İster veganlık gibi kişisel tercihlerden dolayı olsun, ister laktoz toleransı gibi sağlık sebeplerinden ötürü olsun, bazı kişiler süt ve süt ürünlerini tüketemiyor. Ülkemiz gibi sütün bolca kullanıldığı tariflerden mahrum kalmak istemeyen girişimci ruhlar, mutfaklarını zenginleştirmek adına veynir gibi alternatifler üretiyor.

Peki nedir bu veynir?

Veynir; tıpkı peynire benzer bir süreçle üretilen, süt ya da hayvansal ürünler tüketmeyenlerin, veganların ya da laktoz toleransı bulunanların tercih ettiği bir peynir çeşidi.

Peki nasıl oluyor da içinde süt olmayan bir yiyecek peynir olabiliyor?

Aslında veynir yapımı, badem, kaju, soya gibi bitkisel sütlerin yaygınlaşmasıyla başlıyor. Süt tüketemeyenler için alternatif olan bu sütlerle; tatlılar, smoothieler ve  kremalar gibi birçok farklı tarif de türetilebiliyor.

Nasıl hazırlanıyor?

Badem, kaju, ayçiçeği gibi malzemeler, akşamdan suda bekletilerek buzdolabı ya da oda sıcaklığında şişiriliyor. Bu malzemeler Blender’da ılık suyla püre haline gelene dek çekilip, 12 saate kadar bekletiliyor.

Veynir şekillendirilmeden önce, çeşitli takviyeler harcın içine ekleniyor. Yine aynı şekilde veynire çeşitli baharatlarla aroma katmak da mümkün. Sarımsak tozu, karabiber, zahter, dereotu veya biberle tatlandırılan harç, bir tülbent yardımıyla iyice süzülüyor. Bu aşamada harcı mümkün olduğu kadar süzmek gerekiyor.

Veynirin posasını katı bir peynir kıvamına getirmek de büyük önem taşıyor. Bunun için, veyniri şekillendirecek bir kaba yerleştirip üzerine ağırlık koymak gerekiyor. Böylece hem malzemeler birbirine daha iyi temas ediyor, hem de veynir sıkılaşıp kalıp haline geliyor.