İlkbahar ve yaz mevsimleri gelince insanın içerisinde bir mangal aşkı doğuyor! Kışın karlar arasında sucuk pişirsek de mangalda, yaz akşamlarının mangal keyfi bambaşka oluyor. 

Hazır yaz gelmişken sizlerle mangala dair bir konuşalım istedik. Mangal yakmanın tüm püf noktalarını da sizler için ele aldık. Hazırsanız sizi daha fazla bekletmeden yazımızın detaylarına inelim! 

En Güzel Mangal Nasıl Yapılır?

Bugünkü yazımızın asıl konusu en güzel mangal yapımı. Izgaraya ne sürersek daha leziz olur, yiyecekler hangi sırayla pişmeli, mangal nasıl yakılmalı ve mangalda yemek tariflerinin hepsini teker teker inceleyeceğiz. Önce mangal yakımından başlayalım mı?

Mangal Nasıl Yakılır?

Mangal yakımı konusunda öncelikle, mangalın kendisinden bahsetmeliyiz. Mangal seçimi oldukça önemlidir. Eğer mangal seçimini önemsemez ve kaliteli bir mangala yatırım yapmazsanız kısa süre içerisinde mangalınız deforme olur. Kalite, pahalılık ile aynı orantıda olmadığı için satın alacağınız mangalın en çok materyaline dikkat etmelisiniz. Tasarımının güzelliğinden dolayı dayanıksız bir mangal satın alırsanız, pişirme esnasında kötü bir sürprizle dahi karşılaşabilirsiniz.

Mangal seçiminden sonra sıra geliyor kömür, çıra, dal parçaları, tutuşturucu ve benzer elemanlara…

Mangalın tabanına kağıtları, dal parçalarını ve çıraları dizin. Bir kamp ateşi gibi piramit oluşturun. Ardından ateşi yakın ve yavaşça kömürlerinizi ekleyin. Kömürlerin büyük parçalardan oluşmasına dikkat edin.

Kömürler iyice yandığında mangalın dibinde külleri göreceksiniz. Alevler dinip küller artınca pişirme zamanı geldi demektir. 

Pişirme işleminden önce ızgara teline bir dilim soğan sürün. Bu enfes bir aroma katacaktır. Ardından etlerinizi marine edin. İlk etapta biber, patlıcan, domates ve soğan gibi sebzelerinizi pişirin. Bu sebzeler pişince etleri ızgaraya dizin. 

Ayrıca küllerin içerisine kabuklu bütün soğan ve patates gömebilirsiniz. 

Mangal Kömürü Kaç Dakikada Köz Olur?

Mangal kömürü, yanmaya başladıktan sonra yaklaşık 15 dakika içerisinde köz olur.

Mangal Yakmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Mangal yakmanın püf noktalarından bahsedelim şimdi de. Öncelikle tutuşma ihtimali olan bir noktada mangal yakmamalısınız. Tozsuz ve büyük parçalı kömürleri tercih etmelisiniz.

Kaliteli kömürler yaklaşık 3 saate kadar yanacaktır. Bu sebeple bilindik markaları tercih edebilirsiniz. 

Yanma aşamasında mangalı yellemek ise son püf noktamız. Tutuşma aşamasında yelleme hareketi yapmak, ateşin güzelce yayılmasını sağlar.

 

Sıra Pişirmeye Geldi: En Güzel Mangalda Yemek Tarifleri

Mangalı bir pişirme yöntemi olarak tercih edecekseniz öncelikle yakmanız gerekiyor. Mangal yakma ile ilgili tüm detayları konuştuk. Şimdi sırada, mangalda pişireceğimiz yemekleri konuşmak var.

Mangalda dilerseniz sebze, dilerseniz de et türevlerini pişirebilirsiniz. Sebze olarak genellikle mısır, biber, domates ve soğan pişiriliyor mangalda. Kömürlerin arasına gömülen patatesler de tabii leziz oluyor!

Et olarak ise çöp şiş, but, kanat, bonfile, pirzola ve benzeri et türevlerini tercih edebilirsiniz. Tercih edebileceğiniz etlerle ilgili mangallık et çeşitleri yazımızdan bilgi alabilirsiniz.

“Ben mangalda cızbız köfte yapmak istiyorum” diyenler de mutlaka tarifimizi incelemeli. Oldukça pratik olan bu tarifimizin yapımı için öncelikle kıymanızı derin bir kaba almalı; soğan, yumurta, karbonat, elma sirkesi, tuz ve karabiberi ekleyip, azar azar soda ilave edip yoğurmalısınız. Elinize küçük parçalar alıp avucunuz ile sıkmalı ve porsiyonlayıp dinlenmeye almalısınız. 

Soğanları, biberleri ve domatesleri mangalda pişirdikten sonra köfteleri mangala dizip pişirmelisiniz. İşte bu kadar!

Mangalda köfte gibi, mangalda tavuk but tarifimiz de oldukça pratik. Marinasyon malzemelerini bir kapta birleştirip, karıştırarak işe başlayacağız. Tavukları ekleyip, iyice yoğurup marinasyonu yedireceğiz. Streç filmle kaplayıp 30 dakika dinlendireceğiz. Sonra mangalımızı hazırlayıp, tavuklarımızın iki yüzünü de 5'er dakika pişireceğiz. Deneyeceklere şimdiden afiyetler olsun!