Kilo kontrolü yapmayı hedefleyenler ve diyet yapanlar için bomba gibi bir yazıyla karşınızdayız!

Bu yazımızı sonuna kadar okuduğunuzda bu diyet türü konusunda bilmediğiniz ne kadar çok şey olduğunu fark edeceksiniz. Ne demiş atalarımız, bilmemek değil öğrenmemek ayıp!

Ketojenik diyet hakkında tüm bilinmeyenleri detaylı bir şekilde bu yazımızda ele aldık. Size sadece bir hekime danıştıktan sonra uygulayıp uygulamama seçenekleri kalıyor. :)

Biliyorsunuz ki bilinçsiz yapılan her hareketin insan vücuduna faydadan çok zararı bulunuyor. Özellikle de son dönemlerde sıklıkla gördüğümüz ya da bir yerlerden bir şekilde duyduğumuz bilinçsizce yapılan “popüler” diyetler ve beslenme tarzları, olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalmaya sebebiyet verebiliyor. 

Ketojenik diyet yapmaya karar verdiğiniz ilk andan itibaren diyetisyen ve hekim desteği almalı, uzmanların sizin için uygun gördüğü şekilde uygulamaya geçmelisiniz. Gelin uygulaması oldukça zor olan ketojenik diyet neden yapılır, kimler ketojenik diyet yapabilir ve ketojenik diyet nedir detaylı bir şekilde öğrenelim. 

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyet genellikle insanların yaz sonu uyguladığı; yani sonbahar ve kış mevsiminde yaptıkları bir diyet türüdür. Ketojenik diyetin Türkçedeki karşılığı “düşük karbonhidratlı diyet”tir. En sade haliyle şekersiz, nişastasız ve hamursuz diyet de diyebiliriz. :)

Ketojenik diyette vücut, glukoz yerine keton üretiyor ve yanmasını sağlamak için, kalori ihtiyacının az bir kısmını karbonhidrat ve şekerden; geriye kalan büyük çoğunluğunu ise yağlardan karşılıyor.

Ketojenik diyette en önemli diyebileceğimiz konulardan bir tanesi (hatta en önemli konulardan bir tanesi) de şeker hastalığı, sara hastalığı gibi hastalıklarda doktorlar tarafından tavsiye edilen bir diyet olmasıdır.

Bu diyet türünde meyve tüketiminin az olması; yeşillik, sebze ve lif kaynağı yüksek olan besinlerin tüketiminin fazla olması önemli bir detay. Ketojenik diyet yapanlar, ketojenik diyet türlerinden kendilerine en uygun olan diyeti hekime danışarak uygulamalıdır.

‘’Peki bu ketojenik diyet türleri nelerdir?’’ diye soruyorsanız gelin ketojenik diyet türleri başlığı altında sorumuzun yanıtını birlikte uzun uzun inceleyelim. Eminiz içlerinden bir tanesi sizin için en uygun diyet türü olacaktır.

Ketojenik Diyet Türleri Nelerdir?

Son dönemlerde popülaritesi oldukça yüksek olan diyet türlerinden biri olan ketojenik diyet, kendi içerisinde de türlere ayrılmaktadır. Gelin bu türlerin ne olduklarını, işlevlerinin neler olduğunu ve nasıl yapıldıklarını detaylı bir şekilde ele alalım. 

En bilinen ve herkes tarafından genellikle uygulanan ketojenik diyet türleri şu şekilde sıralanabilir:

-Standart Ketojenik Diyet (SKD)

-Yüksek Proteinli Ketojenik Diyet (YPKD)

-Döngüsel ketojenik Diyet (DKD)

-Hedefe Yönelik Ketojenik Diyet (HYKD)

Yukarıda yaygın olarak tercih edilen 4 tane ketojenik diyet türünü sıraladık. Gelin sırayla bu diyet türlerini ele alıp nasıl yapıldıklarına ve detaylarının neler olduğuna bakalım. 

1 - Standart Ketojenik Diyet (SKD)

Ketojenik diyet türlerinden bir tanesi olan ve en yaygın olarak uygulanan standart ketojenik diyet türünde, protein seviyesi orta seviyelerde tutulurken karbonhidrat değeri oldukça düşük tutulur.

Standart ketojenik diyet türünün yaygın olmasının en baş nedenlerinden bir tanesi de belirli hastalıkların tedavisinde tercih ediliyor olmasıdır.

Besin değerlerine bakacak olduğumuzda yağ oranı %75, protein oranı %20 ve karbonhidrat oranı ise %5 oranlarında tercih edilir bu beslenme türünde.

2 - Yüksek Proteinli Ketojenik Diyet (YPKD)

Standart ketojenik diyet türüne çok benzeyen, sadece bazı noktalarda farklılık gösteren bir türüdür.

Yüksek proteinli diyet türünü diğer ketojenik diyet türlerinden ayıran en büyük özellik, protein oranının diğerlerine oranla daha yüksek tutulmasıdır. Yağ oranı %60, protein oranı %35 ve karbonhidrat oranı ise %5 olarak tercih edilir.

3 - Döngüsel ketojenik Diyet (DKD)

Döngüsel ketojenik diyet türünde, diğer ketojenik diyet türlerinden farklı olarak, haftanın 5-6 günü standart ketojenik diyet uygulanır.

5-6 günlük süreç sona erdiğinde ise 2 gün üst üste karbonhidrat ağırlıklı besinler tüketilmesi gerekir. İsmini de bu döngülerden alır.

4 - Hedefe Yönelik Ketojenik Diyet (HYKD)

Ketojenik diyet çeşitleri arasından sonuncusuna geliyoruz şimdi de. Bu diyet türünü genellikle sporcular uygulamaktadır. Profesyonel bir diyetisyenden yardım alınarak uygulanan bu ketojenik diyet türü, genellikle vücut yapmak isteyenlerin tercih ettiği bir türdür.

Ketojenik diyet çeşitlerini öğrendik. Gelin şimdi de ketojenik diyetin faydaları nelerdir onu hızlıca öğrenelim. :)

Ketojenik Diyetin Faydaları Nelerdir?

Vücuda faydaları bulunmasa elbette ki bu diyet türünden bu derece söz etmezdik. Gelin detaylı bir şekilde bu diyetin vücudumuzun üzerinde ne gibi faydaları olduğunu öğrenelim. :)

-Kilo vermek isteyenler için kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır.

-Sürekli açlık hissini ortadan kaldırır ve gün boyu tokluk hissi sağlar.

-Kan şekeri ve insülin seviyelerini dengede tutar.

-Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların ilerlemesinin önüne geçer.

Genellikle hastalıkların tedavi edilmesi için uygulanan bu diyet türünün vücudumuza faydalarını öğrendik. Sıra geldi ‘’ketojenik diyet neden yapılır?’’ sorusunu yanıtlamaya. 

Ketojenik Diyet Neden Yapılır?

Vücuda olan faydaları bilimsel açıdan kanıtlanan ketojenik diyet 1920’lerde epilepsi hastalığının tedavisinde uygulanmaktaydı. Bir tedavi yöntemiyken, günümüzde popüler bir beslenme türü hali almaya başlamasının sebebi, saymakla bitmeyen faydaları hiç şüphesiz. :)

Kimi zayıflamak için uygularken kimi de vücut geliştirmek için uyguluyor bu diyet yöntemini.

Ketojenik Diyette Neler Yenir?

Ketojenik diyet nedir, ketojenik diyet neden yapılır, ketojenik diyetin faydaları ve sık uygulanan çeşitleri nelerdir öğrendik.

Şimdi ise en can alıcı ve merak edilen noktaya geliyoruz. Ketojenik diyet yapanların ya da yapmaya karar verenlerin yanıtını en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi olan ‘’ketojenik diyette ne yenir?” sorusunu yanıtlamaya geldi sıra. :)

Ketojenik diyet yapanların diyet menüsünde olması gereken yiyecekler şu şekilde kısaca sıralanabilir:

-Kırmızı et: Yağ oranı düşük olan kısımları.

-Tavuk eti: Yağ oranı düşük olan göğüs kısmı.

-Balık çeşitleri: B12 vitamini açısından zengin olduğu için sık sık tercih edilse de yağ oranı düşük olan balıklar tercih edilmelidir.

-Hindi eti: B1, B2, B3 vitaminleri açısından zengin olduğu için tercih edilmelidir. Tavuk gibi hindi etinin de yağ oranı bakımından zengin olmayan göğüs kısmı tercih edilmeli.

-Beyaz Peynir: B2 ve B12 vitaminleri yüksek oranda bulunduğu için tercih edilir.

-Tavuk yumurtası: D ve E vitaminleri açısından zengindir. Gün boyu tokluk hissi sağlar ve en kaliteli proteini barındırır.

-Avokado: Enerji değeri oldukça yüksektir, sağlıklı yağlar bakımından zengindir. Yine de kontrollü tüketilmelidir.

-Kuru yemiş türleri: Omega 3, lif ve protein değerleri oldukça yüksektir. Açlık hissini bastırırlar ancak avokado gibi kuru yemişler de yüksek oranda yağ bulundurur. Porsiyonları kontrollü ayarlamak gereklidir.

-Çilek: C vitamini deposudur ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlamaktadır. Mevsiminde taze taze tüketilmelidir.

Ketojenik Diyette Neler Yenmez?

Ketojenik diyet menüsünde yer alması gereken besinleri sıraladık. Gelin şimdi de ketojenik diyet menünüzde yer almaması gereken besinlere bir göz atalım.

-Tahıllar: Buğday unu, makarna, pirinç, yulaf, mısır ve kinoa bu beslenme düzenine uygun değildir.

-Baklagiller: Fasulye, barbunya, nohut ve mercimek tüketilmesi bu diyet kapsamında pek önerilmez.

-Nişastalı sebzeler: Patates, havuç, bezelye ve pırasa gibi sebzelerden kaçınmalısınız.

-Süt ve yoğurt: Oldukça faydalı olmaları bir yana, bu diyet türü için uygun besinler diyemeyiz maalesef.

Yukarıda saydığımız besinler, ketojenik diyet yaparken kaçınılması gereken besinlerden sadece birkaçı. Sıra geldi, ketojenik diyetin ne kadar süre boyunca yapılması gerektiğine. 

Ketojenik Diyet Ne Kadar Süre Yapılmalı?

Ketojenik diyetin ne olduğunu öğrendik. Bu diyette nelerin yenip, nelerin yenmeyeceğini de biliyoruz artık. Gelin şimdi de uygulamaya başladığımız bu diyetin ne kadar sürdürülmesi gerektiğini öğrenelim. :)

Beslenmenizde ve diyet alışkanlığınızda yeni bir sayfa açıp ketojenik diyet uygulamaya karar verdiyseniz sizi sabırlı olmanız gereken bir sürecin beklediğini söyleyebiliriz. Ketojenik diyete adapte sürecini atlattıktan sonra düzene oturttuğunuzda düzenli kilo kaybını zamanla, hızlı bir şekilde göreceksiniz. 

Örneğin 5 - 6 gün boyunca uyguladığınız döngüsel diyeti ele alalım. 2 gün üst üste karbonhidrat ağırlıklı beslenip, tekrar ketojenik diyeti uyguladığınızda bir ay içinde olumlu sonuçlar aldığınızı göreceksiniz.

Hedeflediğiniz kiloya ulaştığınızda dengeli beslenmeye devam etmelisiniz.

Yanlış Uygulanan Ketojenik Diyetin Zararları Nelerdir?

Şimdi can alıcı bir noktaya daha geldik. Kesinlikle kulak ardı etmemeniz gereken bir noktadayız. Yanlış ve / veya bilinçsiz uygulanan ketojenik diyet yan etkilerini öğrenmeden bu diyete başlamamanızı tavsiye ediyoruz. 

Aksi takdirde farkında olmadan ciddi yan etkilere maruz kalabilir ve kendinizi bir çıkmazın içerisinde bulabilirsiniz. Halbuki ne gerek var tüm bunlara değil mi? Biz sizin için yanlış uygulanan ketojenik diyetin yan etkileri nelerdir araştırdık. :)

Ketojenik diyet bildiğiniz üzere karbonhidrat kaynaklarının çok sınırlı tutulduğu, besin içeriklerinin birçoğunun da yağlardan oluştuğu bir diyet biçimidir.

Bu diyet biçiminin bilinçsiz uygulanmasının yan etkileri ise su şekilde sıralanabilir:

-Mide bulantısı

-Kusma

-Kabızlık

-İshal

-Uyku problemleri

-Yorgunluk hissi

Ketojenik diyette görülen başlıca yan etkiler bu şekildedir. Bu yan etkilere maruz kalmamak için doktorunuza danışarak diyeti uygulamalısınız. Ayrıca bir beslenme uzmanından destek almanızı da öneriyoruz.

Ketojenik Diyeti Kimler Yapamaz?

Ketojenik diyet hakkında tüm merak edilenleri ve tüm bilinmeyenleri detaylı bir şekilde ele alıp sizlere aktardık. Şimdi insan vücuduna hem faydaları hem de yanlış uygulamada zararları bulunan bu diyeti kimler yapabilir ya da kimler yapmaz gelin öğrenelim. :)

Uzmanların ilgi odağında olan ve son dönemlerin popüler diyetlerinden bir tanesi (ve belki de en önemlisi) olan ketojenik diyet kimler için güvenli değil gelin inceleyelim. Emzirme dönemindeki annelerin bu diyeti uygulaması oldukça sakıncalı olabilir.

Hamileler için de oldukça riskli olabilecek bu beslenme türü kesinlikle bilinçsiz uygulanmamalıdır. Hamile bir kadın, vücuduna gerekli besinleri almadığında, karnındaki bebeğini de düzenli ve dengeli beslenmemiş olacaktır. Kısaca diyebiliriz ki hamileyseniz veya emziriyorsanız mutlaka hekiminizin bu konudaki görüşüne danışmalısınız.

Gelişme çağındaki çocukların, yaşlıların; böbrek, kolesterol ve tansiyon hastalıkları bulunan bireylerin de bu diyeti uygulaması tavsiye edilmez. Ketojenik diyet hakkında bilinmeyenleri biz elimizden geldiğince sizlere en iyi şekilde aktarmak istedik. 

Şimdi de diyet yapanlar için birbirinden eşsiz önerilerimiz var. Buyurunuz onlara da bir göz atalım hızlıca. :)

Bonus: Kilo Kontrolü ve Sağlıklı Beslenme için Yararlanabileceğiniz İçeriklerimiz

Diyet yapmaya karar verdiniz fakat diyet yaparken neler yiyeceğinizi, tok tutan yiyeceklerin neler olduğunu bilmiyorsanız biz bu noktada imdadınıza koşuyor olacağız!

İlk olarak diyet yapmaya karar verenler için diyet menülerinizden eksik etmeyeceğiniz diyet dostu yiyecekler yazımıza göz atmanızı öneriyoruz. Meyvesinden sebzesine kadar diyet menülerinizde olması gereken besinlere mutlaka göz atmalısınız.

Diyet yapanların en çok araştırıp öğrenmek istediği detaylardan bir tanesi de tok tutan ve iştah kesen yiyeceklerin neler olduğudur. Diyet yaparken açlık hissini ortadan kaldıracak, kontrollü kilo vermenize yardımcı olacak tok tutan ve iştah kesen yiyecekler yazımıza göz atmalısınız.

Diyet yaparken en büyük sorunlardan bir tanesi de güne yorgun ve halsiz başlamaktır. İşte tam da burada imdadınıza yulaflı kahvaltılar yetişiyor. Son dönemlerin en çok yıldızı parlayan besinlerden bir tanesi yulaftır. Kahvaltıda enerji veren aynı zamanda damak tadına göre meyvelerle lezzetlenen yulaflı kahvaltılık tariflerini denemeniz için buraya bırakıyoruz. :)

Diyet yapmaya karar verenler için son olarak bir öneride bulunup yazımızı sonlandırmak istiyoruz. Diyet yapmaya karar verdiğiniz ilk an, öncelikle bir diyetisyene başvurmalı ve diyetisyenin önerdiği şekilde diyet yapmalısınız. Diyet yaparken egzersizin önemini de unutmayın lütfen.