'Çok değil, kısa bir süre öncesinde' diyemeyeceğimiz Osmanlı dönemine dönüyoruz.

Bayramlar o zamanlar nasıl kutlanırdı hiç merak ettiniz mi?

Osmanlı'da bayramlar her zamanki gibi bayramlık giyilerek başlardı. Padişahlar güne özel kaftanları giyer ve bayram namazıyla birlikte tebrikleri kabul eder ve ardından kutlamalara katılırdı. Dönemin padişahları genellikle o zamanın en ünlü ibadet yerlerinden biri sayılan Ayasofya ya da Sultan Ahmet Camii'lerini seçerdi. Tabii bu ziyaret sadece padişah tarafından değil, dönemin veziriazamları, devlet görevlileri hatta yeniçerileri tarafından gerçekleşirdi.

Padişah saraya geri dönerken teşrifatçı denilen bir yetkili, padişahın kim tarafından selamlanacağının listesini tutarak saraydaki töreni yönetmeye başlardı.

Kesim süresi geldiğinde hali hazırda sarayda yetişen hayvanlar kullanılırdı. Saraydaki et kontrolünüyse emin-i ganem tutardı. Hayvanlar hızla ve acısız şekilde kesilir, hijyenik ortamlarda muhafaza edilir ve tebrik sonrası öğlen yemeğine yetiştirilirdi. Yine bir törenle yemek başlar ve akabinde mehter takımı sahneye çıkardı. Bu sırada saray dışında birçok pazar alanı kurulur, halka alışveriş imkanı sunulurdu. Günün sonundaysa tüm bu gelenek ve görenekler sadece sarayda değil, tüm ülkede kutlanırdı. Bugünse halen 7'den 70'e paylaşılan kutlamalar, tıpkı o zamanlardaki gibi büyük bir coşku ve beraberlikle devam etmekte...