Kullandığınız bulaşık süngerini en son ne zaman değiştirdiniz? Diş fırçanız ilk güne kıyasla fazlasıyla yıpranmış mı görünüyor? Aynı yastıkta uyuyalı kaç yıl olmuştur dersiniz? Bıkıp yorulmadan sürekli evi temizlemek sağlıklı bir hijyen alanı yaratmak için tek başına yeterli değil. Günlük rutinlerinize dahil olan, sürekli kullandığınız eşyaların temiz tutulması kadar sıklıkla ya da belirli aralıklarda değiştirilerek yenilenmesi de sağlıklı bir ortamda nefes alıp vermek için büyük önem taşıyor. Zararlı bakteri ve mikroplardan arınmak, kullandığımız eşyanın gerçek işlevini yerine getirmesini sağlamak için başımızı koyduğumuz yastıktan elimizi sildiğimiz havluya bir çok eşyayı düzenli yenilemek gerekiyor. Peki hangi eşyaları hangi sıklıkta yıkamak ya da ne kadar süre kullanmak gerekiyor?

Diş Fırçası

Günlük kişisel bakımın olmazsa olmazı en az sabah akşam bir kez olmak üzere diş fırçalamak. Çoğunluğun bildiği ve uyguladığı gibi diş fırçasının üç ayda bir yenilenmesi gerekiyor. Elbette bu süre kullanım şeklinize ve sıklığınıza göre daha da kısalabiliyor. Eğer fırça kıllarınız üç aydan önce yıpranmış ve uçları yana doğru açılmışsa üç aylık süreyi doldurmadan da değiştirmeniz gerekiyor. Diş ve diş eti için zararlı bakteriler fırça kılları arasında birikerek diş sağlığınıza zarar verebiliyor.

Bulaşık Süngeri

Genel olarak bulaşık süngerlerinden uzak durulması önerilse de kullanım kolaylıkları sebebiyle çoğu evde sıklıkla tercih ediliyor. Öncelikle dikkat etmek gereken nokta aynı bulaşık süngerini farklı alanları silmek ya da temizlemek için de kullanmamak. Buzdolabını sildiğiniz süngerle tezgahı da sildikten sonra bardak yıkarsanız mutfaktaki tüm bakteri ve mikrobu hemen her alana taşımış oluyorsunuz. Bulaşık süngerini kullanım sıklığına göre 2-4 hafta süreyle mutlaka değiştirmeniz gerekiyor. Yüksek ısıda bir dakika bekleterek sıklıkla dezenfekte etmeniz de öneriliyor.

Lavabo Fırçası

Lavabo temizlemek için kullandığınız fırçalar da tıpkı bulaşık süngeri ve banyo lifi gibi yoğun bakteri ve mikroba maruz kalıyor. Sirkeli suya ya da çamaşır suyuna bırakarak bir saat kadar bekleterek iki günde bir temizlemeniz öneriliyor. Lavabo fırçalarının kullanım sıklığına göre 3-4 haftada bir yenilenmesi öneriliyor.

Nevresim Takımı

Kullandığınız nevresimleri giydiğiniz kıyafetler gibi düşünmeye başlamanız gerekiyor. Aynı t-shirt’ü iki hafta giymeyeceğiniz gibi derinizle yakın temas eden toz, mikrop tutabilen çarşafları da haftada bir mutlaka yıkamanız gerekiyor. Nevresim takımlarınızın genel kullanım ömrü ise yedi yıl. Yedi yılda bir yeni nevresim takımıyla değiştirmeniz öneriliyor.

Yastık

Ömrünü tamamlayan eşyalardan biri de yastık. Genelde üzerine düşünmüyor ve uzun yıllar aynı yastığı kullanıyoruz ancak iki yıldan sonra işlevini kaybeden ve boynunuzu yeterli derecede destekleyemeyen yastıklar aynı zamanda hijyenik açıdan da yenilenmek istiyor. Kullanım sıklığına göre iki-üç yıl uzmanlar için yeni bir yastık almanız gereken süre.

Yatak Süngeri

Yatak süngerleri diğer ev eşyalarına oranla uzun ömürlü. Nevresim değiştirirken mutlaka bir süre açıkta bırakmaya ve havalandırmaya özen gösterilmesi gerekiyor. Temiz bakılan yatak süngerleri 5-10 yıl aralığında kullanılabiliyor. Eğer uyku problemleri yaşamaya başladıysanız yatak süngerinizin ömrünü doldurmuş olma ihtimalini de mutlaka değerlendirmeniz gerekiyor.

Banyo Halısı

Sürekli kullanımla çabuk yıpranan banyo eşyalarının başında banyodaki yer halısı geliyor. Özellikle duş sonrası için de kullanılanlar nemle birlikte bakteri yuvası haline gelebiliyor. Hızla rengi açılmaya ve zamanla koku bırakmaya başlayan banyo halıları iki haftada bir mutlaka yıkanmalı. İki yılda bir de yenisiyle değiştirmeniz öneriliyor.

Banyo Havlusu

Hijyenine çok dikkat etmemiz gereken eşyaların başında banyo havluları geliyor. Banyo ve saç havlularını, el yüz kurulamak için kullanılan havluları dört kullanımda bir yıkamanız gerekli. Uzmanlara göre havluların 2-4 yıl arasında yenilenmesi gerekiyor.

Duş Lifi

Tıpkı bulaşık süngeri gibi banyo lifi de birçok mikrop ve bakterinin yuvası haline gelebiliyor. Günlük kullanımlarda iyice yıkayıp temizleyerek kaldırmanız ve mutlaka asarak kurutmanız gerekiyor. Kullanım sıklığınıza göre duş liflerini en az ayda bir değiştirerek yenilemek gerekiyor.