Bugün, faydalarını saymakla bitiremediğimiz rezene çayı hakkında bilinmeyenleri anlatmaya geldik!

Hemen hemen her evin mutfağında yer alan, çoğu sağlık problemine karşı oldukça etkili olan, yumuşak içimli rezene çayı faydaları nelerdir onu konuşacağız. Ardından da ‘’rezene çayı nasıl yapılır?’’ diye soranlar için yapılış aşamalarını detaylı bir şekilde ele alacağız.

Ülkemizde çayın önemini bilmeyen yoktur. Kahvaltılarda, ara öğünlerde, aperatif yemeklerin yanında ya da kek, kurabiye, börek ve çöreklerin yanında genellikle ikram edilen içecek çay olur. Çay sevdamızı uzun uzadıya anlatmak isterdik ama bugün konumuz siyah çay değil, ona farklı bir alternatif! Hem lezzetli hem de faydalı rezene çayını anlatmak istiyoruz.

Eminiz ki bu çay tarifimizi de çok seveceksiniz. Hatta demliklerinizde fokur fokur kaynattıktan sonra içmelere doyamayacaksınız. Rezene çayı yapılışı ve faydalarına geçmeden önce haydi gelin rezene çayı nedir onu öğrenelim öncelikle. :)

Rezene Çayı Nedir?

Rezene çayı, rezenenin tohumlarından veya yapraklarından elde edilen, aynı zamanda A ve C vitaminleri açısından zengin olduğu bilinen, tam bir şifa deposu olan bitki çayıdır.

Gelin daha detaylı bir şekilde rezene çayının faydalarına göz atalım!

Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?

Birçok bitki çayında olduğu gibi rezene çayının da bol bol faydası bulunmaktadır. Biz de sizler için rezene çayının faydalarını araştırdık ve sizinle paylaşmak istedik.

Rezene çayı göze faydaları saymakla bitmez!

-Rezene çayının içerisinde bulunan A vitamini göz sağlığı için oldukça faydalıdır.

-Görme kusurlarına oldukça iyi gelmektedir.

-Mide ve bağırsak rahatsızlıklarının giderilmesinde kullanılmaktadır.

-Migren gibi rahatsızlıkların giderilmesi için tercih edilmektedir.

-Gaz problemlerini giderir.

-Doğum yapan annelerin sütünün artmasına katkı sağlar.

Gördüğünüz üzere rezene çayının birden çok faydası bulunmaktadır. Gelin şimdi de bu şifa deposu çayımızın nasıl yapıldığına hızlıca değinelim. Haydi mutfağa. :)

Rezene Çayı Nasıl Yapılır?

Rezene çayı hakkında birçok bilgiyi sizinle paylaştık. Şimdi de rezene çayı nasıl yapılır onu öğrenelim. Birçoğumuzun severek tükettiği rezene çayı, rezenenin tohumlarından ya da çekirdeklerinden elde edilmektedir.

Tüketilmesi hekimler tarafından sıklıkla önerilen rezene çayını demlemek için iki çay kaşığı öğütülmüş rezene ya da iki çay kaşığı rezene tohumu yeterli olacaktır.

Bir bardak kaynatılmış suyun içerisine rezene tohumlarını ekleyip demlenmesini bekleyin. Tohumlarımız suya rengini ve kokusunu verdikten hemen sonra, çay tüketilmeye hazır. 

Rezene çayının bir diğer demleme yöntemi ise kaynatılmasıdır.

Küçük bir cezvenin içerisine su ve rezene tohumlarını ekliyoruz. Suyumuz bir iki dakika kaynadıktan sonra süzgeç yardımıyla süzüp soğumadan içiyoruz.

Rezene Çayı Ne Zaman İçilmeli?

Rezene çayının faydalarını ve nasıl demlendiğini öğrendik. Şimdi de sıra geldi rezene çayının ne zaman içilmesi gerektiğini öğrenmeye. 

Rezene çayı ne zaman içilmeli sorusunu cevaplayacak olursak, rezene çayının akşam yatmadan 1 saat önce içilmesi oldukça uygundur. Hem faydalarını daha çok görecek hem de uyku yapmasından dolayı rahat bir uyku uyuyacaksınız. :)

Akşam değil de gündüz içmek isterseniz sadece bir öğünde yer vermeniz, faydalarını görebilmeniz için yeterli olacaktır. :)

Rezene Çayı Günde Ne Kadar İçilmeli?

Yukarıda kısaca değinmiştik rezene çayının ne kadar içilmesi gerektiğine, şimdi de gelin porsiyon konusunu ele alalım. :)

Rezene çayının çok güçlü etkilerinin bulunduğuna değinmek istiyoruz öncelikle. Tüm bitki çaylarında olduğu gibi rezene çayının tüketiminde de aşırıya kaçmamak oldukça önemlidir. Bu sebeplerden ötürü günde bir fincan içilmesi tüm faydalarını en iyi şekilde görebilmek için yeterli olacaktır.

Rezene Çayını Kimler İçemez?

Şimdi geldik asıl önemli olan noktaya! Her bitkinin faydası olduğu gibi fazla tüketimde zararları da bulunmaktadır. Birazdan bu çayın yan etkilerine detaylı bir şekilde değiniyor olacağız ama gelin öncesinde kimlerin içmemesi gerekiyor onu öğrenelim. Eminiz ki çoğu kişinin cevabını arayıp bulmak istediği sorulardan bir tanesi.

Rezene çayını meme kanseri, rahim kanseri ve yumurtalık kanseri gibi rahatsızlıkların teşhislerinin konulduğu bireylerin içmemesi gerektiğini söyleyebiliriz.

Bunların dışında pıhtılaşma problemi olanların ya da sebzelerden havuç ve kerevize alerjisi olan bireylerin tüketmemesi gerektiğini söyleyebiliriz. 

Rezene çayını kimlerin içmemesi gerektiğine değindik gelin şimdi de rezene çayı kalori miktarına ve  rezene çayı yan etkilerine değinelim.

Çok Tüketilen Rezene Çayının Zararları Nelerdir?

Rezene çayının kalori miktarını merak edenler için 200 gramında 2 kalori bulunduğunu söyleyebiliriz. Oldukça düşük kalorili olan bu tarifimizin fazla tüketimde zararları nelermiş gelin hemencecik değinelim. 

Tüm gıdalarda olduğu gibi rezene çayı da aşırıya kaçmadan, belirli miktarda ve belirli öğünlerde tüketilmelidir. Rezene çayının fazla ve yanlış tüketimi insan sağlığı üzerinde ciddi hasarlara neden olabilmektedir.

Gelin rezene çayının zararları nelermiş maddeler halinde inceleyelim. :)

-Ciltte kızarıklıklara ve döküntüye neden olabilir.

-Kusma ve mide bulantısı yaşayabilirsiniz.

-Hamilelerde ve yaşlılarda ciddi yan etkiler oluşturabilir.

Azı karar, çoğu zarar deyip rezene çayını tutarlı bir şekilde kullanmaya özen gösterelim. :)

Rezene Çayını Sevenlere 3 Tane Birbirinden Faydalı Çay Tarifi

Son olarak rezene çayını sevenlere birbirinden özel ve birbirinden güzel tarif önerilerini de paylaşmak istiyoruz.

Bilmeyenler için hibiskus çayı nedir yazımızı, ardından faydalarını saymakla bitiremediğimiz melisa çayı nasıl demlenir yazımızı ve son olarak da papatya çayı faydalarını anlattığımız yazımızı denemeniz için buraya bırakıyoruz. :)