetli bu meyve bugünün yıldızı. Aynı zamanda vitamin deposu da olan hünnap meyvesi hakkında tüm bilinmeyenleri öğrenmeye ne dersiniz?
Açıkçası biz çok heyecanlandık. :) Sizleri de daha fazla heyecanlandırmadan hünnap nedir, nerde yetişir ve hünnap nasıl yetiştirilir gibi pek çok soruyu hemencecik sizinle cevaplamak istiyoruz. :)
Hünnap Nedir?
Hünnap besin değeri açısından oldukça zengin, cehrigiller familyasına ait bir meyve diyebiliriz. Bahar aylarında sarı çiçekler açan, aynı zamanda hoş kokusuyla bir nevi baharın geldiğini müjdeleyen dikenli bir ağaç türünün bir meyvesidir hünnap.
‘’Hünnap ne zaman olur?’’ diye soranlar için Eylül ayı hasat ayı diyebiliriz. İlkbahar mevsiminde yetişmeye başlayan hünnap Sonbahara kadar meyve verir ve olgunlaşır. Böylece en taze en güzel hünnaplar için sonbaharı beklememiz gerek diyebiliriz. :)
Hünnap nedir az çok öğrendik gelin şimdi de bu mayhoş meyvemiz nerelerde yetişiyor onu öğrenelim. Ardından hünnap neye iyi gelir ona bir göz atalım. :)
Hünnap Nerede Yetişir?
Hünnap yoğun olarak üretilen bir meyve olduğu için ve neredeyse her bölgede yetiştiğinden dolayı belirli bir bölgesi olduğunu söylemek mümkün değil. Ama yoğun bir şekilde hangi bölgede yetiştiğine ve hangi hava şartlarını sevdiğine değinebiliriz.
Hünnap yoğun ve iyi meyve vermesi adına sıcak havayı sever ve sıcak bölgelerde daha çabuk olgunlaşır. Kuzey Afrika, Hindistan ve Suriye gibi ülkelerde oldukça yoğun meyve vermektedir.
Ülkemizde ise Marmara bölgesi, Güneydoğu Anadolu bölgesi, Denizli ve Manisa illerinde yoğun bir şekilde görebilmek mümkün. :)
Hünnap Faydaları Nelerdir?
Hünnap ne işe yarar bu yazımızda sizinle paylaşmasak olmazdı elbette ki. :) Detaylı bir araştırma yaptık ve hünnap meyvesinin faydalarını maddeler halinde ele aldık. :)
-Çin hurması olarak bilinen hünnap mineral, vitamin ve lif bakımından oldukça zengindir.
-Antioksidan açısından zengindir.
-Uyku ve beyin fonksiyonlarını iyileştirir.
-Kanser hücreleriyle savaşır, bağışıklığı güçlendirir.
Ee bu kadar çok faydası olduğunu öğrendikten sonra, tüketmeyecek miyiz? Ebette ki hayır. :)
Hünnap Çeşitleri Nelerdir?
Dünya üzerinde yaklaşık 10’dan fazla çeşidi bulunan hünnap meyvesinin ülkemizde sadece üç çeşidi mevcuttur.
- İri Meyveli Hünnap Fidanı
Mayıs ayında çiçeklenmeye başlayıp meyve veren, eti beyaz olup sonradan sararan hünnap çeşididir. Aynı zamanda çalı formundadır.
- Küçük Meyveli Hünnap Fidanı
Sık dalı dikenli ağaç yapısına sahiptir. Meyveleri olgunlaşınca kahverengi rengini alır.
- Dikensiz Hünnap Fidanı
Sadece aşı ile üretimi yapılan, sık dalı dikensiz ağaç yapısına sahiptir.
Hünnap çeşitlerini öğrendik şimdi en eğlenceli bölüme geçiyoruz. :) Hünnap nasıl yenir ve nasıl kurutulur?
Hünnap Nasıl Kurutulur?
‘’Hünnap nasıl tüketilir’’ diye merak edenler için söyleyelim, biz hünnap meyvesini iki şekilde tüketiyoruz. :) Bunlardan ilki hiçbir işleme maruz kalmadan dalından koparıldığı gibi yemek. İkinci olarak da kurutup çerez olarak tüketmek. :)
Peki hünnap nasıl kurutulur? Hünnap meyvesini güneşin altına serip kendiliğinden kurumasını bekleyebiliriz ya da nem olmayan bir odanın içerisine serip kurutabiliriz. :)
Oldukça kolay olan bu kurutma işlemleri ile kış aylarında da rahatlıkla tüketebilirsiniz. :)
Bonus: Birbirinden Leziz İki Tarif
Hurmaya benzeyen hünnaptan yeterince bahsettik. Şimdi de hurma nedir bir bakalım ve hurmayla yapılabilecek tarifleri merak edenler için birbirinden leziz hurmalı tarifleri sıralayalım.
Hurma Nedir?
Şeker kullanmadan tatlı ihtiyacınızı gidermek istediğiniz anlarda, yüksek besin değerine sahip hurma alternatif bir çözümdür. Hurmayı detaylıca anlattığımız bu yazımıza mutlaka göz atın.
Hurmalı ve Bademli Kıtır Crumble Tarifi
Kaymaklı dondurmanın, hurmanın enfes lezzeti ile buluşmasından elde ettiğimiz hurmalı ve bademli kıtır crumble tarifini mutlaka denemelisiniz. :)
Karamel Soslu Hurmalı Islak Kek Tarifi
Islak keke karamel sosu kattığımız karamel soslu hurmalı ıslak kek tarifimiz ile lezzet şöleni yaşamaya ne dersiniz?