Havalar soğudukça içimizi ısıtan çorbaların içeriklerini biraz daha genişletmek istiyoruz. Genelde çorbalar doyurucu öğünler olarak kabul edilmese de, biz bu kanıyı değiştiriyor ve ‘doyurucu çorba’ konseptini açıklıyoruz.

Peki doyurucu çorbaların diğer çorbalardan farkı nedir?

İçerisinde protein, karbonhidrat ya da bakliyat gibi yoğun malzemelerin olduğu çorbalara ‘doyurucu çorba’ deniyor. Yani bir nevi püre olmayan ve bol taneli olan tüm çorbalar doyurucu çorba olarak geçiyor.

Bahsi geçen bu doyurucu çorbalara birçok mutfak kültüründe rastlanıyor. Japonya'nın ramen'i, Ukrayna’nın borsch’u, İtalya’nın minestrone’si ve Vietnam’ın pho’su dünya genelinde en çok tüketilen doyurucu çorba çeşitlerinden sayılıyor.

Bu çorbalar nasıl doyurucu sıfatını alıyor?

Borsch, içerisine dereotu, soğan, et ve şarap katılarak uzun saatler pişirilen bir çorba olduğu için doyurucu çorba ünvanına sahip. Yine minestrone de evde bulunan çeşitli sebze, baklagil ve makarna gibi karbonhidratların çorba kıvamında pişirilmesinden ötürü doyurucu sayılıyor. Pho'ysa yine içinde pirinç noodle, yeşillikler ve çeşitli proteinler bulunduğu için doyurucu çorbalar kategorisine giriyor.

Türkiye'deki doyurucu çorbalar...

Rotayı Türkiye’ye döndürdüğümüzde bölgelere göre değişen ve çok çeşitli çorbalarla karşılaşıyoruz. Örnek vermek gerekirse; içerisinde et, bulgur ve çeşitli baklagillerin bulunduğu Adana’nın Analı Kızlı’sı, yine benzer bir tarif olan Gaziantep bölgesine ait Yuvalama çorbası ve içerisinde et yerine erişte katılan yeşil mercimekli, bol sarımsaklı Tutmaç çorbası da doyurucu çorbalardan sayılıyor.

Lezzetli ve doyurucu olsalar da pişirmesi zaman alan bu çorbaları sevenlereyse iyi bir haberimiz var; Knorr hazır çorbalarla 15 dakikada enfes doyurucu çorbalar elde etmeniz mümkün!