Keyifle yediğimiz, içerisinde on iki çeşit malzeme bulunan aşure tatlısı hakkında bilinmeyenleri anlattığımız, ardından mutfağa geçip mis gibi aşure hazırlayacağınız bir yazı ile geldik bugün karşınıza. :)

Aşure gününün tarihten bugüne kadar nasıl geldiğini merak edenler için detaylı bir şekilde tüm noktalarıyla ele alıyoruz. Aşure günü önemini ve Aşure günü anlamını size aktaracağız bu yazıda. Aşureyle ilgili bu yazımızı mutlaka incelemelisiniz! :)

Aşure Günü Nedir?

Oldukça özel ve önemli bir gün olan Aşure günü ya da bilinen diğer adıyla Aşura günü, Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem Ayının onuncu gününe denk gelmektedir.

Bu ay bazı inançlarda oldukça önemsenir ve gelenekler layığıyla yerine getirilmeye çalışılır. :) Aşure günü, her yıl Muharrem Orucunun onuncu gününe denk geliyor. Peki neden onuncu gün? Onuncu günün anlamı nedir? Buna da kısaca Aşure Günü tarihinden bahsederken değinmek istiyoruz.

Aşure Günü Tarihi

Matem ayı olarak bilinen Muharrem ayında yapılan ve komşulara dağıtılan kase kase aşure birliği, beraberliği ve kardeşliği simgeler diyebiliriz. Peki bu gelenek ne zaman başladı?

Kerbela olayı, Muharrem ayının onuncu gününde gerçekleşti. Bunun ardından Müslümanlar, her yıl bu dönemde, bu kaybı anmak için oruç tutmaya başladı. Günümüze kadar ulaşan bu gelenek, artık olayların acı tarafıyla değil, paylaşımcılığın güzel ruhuyla sürdürülüyor.

Aşure Günü Ne Zaman Başlar ve Biter?

Her Muharrem ayında merak edilen, aynı zamanda da insanı araştırmaya yönelten sorulardan bir tanesi kesinlikle ‘’Aşure ne zaman başlar ve biter’’ sorusudur.

Aşure Günü, Kurban Bayramından bir ay sonra başlayan Muharrem ayının onuncu gününe denk gelmektedir.

Muharrem ayında on iki gün boyunca oruç tutulur ve o ay hep matem ayı olarak kabul edilir. Aynı zamanda Muharrem ayı içerisinde aşure yapılır ve komşulara dağıtılır.

Aşurenin önemini ve aşure günü hakkındaki rivayetleri öğrendik. Günümüze kadar gelen aşure günü neler yapılıyor gelin onları da öğrenelim şimdi. Sonrasında oldukça lezzetli aşure tarifimize göz atıp, bir an önce mutfağa geçip hazırlayalım. :)

Aşure Günü Neler Yapılır?

Aşure gününün oldukça özel bir gün olduğunu vurguladık. Gelin bu özel günde geleneksel olarak neler yapılıyormuş bir göz atalım.

-Aşure gününde vefatları anmak için oruç tutulur.

-Akraba ziyaretleri yapılır.

-İhtiyacı olanlara yardım yapılır.

-Büyükler ziyaret edilir ve çocuklar sevindirilir.

-Aşure yapılır ve komşulara dağıtılır.

Evet! Aşure Günü özelliklerini, bilinmeyenlerini ve merak edilen yönlerini detaylı bir şekilde ele aldık. Gelin şimdi de en kolay aşure nasıl yapılır ve en lezzetli aşure nasıl olur onu öğreneceğimiz aşure tarifimize ve diğer tatlı tariflerimize bakalım. :)

1-) Aşure Tarifi

Farklı kültürlerde ve coğrafyalarda Aşure Günü farklı şekillerde yaşanıyor. Tıpkı gün gibi aşureler de farklı hazırlanıyor. :) Örneğin Ermeniler aşureleri buğday ve baklagille yaparken Rumlar buğday, ceviz ve şeker ile yapmaktadır.

Gelin şimdi de bu enfes lezzet Türk mutfağında nasıl yapılmaktadır ona göz atalım!

Kültürümüzde aşurenin bolluk ve bereket getirdiğine inanıldığı için içerisine buğday, nohut, fasulye ve şeker gibi temel malzemeler katılarak hazırlanmaktadır.

Kuruyemişler ilave edilip ardından nar ve tarçın ile ikram edilen aşure tarifimize mutlaka göz atmalısınız.

Kesinlikle lezzetine bayılacağınız bu tarifimiz favori tatlılarınız arasında yer alacak. :)

2-) Güllaç Tarifi

Ramazan denince aklımıza gelen, Ramazan aylarının vazgeçilmez tatlısı olan güllaç, hazırlaması oldukça kolay ve bir o kadar da lezzetli bir tatlı. :)

Hal böyle olunca biz de sizin için enfes bir güllaç tarif hazırladık. :) Bu tarifimiz ile güllaç artık bir başka güzel.

Enfes güllaç tarifimizi kaçırmayın deriz. :)

3-) Baklava Tarifi

Şerbetiyle, dışının çıtırlığı ve içerisindeki Antep fıstığı ile kendine hayran bırakan, lezzeti dillere destan baklava tarifi ile karşınızdayız.

Şerbetli tatlıların en popüleri ve birçok kişinin favorisi baklava denilince akılara birçok çeşit geliyor.

Biz de bugün Antep fıstığının lezzetinden faydalanarak bir baklava tarifi hazırlamanız için buraya not düşüyoruz.