Gün geçtikçe daha fazla sayıda insan sebzelerin gücü adına vejetaryen olmaya başlıyor. Peki nedir vejetaryenlik? En geniş anlamıyla bitkisel ürünlerle beslenme tercihine vejetaryenlik deniyor. Ancak vejetaryenlik de çeşitli kollara ayrılmış durumda; kimisi yalnızca bitkisel besinler tüketip pür vejetaryen olarak adlandırılırken kimisi de et ürünü olarak sadece balık yiyerek pesko-vejetaryen gibi isimler alabiliyor. Et dışında sütten, yumurtadan yani her türlü hayvansal gıdadan uzak duranlaraysa vegan deniyor.

Vejetaryenlerin alternatif protein kaynakları ise düşündüğünüzden çok daha fazla. Mesela 1 orta boy yumurtada 6 gram protein yer alırken 1 fincan yulafta 11 gram kadar protein bulunuyor. Buna benzer birçok alternatif daha var. Ancak şunu da hatırlatmakta fayda var, vejetaryen bir beslenmeye geçmek isteyenler, bunu bir doktor ya da diyetisyen desteğiyle yürütüyor. Bu, vücudunuzun geçiş dönemini anlayabilmesi için önemli.

İşte alternatif protein kaynakları:

Fasulye: Sadece protein değil, aynı zamanda lif ve magnezyum açısından da zengin bir malzeme.
Ne yesek? Fasulye çorbası

Mercimek: Demir, potasyum ve folik asit zengini mercimek, vejetaryen beslenmenin yapı taşlarından da bir tanesi.
Ne yesek? Mercimek salatası

Kinoa: Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren kinoa, önemli aminoasitleri içermesi açısından önemli bir besin kaynağı. Aynı zamanda lif, demir, magnezyum ve manganez açısında da zengin.
Ne Yesek? Kinoalı fasulye köftesi

Tofu: Yine son yıllarda alışveriş listemize giren bir protein kaynağı. Sotelenerek, ızgara yada haşlanmış halde ve hatta çiğ olarak yenebiliyor. Tofuyu, hayvansal ürün içermeyen bir ‘peynir’ olarak nitelersek yanlış bir şey söylemiş olmayız.
Ne yesek? Ufalayıp makarna soslarına karıştırabilir ya da börek yaparken peynir yerine kullanabilirsiniz.

Soya sütü: Süt içmeden hayat mı geçer diyenleri, vejetaryenlerin bitkisel sütüyle tanıştıralım: Soya sütü.
Ne yesek? Soya sütüyle hazırlayacağınız yulaf karşımı iyi bir alternatif olabilir.

Enginar: Lif ve protein açısından zengin, kalori açısından düşük bir alternatif arayışı içindeyseniz enginar tam size göre.
Ne yesek? Enginarlı pilav

Ispanak: Temel Reis haklıydı. Özellikle kış aylarında ihtiyacımız olan mineral ve vitaminleri vermesiyle bilinen ıspanak, vejetaryenlerin vazgeçilmezleri arasında.
Ne yesek? Ispanaklı krep

Nohut: Düşük kalori ve yüksek lif içeren protein kaynaklarından bir diğeriyse nohut.
Ne yesek? Humus

Brokoli: İçerdiği protein ve sağlığa faydaları da göz önüne alındığında önemli bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.
Ne yesek? Brokolili sebze çorbası

Kuşkonmaz: Protein tamam da B12 ne olacak diye soranlara kuşkonmaz cevabını verebiliriz.
Ne yesek? Kuşkonmaz çorbası