Siesta nedir, nasıl yapılır, nasıl ortaya çıkmıştır… Siesta teriminin ne olduğuna dair hemen hemen herkesin az çok bir fikri olsa da tam anlamıyla nasıl ortaya çıktığı ve özellikle neden yapıldığı pek çok kişi tarafından bilinmemekte...

İlk olarak, siesta, Meksika'yla bütünleşmiş bir kavram olarak bilinse de esasında tarihte bir İspanyol adeti olarak geçiyor. Bahsedilen siesta, öğle aralarında verilen 'kısa aralıklı uykuya' deniyor. Aslında bir nevi öğle şekerlemesi dememiz mümkün. İspanyollara özgü bir sistem olan siesta’nın Meksika gibi ülkelerle özdeşleştirilmesinin sebebiyse; tarihsel süreç içerisinde İspanyolların Güney Amerika’yı sömürgeleştirilmesinden kaynaklanıyor.

Siesta’nın neden uyguladığıyla devam edelim.

Özellikle siesta bu kavramı benimsemiş ülkelerdeki işçiler tarafından uygulanıyor. Bunun nedeniyse, öğle vakitlerinde güneşin tam dik açıyla dünyaya geldiği zamanlarda çalışan kesim aşırı sıcaktan zarar görüyor ve bu zamanı geçirmek adına siesta kavramını ortaya çıkıyorlar. Böylece günün ortasında belirli bir süre dinlendikten sonra tekrardan çalışmaya başlıyorlar.

Tam da bu nedenle yemek saatlerinde bir kayma oluyor ve İspanyollar öğle yemeği saatini 4-5 gibi yedikleri için akşam yemekleri 10-11'e kayıyor. Böylece siesta terimiyle birleşen bu hayat biçimi, İspanyolların neden geç acıktığını da açıklıyor.