Hibiskus çayı, bitki çaylarını sık tüketenlerin oldum olası favorilerinden biridir. Kırmızı rengiyle, mayhoş tadıyla ve misler gibi kokan aromasıyla hibiskus çayı, son zamanlarda popüler kahvecilerin soğuk içecek menülerinde yer almaya başladı ve olaylar birbirini izledi. Artık en bilinen ve en tercih edilen bitki çaylarından biri hibiskus çayı.

Peki bu hibiskus çayı nedir? Hibiskus çayı faydaları nelerdir? Bu kadar yaygın tüketilen bir içecek hakkında ne kadar az şey bildiğinizi görünce şaşıracaksınız. Arkanıza yaslanın ve yazımızın keyfini çıkarın. Bugünün konusu her yönüyle hibiskus çayı!

Çin ve Tayland’dan başlayan yolculuğu, hibiskus çiçeğini hepimizin evlerine kadar soktu. Yeri geldi özünden ilaçlar yapıldı, yeri geldi yiyeceklerde afiyetle tüketildi. Şimdi de kurutuldu ve çayı şifa dağıtıyor içen herkese. 

Haydi artık yazımızın detaylarına inelim ve hibiskus çayı ne işe yarar öğrenelim. Ardından da hibiskus çayı nasıl demlenir öğrenip enfes bir kupa hibiskus çayı hazırlayalım.

Hibiskus Çayı Nedir?

Hibiskus çayı, halk arasında “hatmi çiçeği”, “gül hatmi” ve “amber çiçeği” olarak da bilinen bitkinin demlenmesiyle elde edilen bir tür bitki çayıdır. Parlak kırmızı renklidir hafif mayhoş bir tadı vardır. 

Pek çok bitki çayı gibi, hibiskus çayı da hibiskus bitkisinin kurutulmasıyla yapılır ve oldukça faydalıdır. Bu faydasının yanı sıra, bu çayın tüketiminin bir sınırı da olmalı tabii. Bu çayı günde sadece bir bardak içmenizi öneriyoruz.

Hibiskus Çayı Faydaları Nelerdir?

Hibiskus çayının ne olduğunu öğrendik, sıra geldi hibiskus çayı neye iyi gelir onları öğrenmeye. :)

Hibiskus çayının faydaları şöyle sıralanabilir:

-İçerdiği C vitamini sayesinde hibiskus çayı bağışıklığı güçlendirir.

-Kan basıncını düşürmeye yardım eder.

-Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur bu yönüyle kilo verirken tüketilebilir.

-Kan şekerini dengeleyici özelliği vardır.

-Bol antioksidan içerir ve vücudu hastalıklardan korur.

-Kadınlarda regl kramplarını rahatlatır.

-Cildi güzelleştirir.

Hibiskus Çayı Nasıl Kullanılır?

Hibiskus çayı, mutfaklarda pek çok tarifte kullanılabilir. İsterseniz hibiskus çayını demleyip sıcak bir kupa bitki çayı olarak tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra demlediğiniz hibiskus çayınızı buzlu çaya dönüştürebilir ve sıcak yaz günlerinde afiyetle ferahlayabilirsiniz. :)

İçecek olarak tüketmenin yanı sıra hibiskusları taze hallerindeyken salatalarda, tatlılarda ve yemek tariflerinde kullanabilirsiniz. Ayrıca yine taze hibiskus reçel yapımında, şurup yapımında ve sos yapımında kullanılabilir. Ekmeğin üzerinde hibiskus reçeli, dondurmanın üstünde hibiskuslu sos neden olmasın? :)

Kurutulmuş hibiskusları ayrıca sıcak suda bekletip renklerini çıkarttıktan sonra keklerde, kremalarda, kurabiyelerde vs kullanabilirsiniz de. Hamur işi tariflerine doğal kırmızı renklendirici etkisi verecektir.

Hibiskus Çayı Nasıl Yapılır?

Bol faydalı hibiskus çayı yapımına geçelim mi artık? :) Hibiskus çayı demlemek aslında diğer bitki çaylarını demlemekten pek de farklı değil.

Öncelikle su kaynatın. Aktardan veya marketten aldığınız kurutulmuş hibiskusu demliğe veya french press’e yerleştirin. Kaynayan suyu 5 dakika bekletin ve demleyeceğiniz aparata (demlik, french press vs) doldurun. 5 ila 10 dakika içinde demlenme işlemi tamamlanacaktır. 

Fazla mayhoş olmaması adına hibiskusları çayınızdan çıkartmanızı öneriyoruz. Ardından çayınızı, damak zevkinize göre şeker veya balla tatlandırabilirsiniz. 

Ayrıca hibiskus çayını kuşburnu, tarçın, karanfil, kurutulmuş portakal dilimleri, çiçek ıhlamur veya ada çayı ile birlikte demleyebilirsiniz. Özellikle kış çayı olarak karışık faydalı bitkilerin bir araya toplanmasını öneriyoruz. :)

Umarız bu tarifle ve önerilerle “hibiskus çayı nasıl içilir?” sorularınıza yanıt verebilmişizdir. :)

Hibiskus Çayı Günde Kaç Defa İçilir?

Hibiskus çayının önerilen tüketim miktarı günde bir bardaktır.

Tahmin edilenin aksine hibiskus çayı kalorili bir bitki çayıdır. Bir bardak hibiskus çayı yaklaşık 45 kalori içermektedir. Ekleyeceğiniz her bir küp şeker çayınıza 16 kalori eklerken, her bir çay kaşığı bal yaklaşık 30 kalori ekleyecektir. Diyet yapıyorsanız bu rakamları göz önünde bulundurmanızı öneriyoruz. :)

Kalori sayımının dışında da hibiskus çayının tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekiyor.

Zira bu çay aşırı tüketildiğinde baş ağrısı, baş dönmesi ve cilt irritasyonları gibi yan etkilere sebep olabilir. Ayrıca yukarıda faydalar kısmında saydığımız kan basıncını düşürme özelliği, düşük tansiyonlu kişiler için dikkat edilmesi gereken bir noktadır. 

Bunun dışında vücutta östrojen hormonunun üzerinde de hibiskus çayının etkileri vardır. Bu etkilerden ötürü hamile ve / veya emziren kadınların öncelikle bu çay hakkında hekimlerine danışmalarını öneriyoruz.

Hem Faydalı Hem Lezzetli Bonus: Üç Farklı Çay Tarifi

Bitki çaylarını tüketmek sıradan siyah çaya oranla çok daha faydalı. Bu yüzden bizim önerilerimiz alışkanlıklarımızı biraz daha kırıp günlük hayatlarımıza bol bol bitki çayı türü sokmak. :)

Bu kapsamda önereceğimiz leziz mi leziz bitki çayı tariflerimiz de eksik değil:

1 – Soğuk Yeşil Çay Tarifi

Yeşil çay en popüler bitki çaylarından biri. Hem ödem atıyor hem de günün her anına yakışıyor. Yalnız özellikle sıcak yaz günlerinde sıcak bir kupa yeşil çay içmek çok tercih edilmeyebiliyor. Böyle anlar için soğuk yeşil çay tarifimizi öneriyoruz. İçimi ağır olmayan soğuk yeşil çay tarifi, favori bitki çaylarınızdan olabilir, neden olmasın? :)

2 – Soğuk Rezene Bitki Çayı Tarifi

Bitki çaylarının rahatlatıcısı olan rezene çayı, fazla içilmemesi önerilen çaylardan bir diğeri. Yalnız dikkatli tüketildiğinde hem leziz hem de eşsiz!

Bu soğuk rezene bitki çayı tarifi, rezene çayının günün her saatine yakışan bir örneği. Mutlaka bir şans vermelisiniz. :)

3 – Çilekli Soğuk Çay Tarifi

Soğuk çaylara en çok yakışan şey şüphesiz kırmızı meyveler. Kırmızı meyvelerin en güzel kokulusu ve en ulaşılabilir olanı çilek, bu soğuk çay tarifimizin yıldızı.

Her öğünde afiyetle tüketebileceğiniz çilekli soğuk çay tarifini içtikten sonra hazır soğuk çaylara veda edeceksiniz. :)