Falafel, humus, kıbbe, tabule, babagannuş… Baharatları, aromaları ve bol otları, rengarenk sunumlarıyla Lübnan mutfağı bir meze cenneti. Peki, Lübnan mutfağında ne yenilir merak ediyorsanız, hemen bahsedelim.

Dünyanın en renkli mutfaklarından birine sahip olan Lübnan’da soğan, sarımsak, patlıcan, nar ekşisi, hurma, zeytin, nohut ve buğday yoğun olarak tüketiliyor. Akdeniz’e kıyısı olmasıyla deniz ürünlerinin sıklıkla tüketilmesinin yanı sıra, iç kesimlerde Arap etkileriyle et tüketimi artıyor. Meze konusunda bolca çeşidi olan bu mutfak semsek, humus, tabule, zahter salatası, patlıcan ezmesi gibi mezeler, Lübnan’da ana yemekten önce pita ekmeği ya da lavaşla birlikte tüketiliyor.

Lübnan mutfağının meşhur ara yemekleriyle devam edelim. Türk mutfağındaki çiğ köfteye benzeyen kıbbe, çekilmiş kırmızı etin çeşitli baharatlarla harmanlanmasıyla elde ediliyor. İki çeşidinden biri olan ‘Kibbeh Bil Saneeya’ bulgur, soğan ve nane ile tatlandırılmış kuzu etinin fırınlanmasıyla yapılıyor, yoğurt ile servis ediliyor. Diğer türü ‘Kibbeh Rass’ ise Türk mutfağındaki içli köftenin aynısı. Bu bölgenin önemli yemeklerinden biri de sokak yemeği olarak bilinen falafel. Lübnan’da pita ekmeğinin içerisinde servis edilen falafel, bakla, nohut ve çeşitli baharatlarla yapılıyor. Lübnan mutfağının olmazsa olmaz mezeleri arasında yer alan humus ve babagannuş, yanında servis edilen tabule ve fettuş ile birlikte tüketiliyor.

Biraz da tatlılarından bahsedelim. Kadayıf ve tuzsuz peynirden yapılan tatlıları oldukça meşhur sayılıyor. Genellikle Lübnanlılar tatlıyı genelde akşam yemeğinden sonra değil, sabah kahvaltıda ya da öğleden sonra kahve eşliğinde yemeyi tercih ediyor. İçecek olarak kendilerine has bir tarzı olan ‘Cafe Turc’ denilen kakukeli Türk kahvesi, en çok tüketilen kahveler arasında yer alıyor. Ülkenin en çok tüketilen alkollü içeceğiyse; Arak adı verilen, üç kez damıtılan, görüntüsüyle rakıya benzeyen ancak 53 alkol oranıyla rakıdan daha sert olan bir içki türü.

Lübnan mutfağı, daha da doğru söylemek gerekirse, Lübnan mutfağı dahil tüm Orta Doğu mutfakları 2019’un trendleri arasında geçiyor. Paylaşımlık tabakları, bol baharat kullanımları ve geniş yelpazesiyle bu mutfak 2019’dan sonra da uzun süre konuşulacak gibi duruyor.