Avrupa ülkelerinin çoğunda, yeni yıl gelmeden haftalar önce rengarenk pazarlar kuruluyor. Kurulan her yılbaşı pazarı bulunduğu yerin kültürünü yansıtıyor. Rengarenk süslemelerle tezgahlardan ikram edilen sıcacık yemekler ve içecekler bu ülkelerin kültürlerini tanımak için en güzel fırsatlardan biri.

Avrupa’nın En Eski Yılbaşı Pazarı: Strazburg
Strazburg, 1570’ten bu yana kurulan Avrupa’nın en eski yılbaşı pazarlarından birine sahip. Christkindelsmärik adı verilen pazar alanında 10 farklı yerde 300 tezgah bulunuyor. Tezgahlarda elişi biblolarından geleneksel Noel süslerine, oyuncaklardan yerel yiyecek ve içeceklere kadar birçok ürün satışa çıkıyor. Pazarı gezerken tezgahlarda servis edilen lahanalı,etli ve sebzeli bir Alsace yemeği ‘Choucroûte’, ince pizza gibi yufka üzerine çeşitli malzemelerle yapılan ‘Tarte flambée’ ya da istediğiniz türden et ve yanında patatesle servis edilen ‘Baeckoffe’ye denk gelmeniz yüksek ihtimaller arasında.

Yılbaşı Köylerinin Birleşimi: Viyana
Avrupa’nın başkenti Viyana, yılbaşı pazarları arasında kendine özgü bir ruha sahip. Viyana’da birçok yılbaşı pazarı olmasına rağmen; en büyük ve ünlü pazarı Belediye Sarayı önündeki meydana kurulan ‘Wiener Christkindlmarkt’. Burada 140’ dan fazla tezgahta geleneksel minyatür ahşap ev ve oyuncaklar, kuklalar ve kalp şeklinde zencefilli çörekler satılıyor. Yanyana dizilmiş tezgahlarda en çok Glühwein adı verilen şarapla yapılan sıcak punch içiliyor. Ayrıca dev pamuk şekerler, ekmek içinde servis edilen çorbalar, sobada pişirilmiş patatesler ve sosisli sandviçler de büyük ilgi görüyor.

Yüzyıllar Öncesi ve Sonrası: Prag
Prag’daki yılbaşı pazarlarının en ihtişamlısı eski kent meydanında bulunuyor. Bu pazar Tyn Kilisesi’nin eteklerine kuruluyor ve tezgahlarda Bohemya kristalleri, porselenler, cam biblolar ve işli giyseler gibi pek çok ürün bulunuyor. Yemek olaraksa tezgahlarda Çek yılbaşı pazarlarının bir klasiği olan, sıcak şarap, tarçınlı rulo tatlı, kızarmış sosis ve Çeklerin sokak lezzeti olan kestane yerini alıyor.