Temmuz ve Ekim ayları arasında en lezizini satın alıp yiyebileceğiniz sardalya balığı, bugünkü konumuz!

Sardalya pişirme teknikleri, tüm detayla bu yazımızda karşınızda olacak. İster fırında pişirme kağıdı kullanarak pişirin, isterseniz de şişe geçirip ızgara yapın. Nasıl hazırlanırsa hazırlansın, bu leziz balığa doyamayacaksınız!

Lafı daha fazla uzatmadan başlayalım; işte sardalya pişirme çeşitleri!

Fırında Sardalya Pişirme

Pişirme kağıdında sardalya pişirmek, belki de sardalya pişirmenin en hafif yöntemlerinden biridir. Diyetteyken de gönül rahatlığıyla tercih edebileceğiniz bu yöntem için adımları paylaşalım dilerseniz!

Öncelikle fırınınızı alt üst turbo modunda çalıştırın. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin.

Büyük bir kasede temizlenmiş sardalyaları zeytinyağı ve tuzla harmanlayın.

Balıkları porsiyonlayarak yan yana kağıda dizin, kağıdı sarıp şeker ambalajı gibi uçlardan kapatın. 

Tepsiyi fırına gönderin ve balıklarınızı pişirin.

Izgarada Sardalya Pişirme

Izgara da tıpkı fırın gibi, sardalya pişirme teknikleri arasından hafifliğiyle öne çıkan bir yöntem. Bu yöntemle sardalyalarınızı pişirmek için şu adımları takip edebilirsiniz;

Öncelikle sardalyaları temizleyin ve fileto haline getirin (Kılçıklarının alınması bu adımda önemli). Ardından biraz yağ ve tuz ile hafifçe harmanlayın.

Büyük asma yapraklarını tezgaha dizin. Üzerlerine, her bir yaprağa bir adet olmak üzere (içleri yukarı bakacak şekilde) sardalyaları yerleştirin. Sardalyaların üzerine soğan ve limon dilimleri yerleştirin ve başka bir sardalyayı, sırtı yukarı gelecek şekilde kapatın. Dilerseniz, maydanoz da ekleyebilirsiniz.

Ardından yaprakları mektup gibi kapatın ve balıkları tamamen sarın.

Izgarayı ısıtın ve çiğ soğanı ızgaraya sürerek aroma kazandırın. Yapraklarla bohçalanmış balıkları, yapraklar kuruyuncaya kadar pişirin.

Şişte Izgara Sardalya

Bu yöntemle sardalyalarınızı pişirmek için çöp şişlere ve limon dilimlerine ihtiyacınız olacak.

Balıklarınızı temizleyin, fileto haline getirin, yağ ve tuzla buluşturun. Ardından balıkları katlayarak şişlere geçirin. Her balıktan sonra bir dilim limon dizin.

Hazırladığınız şişleri önlü arkalı pişirin. Dilerseniz zeytinyağı ve limon ile sardalya pişirme sosu hazırlayabilir ve şişe geçirmeden önce balıklarınızı bu sosta bekletebilirsiniz.

Sardalya Kızartma

Tıpkı diğer balıklar gibi, sardalya da kızartılarak pişirilebilir. Bunun için sardalyaların organlarını temizlemek yeterlidir.

Temizlenmiş balıklarınızı biraz tuz eklediğiniz unun içerisine alın ve güzelce unla kaplayın.

Fazla ununu aldığınız balıkları, ısıttığınız derin yağda çıtır çıtır olana kadar kızartın.

Limon ve taze soğanla servis edebilirsiniz.

 

Konserve Sardalya

Konserve sardalya, hali hazırda pişmiş bir gıdadır. Bu şekilde satın alacağınız sardalyaları, direkt olarak tüketebilir veya mezelerinizde kullanabilirsiniz. Ayrıca salatalarınızın üzerinde ton balığı yerine konserve sardalya da kullanabilirsiniz.

Bonus: Mevsiminde Taptaze Satın Aldığınız Sardalyaları Değerlendirebileceğiniz Tariflerimiz

İsmiyle dikkatleri üzerine çeken, sunumuyla özellikle Karadenizlileri etkileyen bir tarifle başlayalım. Sardalya çığırtması; sardalya, zeytinyağı, limon, maydanoz, Knorr Karabiber ve tuz ile hazırlanan bir balık tarifi. Yalnız sunumu, bildiğimiz hamsi tava tarifine benziyor. Hamsi yemeklerini seviyorsanız, onu oldukça andıran bu sardalya çığırtması tarifini de mutlaka denemelisiniz. 

Asma yaprağı kullanılarak hazırlanan yaprak sarmalar, dolmalar ve daha nice yemek tarifi; mutfağımızın yapı taşlarını oluşturuyor. Bu sefer asma yaprağıyla sardalya hazırlamak istedik.

Öncelikle asma yaprağını açıp ucuna sardalyaları yerleştirdik ve tuz - karabiber ilave ettik. Ardından yuvarlayarak rulo halinde sardık. Döküm tavayı yağladık, bir güzel ısıttık. Sardalyaları ve dilim limonları, her iki tarafı pişene dek kızarttık. Roka ve domates ile servis ettik. Asma yaprağında sardalya tarifi işte bu kadar pratik.

Gremolata ve sardalya uyumunu iliklerinize kadar hissedebileceğiniz bu tarifimizde ızgara sardalya, gremolata ile servis ediliyor; tadına doyum olmuyor!