Koruk Suyu Nedir, Nasıl Yapılır?

Özellikle Egelilerin aşina olduğu (belki de içerek büyüdüğü) bir içecekle, koruk suyuyla karşınızdayız bugün. Yalnız ona sadece soğuk bir meşrubat muamelesi yapmak biraz hata olur. Çünkü koruk suyu, sıcak günlerde içleri ferahlatmasının yanı sıra; yemeklere ve mezelere tat vermesiyle de biliniyor.

Bugün bu yazımızda “koruk suyu nedir?” ve koruğun ne olduğunu bilenler için de “koruk suyu nasıl yapılır?" sorularını cevaplandıracağız. Siz ikisini de biliyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda koruk suyu saklama yöntemlerimiz, koruk suyu faydaları listemiz ve bonus önerilerimizle bilgilerinizi artırıp pekiştirebilirsiniz. :)

Koruk suyu tarifimizi paylaşarak bilmeniz gereken tüm koruk suyu yapımı püf noktalarına da değineceğiz. Haydi, hazırsanız sizi önce detaylara, ardından da mutfağa alalım. Bol faydalı ve enfes bir içecek sizleri bekliyor!

Koruk Suyu Nedir?

Koruk, olgunlaşmamış üzüm anlamında kullanılan bir kelimedir. Koruk suyu ise; korukların ezilerek sularının çıkarılmasıyla elde edilen bir meşrubattır. Doğal asidik ve ekşi bir tadı vardır.

Ülkemizde genellikle Ege Bölgesinde üretilip tüketilen koruk suyu, Avrupa ülkelerinde de uzun yıllardan beri hazırlanır ve tüketilir. 

Koruk Suyu Neyle Yapılır?

Koruk suyu temelde ham üzümler ve su kullanılarak elde edilen bir içecektir. Damak zevkinize göre koruk suyu hazırlarken içerisine şeker, limon suyu, aromatik bitkiler vs. de ekleyebilirsiniz. 

Yazdan hazırlayacağınız koruk suyunu tüm kış muhafaza etmek gibi bir arzunuz varsa sadece koruk ve su kullanmanızı öneriyoruz. Aksi takdirde eklenen diğer malzemeler zamanla bozulabilir ve koruk suyunu tüketilmez hale getirebilir.

Koruk Suyu Ne Zaman Yapılır?

Ham üzümler bu içeceğin temel maddesi olduğu için koruk suyu, üzümler tatlılaşıp olgunlaşmadan hazırlanmalıdır. Bu da yaz mevsimine denk gelen bir dönemdir.

Yazın toplanıp koruk suyuna dönüşen üzümler, doğru saklama koşulları ile tüm kış tüketilebilir hale gelecektir.

Koruk Suyu Nasıl Yapılır?

Koruk suyu hazırlarken iki seçeneğiniz var. Sade koruk suyu mu hazırlamak istiyorsunuz yoksa daha aromatik ve lezzetli bir koruk suyu mu? İkisinin de kullanımı, lezzeti farklı. Bu yüzden biz ikisine de değinmiş olalım. Siz de dilediğinizi hazırlayın!

Öncelikle satın aldığınız veya topladığınız korukları temizlemeniz gerekiyor. Bol suda iyice yıkayın ve ardından sirkeli suda beklemeye alın ham üzümlerinizi.

İlk yöntem için;

Mutfağınızda katı meyve sıkacağı varsa onunla; yoksa da mutfak robotuyla korukları güzelce çekin. Bu aşamayı birkaç kez tekrarlayın ve posaları sıka sıka tüm suyu toplayın. Tülbent yardımıyla posaları süzün. İçme suyuyla koruk suyunu seyreltin ve cam şişe veya kavanoza alıp buzdolabında saklayın. (5 – 6 ay arası saklayabilirsiniz.)

İkinci yöntem için;

Korukları ayıklayıp tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su, 1 çay bardağı toz şeker ve yarım adet limonun suyunu ekleyin. Kısık ateşte kaynatın. Bir tülbent yardımıyla tıpkı süt süzer gibi koruk suyunu süzün, tekrar kaynatın ve soğumaya bırakın.

Soğuduktan sonra cam şişe veya kavanoza alın, ağzını sıkıca kapatıp buzdolabına yerleştirin. Bu yöntemle hazırlanan koruk suyu, buzdolabında dahi çok uzun süre saklanmayacağından hızlıca tüketilmelidir.

Koruk Suyu Nerelerde Kullanılır?

Sade koruk suyu, ekşi tadı nedeniyle salata ve mezelerde limon suyu yerine kullanılabilir. Ayrıca pırasa, yaprak sarma ve taze fasulye gibi zeytinyağlılarda da ekşilik vermesi için koruk suyu kullanabilirsiniz.

Koruk suyunu hazırlarken içerisine şeker ve aromatik bitkiler eklenebileceğinden bahsetmiştik. Bu şekilde hazırlanan tatlı koruk suları, yemeklerin yanında soğuk meşrubat olarak da tüketilebilir.

Koruk Suyu Nasıl Saklanır?

Koruk suyu saklama püf noktalarına geldi şimdi de sıra! 

Hazırladığınız koruk suyunu cam şişe veya kavanozlarda saklayabilirsiniz. Ağzı hava almayacak şekilde kapatılmış kavanoz veya cam şişeler, buzdolaplarında muhafaza edilmelidir. Aksi takdirde koruk suyunun asidik yapısı gereği bozulmalar gözlemlenebilir.

Koruk Suyunun Faydaları Nelerdir?

Yapılışından ve saklanmasından bahsettik ve koruk suyu yararlarına geldik şimdi de.

Koruk suyu faydaları şu şekilde sıralanabilir;

-Sindirimi rahatlatır ve kabızlığı önler.

-İştah açar.

-Bağışıklığı güçlendirir.

-Cilt sağlığını destekler.

-Antioksidan özelliği vardır.

-Ödem atmaya yardımcı olur.

Ayrıca koruk suyu kalori bakımından da yüz güldürecek bir içecek. Bir porsiyon (yani yaklaşık 200 ml’lik bir miktarda) koruk suyunda 110 kalori bulunmaktadır. 

Bonus: Koruk Suyunu Sevdiyseniz Bu Tarifleri Kaçırmayın

Koruk suyunu sevdiyseniz evde hazırlayabileceğiniz bu besinleri de mutlaka incelemelisiniz. Bu faydalı besinler günlük beslenmenize sadece lezzet değil, sağlık da katacak!

Bahsedeceğimiz ilk besin su kefiri! Klasik kefire benzer özellikler taşıyan ve fermantasyon oluşmasını sağlayan bir bakteridir su kefiri. Bunu diğer kefirden ayıran en önemli özellik ise içerisinde hiç süt ürünü bulunmaması. Bu sayede su kefirini laktoz intoleransı olanlar, alerjisi olanlar veya veganlar da gönül rahatlığıyla tüketebilir. 

Alışık olduğumuz beyaz kefir gibi su kefirini de evde hazırlamak mümkün. Tamamen bitkisel ve doğal bir içecek olan su kefiri, kombuça çayına da benzetiliyor. Bu probiyotik mucizenin diğer detayları ve hazırlık aşamaları için sizi su kefiri nedir yazımıza alalım!

Yine bir probiyotik tariften devam ediyoruz. Sıradaki isim oldukça tanıdık ama. :)

Turşu, içerdiği probiyotik bakteriler sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirirken hem hazmı kolaylaştırıyor hem de bağırsak floramızı zenginleştiriyor. Lezzetinden bahsetmeye gerek bile yok üstelik.

Dilediğiniz her türlü sebzeyle (ve belki de meyveyle) kullanabileceğiniz turşu suyu tarifimiz için sizi turşu suyu tarifi sayfamıza bekliyoruz. 

Son olarak da enfes aromaya sahip olan bir şerbet tarifiyle karşınızdayız. Meyan kökü şerbeti, sofralarınıza lezzet, renk ve şıklık katmaya geliyor! Özellikle yaz sıcaklarında limonataya enfes bir alternatif olacak meyan kökü şerbeti tarifi için sizi sayfamıza bekliyoruz!