Et severleri bir araya getirdiğimiz oldukça lezzetli ve doyurucu bir yemek olan küşleme yazısı ile karşınızdayız. Küşleme nedir başlığı altında küşlemenin ne olduğunu öğrenebilirsiniz. Biz burada küşleme nasıl bir yemek ona kısaca değineceğiz.

Küşleme lokum kıvamında, yumuşacık bir yapıya sahip kuzu etinin tavada pişirilmesi ile elde edilen bir yemektir. Kısaca böyle özetleyebiliriz. :)

Bu enfes lezzeti kısacık anlatmak yemeğimizin şanına yakışmaz. Gelin biz küşleme ne demek ve küşleme etin neresinden yapılıyor ona detaylı bir şekilde bakalım. :)

Ardından oldukça lezzetli bir küşleme hazırlamak için kolları sıvayıp mutfağa kadar geçelim! :) 

Bol proteinli aynı zamanda da oldukça doyurucu bu tarifimizi denedikten sonra tarif defterlerinizde mutlaka yer vermelisiniz.

Küşleme Nedir?

Etli yemek denince aklımıza ilk olarak Güneydoğu Anadolu bölgesi gelmektedir. Biz de bu yazımızda Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan ve gastronomi şehrimiz olan Gaziantep’e özgü mükemmel bir lezzete sahip küşleme tarifi ile geldik. :)

Bugüne kadar Antep yöresine ait birçok yemeği sizinle paylaştık ve hepsini denedikten sonra tarif defterimizde en başlara ekledik. 

Mezesinden salatasına, ara sıcağından ana yemeğine kadar birçok lezzete ev sahipliği yapan Antep, bu defa da küşleme tarifi ile sofralarımızda ana yemek olarak yer edinmektedir. :)

Peki küşleme nedir ve nasıl hazırlanır? Gelin buna birlikte bir göz atalım. 

Küşleme kuzu etinin sinir içermeyen en güzel kısmından alınarak hazırlanan, yumuşacık kıvama sahip ve oldukça lezzetli olan bir parçadır ve kalabalık sofralarda sıklıkla ana yemek olarak tercih edilir.

Neden mi değerli onu da söyleyelim hemen. Bir tane kuzudan yalnızca iki tane küşleme çıkmaktadır. Yani bu da demek oluyor ki küşlemenin az miktarda olması onu daha lezzetli ve değerli hale getiriyor.

Küşleme nedir öğrendik. Buyurun şimdi de küşleme hayvanın neresi onu öğrenelim. :) 

Küşleme Hayvanın Neresindedir?

Küşleme eti, hayvanın iç organlarına yakın bir yerde yer alır. Böbreklerin içe bakan tek kısmında bulunan, yaklaşık olarak 100 gramlık olan et parçasıdır.

Bu tarifimiz için sorulan sorulardan bir tanesi ve  belki de en önemlisi “küşleme yağlı mı?”dır. Küşlemenin yumuşacık olduğundan bahsetmiştik yukarıda. Bu etin yumuşacık olmasının nedeni de hayvanın yağsız ve sinir bulunmayan kısmından alınmasıdır.

Kısaca söyleyecek olursak küşleme eti yağsız ve oldukça lezzetli bir ettir.

Küşleme Nasıl Yapılır?

Küşleme nedir sorusundan sonra sıklıkla karşılaşılan bir diğer soru da küşlemenin nasıl yapıldığıdır. :) Küşleme yapabilmek için bir gün önceden kasabınıza bildirmeniz gerekecek. :) Kasap da ona göre pişirilecek olan etinizi pişirmeye hazır hale getirecektir. 

Et küçük kuşbaşı olacak şekilde doğranır, ardından küşleme sosu hazırlanarak bir saat sosun içerisinde bekletme işlemi uygulanır.

Küşleme yaparken etin marinasyon süreci oldukça önemli bir noktadır. Güzel marine edilemeyen bir et güzel pişmez ve tam olarak lezzetini yakalayamaz. :( Küşleme hakkında bilinmeyen tüm detayları öğrendik. Gelin şimdi de küşleme nasıl pişirilir onu öğrenelim ve ardından mutfağa geçip enfes bir küşleme hazırlayalım. :)

Küşleme Nasıl Pişirilir?

Küşleme eti kullanılarak birçok çeşitte yemek yapılır ve hepsi de birbirinden farklı yöntemlerle hazırlanır. En ideal pişirme yöntemi olarak ise etin marine edildikten sonra her iki yüzünün de 10 dakika kızartılarak servis edilmesidir diyebiliriz. :)

Küşlemeyi mangal olarak tercih etmek istemeyenler için sosla terbiye edilerek tüketilmesi etin lezzetine lezzet katacak ve damağınızda lezzet şöleni oluşturacak. :)

Küşleme terbiyesi nasıl yapılır merak edenler için kısaca nasıl yapıldığına değinmek istiyoruz. Derin bir kabın içerisine yoğurt, domates salçası, bal, zeytinyağı, tuz ve karabiber ekliyoruz. Ardından hazırlanan sosu etin üzerine gezdiriyoruz ve üzerini streç film ile kapatıp bir saat bekletiyoruz.

Bir saat beklettiğimiz eti tavanın içerisine alıp, iki yüzünü de kızartıp servis ediyoruz. :)

Küşleme tarifimizi deneyip beğenenler için birbirinden leziz 3 tane tarifimizi de sizinle paylaşmak istedik. :)

1-) Baharatlı Bonfile

Etsiz olmaz diyenler için enfes bir tarif ile geldik. Etin dokusu baharatlar ve tereyağı ile buluşunca tam anlamıyla damak çatlatan bir lezzet oluyor. :)

Tereyağının kokusu sizi baştan çıkaracak aynı zamanda da etin lezzetiyle havalara uçacaksınız. :) Püf noktalarıyla yumuşacık bir kıvamda oldukça lezzetli bir baharatlı bonfile hazırlamak için yazımıza göz atmaya ne dersiniz?

2-) Tavuk Bonfile Tarifi

Özellikle diyet yapanların diyet menülerinde sıklıkla tercih ettiği, lokum kıvamında ve mangal aromalı bir yemek olan tavuk bonfile tarifini mutlaka denemelisiniz.

Kırmızı ete göre daha hafif olan bu eti diyetteyseniz kesinlikle denemelisiniz. Bahsettiğimiz tavuk bonfile tarifinin favori yemekleriniz arasında yer alması an meselesi. :)

Bu leziz yemek tavuk göğsünden alınan yumuşacık et parçacıklarının, döküm tavada pişirilerek hazırlanmasıdır. Salatalarda ya da tek başına yenildiğinde oldukça hafif ve farklı bir lezzete sahip olan tavuk bonfile, ekonomik açıdan kırmızı ete göre daha uygun olduğu için de tercih edilmekte. 

Haydi o zaman hazırsanız bugün akşam yemeği için sizi mutfağa kadar alalım ve oldukça hafif olan bu lezzetimizi bir an önce deneyelim.

3-) Mantar Soslu Bonfile

Oldukça pratik ve aynı zamanda da lezzetiyle başınızı döndürecek mantar soslu bonfile tarifine de değinmeden geçmeyelim. :)

Karamelize edilmiş soğan, mantar ve krema buluşmasından elde edilen oldukça lezzetli bonfile dilimleri, yanında patates kızartması eklenerek servis edildiğinde daha da leziz oluyor.

Et yemekten ve tavuk yemekten sıkılanlar ya da bonfileyi klasik bir şekilde tercih etmek istemeyenlerin uğrak noktası mantar soslu bonfile, davet sofralarınızda da tüm gözleri üzerine toplayacak. :)