Vegan ve vejetaryen beslenme yıllardır karşımıza çıkan bir beslenme ve yaşam şekli. Bu beslenme biçimleri birbirinden farklı olsalar da benzer felsefeleri de paylaşıyorlar diyebiliriz.

Vejetaryenlik sadece et ürünleri tüketmemek olarak bilinse de aslında üç grupta inceleniyor.  Ovo vejetaryenler, hayvansal gıda olarak sadece yumurtayı tüketmeyi tercih ediyorlar. Lakto vejetaryenler yumurtanın da olası bir canlının ölümüne neden olduğunu düşünerek sadece süt ve süt ürünlerini tüketiyorlar. Her ikisini de tüketebilen vejetaryenlere ise lakto ovo vejetaryen adı veriliyor.

Vejetaryen beslenme, temel olarak hayvansal protein kaynakları yerine tahıllar, baklagiller, sebzeler, yağlı tohumlar ve meyveler gibi bitkisel kaynaklı protein alıyor. Vejetaryenlik hayvanlara zarar verilmesi durumuna karşı olduğundan kişinin tercih meselesi olsa da, hayvansal gıdaların tadını sevmediği için ya da intoleransı bulunduğu için tercih edilmesi  de mümkün.

Veganlık ise vejetaryenliğe benzer gözükse de farklılıklar gösteriyor. Veganlık hayvanlara zarar verme ihtimali olan herhangi bir şeyi kullanmıyor ya da tüketmiyor. Buna; hayvanlar üzerinde test edilen kozmetik eşyaları, yün, deri, kürk, ilaçlar gibi hayatı beslenme dışında da etkileyen unsurlar dahil oluyor.

Her iki beslenme türündeyse en önemli unsur tek tip besine bağlı kalmamak. Vücudun alamadığı hayvansal proteinleri diğer besin kaynaklarından dengeli ve eşit şekilde almak bu tür beslenen insanların daha sağlıklı olmasını sağlıyor.