Kurban bayramının gelmesi ve bu kapsamda paylaşımcılık ruhunun tavan yapmasıyla akıllardaki “kurban eti nasıl pişirilir ?” soruları da artış gösterdi. Kurban bayramında kesilen etler pay edildiyse ve konu komşuya dağıtıldıysa sırada kendi payınıza düşen etleri değerlendirmek var.

Her yönüyle ve en pratik haliyle kurban eti nasıl pişirilir öğrenmek için doğru adrestesiniz. Haydi lezzet yolculuğumuza başlayalım!

Kurban Eti Nasıl Pişirilir?

Kurban eti pişirmenin izlenmesi gereken bazı genel adımları var. Pişireceğiniz etin hangi bölgeden olduğu, kesimi veya hayvanın türü önemsiz olmak üzere bu genel adımları benimseyebilirsiniz;

1 - Etler kesilir kesilmez buzdolabına koymayın.

2 – Etler dinlenmeden pişirmeyin.

3 – Hemen pişirmeyecekseniz etleri suyla yıkamayın.

4 – Doğru kesimdeki eti doğru tariflerde kullanmaya özen gösterin.

Bu adımların izlenmesinin ardından sırada, çeşitli kurban eti türlerinin pişirme ipuçlarını paylaşmak var.

Öncelikle kurban kavurması yapmak istiyorsanız dinlendirdiğiniz etleri kuşbaşı şeklinde doğramalısınız. Kurban eti kavurmanın en pratik yolu düdüklü tencere kullanmaktır. Düdüklü tencereniz yoksa veya herhangi bir sebeple düdüklü tencere kullanmak istemiyorsanız büyükçe bir klasik tencere kullanabilirsiniz.

İlk etapta kalın tabanlı tencereyi ısıtıp küp küp (kuşbaşı) dilimlenmiş iç yağı ilave edin ve erimeye bırakın. Yağlar erimeye başlarken yine ufak küpler halinde kesilmiş kavurmalık kurban etlerini tencereye ilave edin ve orta ateşte renk alıncaya kadar karıştırarak pişirin.

Yağ eriyip rengi değişince tavanın kapağını kapatın ve kısık ateşte 45 - 60 dakika arası eti pişmeye bırakın. Ara sıra kapağını açın ve karıştırın. Eti iyice yumuşayıncaya dek pişirin. Etlerin pişmesine yakın tereyağı eklemesi yapabilirsiniz. Ayrıca düdüklü tencere kullanmak bu süreyi neredeyse 30 – 40 dakikaya kadar indirebilir.

Son olarak tencereyi ateşten almaya yakın tuz ve kekik ilave edip karıştırın. Tereyağlı şehriyeli pirinç pilavı veya makarna yanında servis edin.

Eğer pişirmek istediğiniz kurban etleri kemikliyse öncelikle kemikli kurban etini bir tencerede haşlayın. Haşlama suyuna tuz, karabiber, soğan ve havuç ekleyebilirsiniz. Etler haşlandıktan sonra suyun içinden sebzeleri alın, eti kenara alıp dinlendirin. Haşlanan kemikli kurban etini tencere yemeklerinde kullanabilirsiniz. Et suyunu da çorbalarda ve pilavlarda kullanmak için saklamanızı öneriyoruz. Kemikli et parçaları suya ilik de katacağı için daha yararlı bir et suyu elde etmiş olursunuz.

Son olarak tavada kurban eti nasıl pişirilir merak ediyorsanız anlatalım!

Kurban etinin bonfile, antrikot veya biftek kısımları elinizdeyse ısıttığınız döküm tavaya etlerinizi yerleştirin. Her tarafını 4’er dakika mühürleyin ve ardından ızgara teline alıp dinlendirin. Kuşbaşı doğranmış kurban etlerini sote yapımında kullanmak istiyorsanız öncelikle tavayı ısıtın ve sıvı yağ ekleyin. Etleri tavaya alıp pişirin, doğranmış biberleri ve soğanları ekleyin. Soğan ve biberler de pişince domatesleri, baharatları ve tuzu ekleyin. Tüm malzemeler pişince ocaktan alın ve sıcak servis edin.

Kurban Eti Kaç Dakika Pişirilir?

Kurban eti, farklı yöntemlerle pişirilebilen farklı kesimde etleri kapsayan bir terim olduğu için net bir pişirme süresinden bahsetmek mümkün değildir. Kuşbaşı doğranmış etlerin hazırlanacağı bir et sote tarifinin pişme süresi  15 dakika iken et kavurma tarifinin pişirme süresi 40 dakikayı bulabilir.

Aynı şekilde orta az pişmiş bir bonfile de 8 dakikada pişip servis edilebilir. Hazırlayacağınız tarifin yapılış aşamalarına ve pişirme adımlarına mutlaka uymalısınız. Ayrıca etlerinizi dinlendirmeniz ve marine etmeniz pişirme sürenizi kısaltabilir.

Kurban Etini Yumuşatmak için Ne Yapmalı?

Kurban etini yumuşatmak için bekletmek (dinlendirmek) çok önemlidir. Kurban kesildiği zaman eti 40 derece sıcaklığında ve sert olur. Direkt pişirmek isterseniz, bu sert bir et yemeği elde etmenize sebep olacaktır. Bundan kaçınmak için kesilen etleri güneş ışığından uzak, serin bir yerde minimum 4-5 saat dinlendirmelisiniz. Toz, böcek, sinek gibi etinize gelmesini istemeyeceğiniz dış etmenlere karşın etleri bir tülle örtebilirsiniz.

15 derece civarına inen bu dinlenmiş etler, ardından dilimlenebilir ve buzdolabında beklemeye alınabilir. Buzdolabında 24 saat boyunca dinlendirilmeleri, etlerin en yumuşak hallerini almalarını sağlayacaktır.

Bu dinlendirme aşamalarının dışında, marinasyon da kurban etlerini yumuşatma yöntemlerinden biridir. Zeytinyağı, limon, kekik, sarımsak ve tuz ile hazırlayacağınız marinasyon karışımında etlerinizi bekletebilirsiniz. 

Bunun için etleri dilimleyin, büyükçe bir cam kaseye alın. Üzerine zeytinyağı, tuz, arzuya göre sarımsak rendesi, kekik ve limon suyu ekleyin. Ovuşturarak karışımı etlere yedirin. Bir streç film ile kasenin hava almasını engelleyerek buzdolabına yerleştirin. 1 gece boyunca bu halde beklettiğiniz kurban etleri yumuşacık olacaktır.

Bonus: Kurban Bayramında Çok İşinize Yarayacak İçeriklerimiz

Bu yazımızda sizlerle kurban eti pişirme yöntemleri ve ipuçlarını paylaştık. Kurban etinizi pişirmeyi öğrendiyseniz sırada diğer Kurban Bayramı içeriklerimizi keşfetmek var!

Öncelikle A’dan Z’ye tüm incelikleriyle ele aldığımız Kurban Eti Nasıl Saklanır, Nasıl Dinlendirilir? yazımızı incelemelisiniz. Bu yazıyla kurban etini pişmeye hazırlamak için ihtiyacınız olan tüm püf noktaları bulabilirsiniz.

Ardından Kurban Bayramına Özel Etli Yemek Tarifleri listemizi incelemelisiniz. Bu listede et soteden kavurmalı pilava, dana kavurmadan gömme tarifine kadar pek çok leziz yemek tarifi mevcut. Mutlaka damak zevkinize hitap edecek bir tarif bulacaksınız!

Son olarak da Kuzu Kavurma Tarifi reçetemizi böyle bırakıyoruz. Kuzu etinin en leziz şekilde hazırlanması için gereken tüm püf noktalar, malzeme listesi ve yapılış aşamalarıyla birlikte reçetemizde. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun!