Mitolojide nar; bereketi, doğumu ve kadınlığı güçlü bir şekilde sembolize etmektedir. Bu, pek çok meyvede çekirdek meyvenin ortasında sınırlı sayıda saklıyken narda birden fazla olmasına dayanır. Yine bu nedenle nar, bereketin ve bir neslin devamlılığını ifade ediyor. İlginçtir ki, mitolojide mevsimlerin oluşumu da narlara dayanıyor. Bu da, antik mitolojide Hades'le ilgili bölümde geçmektedir. Bu hikayede Hades, bereket tanrıçası Demeter’in kızı Persephone’yi kaçırır ve geri dönmesini engellemek için ona bir nar hediye eder. Hades’in kendisine uzattığı narı yiyen Persephone’nin, yediği nar tanelerinin sayısı süresince yeraltında kalmak zorundadır. Neyse ki, Persephone sadece dört adet nar tanesi yer. Ve böylece yılın dört ayı Hades’in yanında kalmaya mahkum olur. Hikayeye göre Demeter kızından uzak kaldığı dört ay boyunca üzüntüsünden bereket dağıtmayı bırakır ve böylece kış ayları oluşur.

Mevsimleri sembolize eden nar, aynı zamanda güzelliğin de sembolü olanak biliniyor. Yunanca nar anlamına gelen “Side” adı, efsanesi olan birçok kadına veriliyor ve bununla beraber Afrodit’in de kutsal meyvesi olarak kabul ediliyor.

Narın mitolojide bilinen diğer bir özelliğiyse; cennet meyvesi, yaşam ağacı, sonsuz yaşam inanışlarıyla kutsallık kazanmış olması. Nar, ortaya çıktığı ilk zamanlar, faydalarından çok cennetin yiyeceği olduğu için popülerdir. Hatta eski Mısırlılar tarafından da “dünyanın ilk meyvesi" olduğuna inanılır.

Şimdilerde tatlıdan salataya kadar hemen hemen her yerde kullanılan nar, günümüzde Dünya mutfaklarında en kullanılan meyvelerden de bir tanesi.

Narı severek kullanabileceğimiz Narlı Kinoa Tabule tarifimiz için tıklayın.