Evin en fazla kullanılan ve bakteri üreten alanlarından biri olan mutfak için iyi bir temizlik yalnızca önemli değil aynı zamanda gerekli de. 

Daha kısa sürede daha etkili temizlik yapmanın ve mutfağınızı her zaman düzenli, hijyenik tutmanın yollarını anlatıyoruz bugün. Çünkü sadece yemek pişirmek ve tarif paylaşmak için değil; yeme içmenin her anında yanınızdayız!

Ocak temizliğinden buzdolabı temizliğine; temizliğe başlarken öncelik vermeniz gereken alanlardan mutfak temizlik kurallarına kadar her detaya parmak basacağız.

Gelin, mutfak temizliği nasıl yapılır tüm püf noktaları ve detaylarıyla ele alalım!

Mutfak Temizliğine Nereden Başlanır?

En kolay mutfak temizliği, adımları sıralamakla ve planlı gitmekle olur.

Temizlik yapmaya üstten aşağı ve sağdan sola ya da soldan sağa doğru bir yol izleyerek başlayın. Böylece, bu yöntem ile üst kısımlarda bulunan toz ve kirler aşağı inecek ve alttaki alanları birden fazla kere temizlemenize gerek kalmaz.

Ayrıca tezgah, temizliğe başlamak için en ideal alan.

Mutfak Temizlik Kuralları

Burası kritik, temizlikte kullanacağınız tüm malzemelerin temiz olduğundan emin olun. Sünger ya da temizlik bezlerinizi sık sık değiştirmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca, tüm temizlik ürünlerini temizliğe başlarken ulaşılabilir bir noktaya getirin. Böylece, sürekli oda değiştirmek ve temizliğinizi bölmek durumunda kalmazsınız.

Temizlik yaparken süngerlerinizi ve temizlik bezlerinizi daireler çizerek değil, ‘S’ şeklinde hareket ettirin. Bu sayede tüm yüzeyi eşit derecede silecek, kir ve toz birikintilerini toplayarak ilerlemiş olacaksınız. 

Bazı temizlik malzemelerinin nüfuz etmesi için süreye ihtiyacı olduğunu unutmayın. Özellikle ocak ve fırın gibi yağlı alanların temizliğini yaparken, kullandığınız ürünün bakterileri tamamen öldürmesini ve yağları sökmesini sağlamak için 5-10 dakika yüzeyde bırakın. 

Tüm alanlar için doğru temizlik ürünlerini seçtiğinize emin olun. Tanecikli ve ağartıcı içeren temizlik ürünleri, ocaklarda ve fırınlarda kullanmaya uygun olmayabilir. Ayrıca temizlik ürünü uygulamasının ardından yüzeyleri iyice durulayın ve yumuşak temiz bir bezle kurulayın. Bu şekilde su izi kalmasını engelleyebilirsiniz.

Mutfak Temizliği için Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Mutfak temizliği yapacaksanız öncelikle iki seçeneğiniz oluyor. Kimyasal temizleyiciler ve doğal temizleyiciler.

Kimyasal temizleyicilere sprey yağ çözücüler, krem temizleyiciler, bulaşık deterjanları, Arap sabunu, çamaşır suyu ve lavabo açıcılar örnek verilebilir. Doğal temizleyicilere örnek olarak ise sirke, karbonat ve limon verilebilir.

Temizlik aletleri olarak da sünger, sarı bez, lavabo fırçası, mutfak teli ve kurulama bezleri kesinlikle gerekli. Ayrıca elektrik süpürgesi, yer silme bezi ve faraşlı manuel süpürgeler de yer temizliği açısından önemli.

Günlük Mutfak Temizliği

Siz de mutfağınızı sık sık kullandığınız günlerdeyseniz, söylediklerimize kulak verin. Bu alan en fazla bakteri ve mikrop üreten alanlardan biri olduğundan günlük temizlik yapmanız gerekiyor. İşe, varsa bulaşık makinesini boşaltarak ve lavabonuzu temizleyerek başlayın.

Tezgahınızın malzemesine göre uygun bir yüzey temizleyici ile tezgahınızı temizleyin ve kurulayın. 

Bu işlemleri yaparken kimyasal kullanmak istemezseniz, sirkeli karbonatlı sudan da faydalanabilirsiniz. Sirkenin kokusunun kalacağını düşünüyorsanız, düşünmeyin. Zira sirke bir süre sonra uçup giden bir kokuya sahip.

Tost veya ekmek kızartma makinesi ya da çay makinesi gibi günlük kullandığınız ürünlerin temizliğini de günlük olarak yapmak gerekiyor ki uzun süre beklemesin ve bakteriler oluşmasın. 

Eğer duvarlarınızda karo varsa, yemek yaparken sıçrayan yağ ya da diğer lekelerin kurumasını engellemek için bu alanları da kullanımlardan sonra bir yüzey temizleyicisiyle temizleyip kurulayın.

Çok sık yemek pişiriyorsanız bu alanı yağlı kağıt ya da alüminyum folyo ile kaplayarak ve her seferinde folyoyu değiştirerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz. 

Yine aynı şekilde, ocağınızı günün en son öğününün ardından temizlemeye özen gösterin. Bu rutinin içine buzdolabı temizliğini de eklemeyi unutmayın. 

Bıçak gibi en fazla kullandığınız aletlere bakım yapmayı atlamayın. Özellikle bıçaklarınızı deterjanla temizlememeye özen gösterin. Günlük temizlik için limon ve sudan faydalanabilirsiniz. Ayda bir kere olacak şekilde bıçaklarınızı limonla ovun. Aynı şekilde kesme tahtanız ahşapsa onu da ayda bir yağlayın. Böylece hem üzerindeki bakteri oluşumunu engelleyebilir hem de mutfak malzemelerinizi daha uzun ve sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz. 

En sık kullanılan eşyaların düzenli temizlenmesi bir alışkanlık haline geldiğinde en hızlı mutfak temizliği mümkün oluyor.

Genel Mutfak Temizliği

Günlük temizliğin dışında genel mutfak temizliği nasıl olmalı, biraz da buna değinelim.

Günlük mutfak temizliği günlük hayatta gerekli temizliği sağlarken genel mutfak temizliği daha kapsamlıdır. Haftada 1 kez genel mutfak temizliği yapmak sağlık açısından oldukça önemlidir. Ancak hemen gözünüzde büyümesin; yukarıda bahsettiğimiz günlük temizlik adımlarını uyguladıktan sonra genel mutfak temizliği için işiniz oldukça kolaylaşacak.  

Genel mutfak temizliği için öncelikle (tıpkı günlük temizlikte olduğu gibi) bulaşık makinenizi boşaltın ve kirli çatal – kaşıklarınızı tezgahtan ve lavabodan kaldırın. Lavabonuzu ve evyenizi kireç sökücüyle; tezgahınızı yağ sökücüyle temizleyin. Ocak ve fırınınıza yağ sökücü uygulayın ve bekletin. Bu esnada mutlaka mutfağınızı havalandırın ve kimyasalları solumamaya özen gösterin. Arzu ederseniz maske kullanabilirsiniz.

Yağ sökücü aktifleşirken buzdolabınızı temizlemeye geçin. Bunun için detaylı yazımızı mutlaka incelemelisiniz. Buzdolabı temizliğinin püf noktaları işinizi kolaylaştıracak.

Yağları çözünen ocağınızı ve fırınınızı temizlemeye geçin ardından. Bunun için fırın temizliği ve ocak temizliği yazılarımızdan ipuçlarını öğrenebilirsiniz.

Buzdolabı, ocak, fırın, lavabo ve tezgah temizlenince geriye yüzey temizliği kalıyor!

Öncelikle mutfak zeminini güzelce süpürmelisiniz. Ardından yerler parke ise ahşap temizleyiciyle, fayans ise yüzey temizleyiciyle temizlemelisiniz. Eğer temizlik suyunun rengi koyulaşırsa suyu döküp tekrar temiz suyla temizlemeniz gerekiyor, aman atlamayın. 

Mutfak Temizliği Kaç Saat Sürer?

Mutfak temizliğinin püf noktalarından bahsettik. Şimdi de bu temizlik aşamalarının ne kadar zaman alacağını ortalama olarak söyleyelim!

Mutfak temizliği, mutfağınızın boyutlarına ve içinde bulunan eşyalarınıza göre kısa da sürebilir uzun da. Çok eşyalı bir mutfak, sade ve minimal bir mutfağa göre çok daha uzun sürede temizlenecektir.

Küçük ve minimal eşyalı bir mutfak ortalama 1,5 saat içerisinde tertemiz hale gelebilir. Büyük ve çok eşyalı bir mutfağı ise 3 saat civarı temizlemeniz gerekebilir.

Mutfak eşyalarını satın alırken birden fazla özelliği olan aletleri tercih etmenizi öneriyoruz. Örneğin waffle yapabilen ve ızgara özelliği olan bir tost makinesi gibi. Böylece 2-3 elektronik alet yerine tek bir alet satın alıp yerden ve temizlik süresinden tasarruf edebilirsiniz

Temizlik için Ek İpuçları

Temizliği en belli eden detaylardan biri de ortam kokusudur. Parfümlü temizlik ürünleri kullanıldığında mutfağınız daha güzel kokacaktır ancak sağlık açısından tercih etmeyebilirsiniz. Bu durumda oda spreyleri, sabit oda kokuları ve tütsülerden faydalanabilirsiniz. 

Ayrıca mutfak perdelerinin ve mutfak pencerelerinin düzenli temizlenmesi, mutfağınızın daha temiz görünmesine katkı sağlayacaktır. Mutfak ne kadar temiz olursa olsun pencereler kirliyse yeterince temiz görünmez.

Kurulama ve temizlik bezleri mutlaka mutfağa özel olmalıdır. Salon ve banyo gibi evin diğer bölümlerinde temizlik yaparken mutfak bezlerinizi kullanmamalısınız. 

Son olarak da günlük hayatta elimiz ayağımız haline gelen bulaşık makinesinin bakımlarını ve temizliğini düzenli yapmalısınız. Yemeklerinizi ve içeceklerinizi tükettiğiniz aletler kirli bir makinede yıkansın istemezsiniz. :) Makinenizi 2 haftada bir bulaşık makinesi temizleme solüsyonuyla boş olarak çalıştırın. Filtreyi 2 haftada bir çıkartıp temizleyin ve daha ferah kokulu bir makine için askı kokular kullanın. 

İşte tüm püf noktaları ve detaylarıyla ele aldığımız mutfak temizliği yazımızın sonuna geldik. İster mutfakta yeni olun isterseniz yıllarınızı mutfakta geçirmiş olun; bu yazımızdan mutlaka birkaç ipucu çıkartacağınıza eminiz! Ferah ve limon kokulu tertemiz mutfaklar için şimdi kolları sıvama ve işe koyulma vakti!