Bugün, pazar tezgahlarının ve manav reyonlarının en göz alıcı kısımlarından birine, yeşillik tarafına gidiyoruz. Elimiz Iceberg’e mi gitse yoksa Romaine’den çıtır çıtır bir salata mı yapsak emin olamıyoruz. Başlık ve bu isimlerin arasındaki bağı kuramadıysanız ve merak ediyorsanız tam da bu noktada doğru yazıdasınız. Bugünkü konumuz tüm çeşitleri ve özellikleriyle marul! 

Gelin marulun faydalarına, saklama yöntemlerine ve besin değerlerine teker teker bakalım. Hazırsanız başlıyoruz!

Marul Ne Demektir?

Marul bitkisinin ismi, Latince “Amarula”ya dayanmaktadır. Latincede “yaprakları salata olarak yenen bitki, acı ot” anlamına gelen Amarula kelimesi önce Yunancaya, ardından da Türkçeye geçmiştir.

Marul Çeşitleri Nelerdir?

Marul türleri, yapraklarının şekillerine göre birbirlerinden ayrıştırılabilir. En sık yetiştirilen marul türleri;

-Göbek Marul (iceberg)

-Kıvırcık Marul

-Romaine Marul

-Kök Marul

-Tereyağlı Kıvırcık Marul şeklinde sıralanabilir.

Marulun Faydaları Nelerdir?

Marul yemenin faydaları saymakla bitmiyor ancak bir biraz özetledik. Marulun faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

-Yağ yakımını kolaylaştırır.

-Vücuttaki toksinlerin dışarıya atılmasını sağlar.

-Kansızlığı önler.

-İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir.

-Kabızlığı önler.

-Kalp damar sağlığı için yaralıdır.

-Kan şekerini dengeler.

-Kötü kolesterolü düşürür. 

-Cildin nemli kalmasını sağlar.

-Saç dökülmesine iyi gelir ve saç uzamasını destekler.

-İdrar söktürücü özelliği vardır.

-Göz sağlığını destekler.

Marulun Besin Değerleri Nelerdir?

Marul vitamin değeri bakımından da önemli bir sebze. Faydalarını saymışken marul besin değerine de değinmemek olmaz. 

100 gram marulda 0.9 gram protein, 1.7 gram karbonhidrat, 0.2 gram yağ ve 1.3 gram lif vardır. Ayrıca yine 100 gram marulda 24 mg C vitamini, 36 mg kalsiyum, 1.1 mg demir ve 260 IU A vitamini bulunmaktadır. 

Marul Kaç Kaloridir?

Marulun 100 gramında sadece 16 kalori bulunur. Ayrıca 1 adet marul yaprağı da yaklaşık olarak 2 kalori içerir. Günlük hesaplamanızı bu şekilde yapabilirsiniz.

Marulla hazırladığınız salataları gönül rahatlığıyla diyet menülerinize ekleyebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek nokta, salatanıza ekleyeceğiniz sosun içeriği. Bol zeytinyağlı ve hazır soslu bir salata, marul ne kadar düşük kalorili olursa olsun, diyet menülerine uymayacaktır.

Büyük bir kase salataya yarım çay bardağı zeytinyağı, 3 yemek kaşığı nar ekşisi ve kaya tuzu ile bir sos hazırlayabilirsiniz. Bu mayhoş sos, marula çok yakışacak ve kalori bakımından diyetinize uyacaktır.

Marul Hangi Mevsimde ve Kaç Günde Yetişir?

Marul ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde yetiştirilir. Ekilen bir marulun tamamen yetişmesi 130 günü bulabilir.

Marul Nasıl Ekilir?

Marul yetiştirmek, toprağından sulama sıklığına kadar dikkat gerektiren bir süreçtir.

Öncesinde işlenmiş bir arazi gerekir. Aralıklı yerleştirilen tohumlar, elenen toprakla hafifçe örtülmeli ve üzeri şeffaf bir naylon örtüyle örtülmelidir.

8 ila 12 gün süreyle çimlenen marul tohumları, düzenli bir şekilde nemlendirilmelidir. Toprak kuru veya çok ıslak olmamalıdır.

Rüzgarsız havada ekilmesi gereken marullar çok sulanırsa çürür; az sulanırsa da acı olur.

Marul Nasıl Yıkanır?

Marulun nasıl yıkanacağına dair ufak ipuçlarımızı paylaşalım şimdi de.

Marulun öncelikle yapraklarını teker teker ayırmalısınız. Aralarındaki boşluklar nedeniyle marulun içerisinde toz, çamur, toprak kalıntısı veya böcekler bulunabilir. Öncelikle akan suyun altında, ardından da derin bir kapta marul yapraklarını teker teker yıkamalısınız.

İlk yıkama işleminin ardından marul yapraklarını sirkeli suda bekletebilirsiniz. Bir kap suya bir çay bardağı sirke yeterli olacaktır.

Marullarınızı yıkarken kesinlikle sabun ve deterjan benzeri kimyasal ürünlerden kaçınmalısınız.

Marul Nasıl Saklanır?

Marul (ve türlerini) satın aldıktan sonra uygulamanız gereken ufak birkaç adım var. Bu sayede son yaprağı da tüketene kadar marullarınız bozulmaz, ziyan olmaz.

Öncelikle satın alırken marulun yapraklarını kontrol edin. Yaprakların tazeliği, canlı renklerinden ve sıkı dokularından anlaşılabilir. En taze marulu almaya çalışın.

Eğer marulunuz büyükse ve tek seferde tüketmeyecekseniz dolapta marul saklama yöntemlerimize geçebiliriz. :)

1 – Öncelikle marulun tepesini kesin ve yapraklarını kopartarak büyük ve derin bir kaba alın. 

2 – İlk aşamada (eğer varsa) varsa çamur ve kirini bir su yıkayın.   

3 – Marul suyunda kum ve toprak benzeri kalıntılar artık dibe çökmüyorsa ilk temizlik aşaması bitmiştir. Bu noktada kabı suyla doldurun ve bir çay bardağı sirke ekleyin. 

4 – Sirkeli suda beklettiğiniz marulları artık kurulayabilirsiniz. İlk aşamada fazla suyu süzmek için sebze kurutucusu kullanabilirsiniz. Sebze kurutucunuz yoksa marulları suyun içinden makarna süzgecine alın ve 5 – 10 dakika bekletin. Temiz bir mutfak bezini tezgaha serin ve marul yapraklarını iyice kurulayın.

5 – Bir saklama kabına kağıt havlu serin. Kuruttuğunuz marul yapraklarını ekleyin, üzerlerine bir katman daha kağıt havlu serin ve saklama kabının kapağını kapatın.

6 – Her gün kullanacağınız kadar temiz marul yaprağını alın ve kalanları aynı şartlarda muhafaza etmeye devam edin.

Eğer marulu tek seferde yıkayıp kurulamaya vaktiniz yoksa başka bir alternatifimiz daha var. 

Satın aldığınız marullarınızı poşetlerinden çıkartın. Etraflarını rulo kağıt havlu ile iyice sarın ve kuru bir poşete geçirin. Buzdolabınızın meyvelik – sebzelik kısmında saklayın. 

Salata hazırlayacağınız zaman istediğiniz sayıda yaprak kopartın ve marulun kalanını tekrar sararak poşetleyin. 

Bonus: Mutfaklarımızdaki Birbirinden Faydalı Bitki ve Baharatlar

Coğrafyamız baharatların ve bitkilerin bol bol bulunduğu bir coğrafya. Türk mutfağı da haliyle hem baharat hem de bitki çeşitliliği bakımından şanslı. :)

Etlere, tencere yemeklerine, mezelere, salatalara ve aklınıza gelebilecek hemen her tarife eklenebilen çeşit çeşit baharatlar ve bitkiler mutfaklarımızda sık sık bulunuyor. Peki bunlardan kaçını yakından tanıyorsunuz?

Kakule hakkındaki detaylı yazımızı Kakule Nedir içeriğimizde, Fesleğeni anlattığımız yazımızı ise Fesleğenin Faydaları içeriğimizde bulabilirsiniz. Son olarak da Sumak Hangi Yemeklerde Kullanılır içeriğimizi keşfedin, sofralar aroma, renk ve mayhoşluk kazansın!