Pesketaryenlik nedir?
Temel bilgilerle başlayalım.
Pesketaryen diyet; et ürünlerinden sadece balık ve deniz mahsulleri içerirken, kırmızı et ve kümes hayvanlarından tamamen uzak duruyor. Beslenmede sebze, meyve, tahıl, mantar türleri, baklagiller ve süt ürünlerineyse bolca yer veriliyor.
Peki pesketaryen beslenmede nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
Beslenme tarzları doğrudan kişinin kendisini ilgilendiriyor. İnsan kendine göre iyi şekilde besleniyor. Bu gerek fiziksel, gerek ruhsal olarak bir tercih meselesi diyebiliriz.
Bu neden pesketaryen hayat şeklinde de devamlı balık ve balık ürünü tüketmek etmek gerekmiyor. Genellikle sebze ya da meyve tercih eden, ancak ara ara balık tüketen biri de peskateryen gibi beslenebiliyor. Bunun yanı sıra baklagil, tahıl, tohum gibi yiyecekleri de programa dahil ederek işi daha da zenginleştiriyor.
İlk aşamada peskateryen beslenme şekline hızlı bir geçiş, zorlayıcı hissettirebilir. Öyleyse yardımcı besinlerin gücünden yararlanmak mümkün. Büyük bir balık filetosu yemektense, balığın ya da diğer deniz mahsullerinin dahil olduğu bir makarna ya da salatayla alışma süreci yaratmak mümkün. Hangi deniz mahsulüyle hangi tariflerin alternatif olarak hazırlanabileceğini, hangi malzemelerin birbirini tamamladığınıysa yavaş yavaş anlayabilirsiniz. Bu aşamada biraz deneyselliğe izin vermeniz yeterli.
Şans vermeniz gereken tariflerin yoluysa belki buradan geçiyordur; Kereviz Püresi ile İki Kişilik Fırında Somon, Deniz Mahsülleri Güveci, Çıtır Fish Fingers, Uzakdoğu Usulü Levrek Tava...