Evde kalıp kafa dağıtacak etkinliklerle oyalanmaya çalışan hayli şanslı kesimdenseniz, zamanınızı etkili kullanmanız ve üretken olmanızla ilgili tüm sert yorumları bir kenara bırakın. İçinde olduğumuz olağanüstü koşulları kabul etmek, ruhunuzu sıkıp zorlamadan, şart koşmadan, zorunlu hissetmeden de zamanı keyfinize hizmet edecek yönlere çekmek mümkün. Evde bu sürecin nasıl geçtiğini unutmanıza yardım edecek önerilerimize mutlaka göz atın.

Aradığınız anda asla bulamadığınız eşyalar

Şeytan ayrıntıda gizlidir dedikleri kadar var. Aradığınızda hiçbir zaman bulamadığınız minik eşyalar, objeler yani o güzel küpeler, tam da elbisenize uyan o bileklik, renk renk çoraplar, evde masanın üzerine atılan ve ihtiyaç duyduğunuzda yok olan onlarca toka... Hepsini belirli bir düzende organize etmenin hayatınızı ne kadar kolaylaştıracağına inanmayacaksınız. Madem online alıverişte tarih yazmayı öğreniyoruz, kendinize takı kutuları, çekmece içi gözleri sipariş ederek kolları sıvayabilirsiniz. Kolye ve küpeleri, kullandığınız tokaları ve gözlükleri çekmece içinde kategorilere ayırarak sıraya dizin. Birbirine geçmiş o yığınlardan nihayet kurtulun. Kolay ulaşabileceğiniz ve her bir objeyi görebileceğiniz bir düzen kurmaya özen gösterin. Hem rahatlatan hem de detayları kolaylaştıran bu iş, birkaç günü almaya yetecektir.

Alfabe hayat kurtarır

Evinize taşındığınız ilk günleri hatırlıyor musunuz? Kütüphaneye bıraktığınız kitapları bir gün kategorilerine ayırmaya ve alfabetik sıraya dizmeye kararlı mıydınız? Elinizdeki bu ekstra zamanı kütüphanenize ayırmayı ihmal etmeyin. Kitapları kategorilere ayırırken okumadığınız, yeni almış gibi ilginizi yeniden çekecek ya da anıları çağrıştırarak tebessüm ettirecek kitapları karıştırmak, okumak kafanızı dağıtacak ve sizi gündemden uzun bir süre alıkoyacak. Kaynak kitapları düzenlemek aradığınız bilgilere sadece internetten bakma alışkanlığınızı değiştirmenize de yardımcı olurken bilgi kirliliğinden uzaklaşmanızı sağlayacak.

Benim güzel kilerim

Bu zorlayıcı dönemde evde hangi malzemelerin tarihinin geçtiğini, hangilerinin kullanılabilir olduğunu, nelerin günlük hayatta daha çok işe yarayacağını tespit etmek sadece kendimize karşı değil içinde yaşadığımız topluluğa karşı da önemli bir sorumluluk. Daha az ve mantıklı tüketmek, ihtiyacımız olmayanları paylaşabilmek önceliğimiz olmalı. Zaman içinde alıp kenara koyduğunuz, hediye gelen kavanozları, çekmecelerde duran malzemeleri koca bir yığın halinde önünüze dizin. Tarihi geçenleri ve bozulanları atın. İhtiyacınız olduğundan emin olduklarınızı görebileceğiniz ve kolay ulaşabileceğiniz bir düzende yerleştirin. Baharat kutularınızı silin, temizleyin, tazeleriyle yenileyin. İhtiyacınız olmayanları komşularınızla paylaşın ya da kuruluşlara gönderin. Alışverişe çıktığınızda evinizde, elinizin altında ne olduğunu bilmek gereksiz alışverişlerden de kurtulmanızı sağlayacak.

Sende daha ne cevherler var

Aslında istemediğiniz bir üniversite bölümü okumaya mahkum olduğunuz kaderi yenmenin tam zamanı. İkinci üniversite okumak ya da doktora yapmak şart değil, online web sitelerinden şahane eğitimler alabilir, merak ettiğiniz bir alanda kendinizi geliştirebilir, program yazmayı, web sitesi açmayı ya da sanat tarihi merakınızı işin hakkını vererek gidermeyi deneyebilirsiniz. Kolaylıkla indirebileceğiniz okuma listelerini online siparişle edinebilir, ilginizi çeken alanda bir üniversite öğrencisi kadar bilgi sahibi olmaya çalışabilirsiniz. Online eğitim için ilgi alanlarınızı google’lamanız yeterli.

Dünyayı keşfedin

Belki fiziksel olarak seyahat edemiyoruz ama zihnimizi merak ettiğimiz coğrafyaların merak uyandıran sokaklarında dolaştırmamıza kim engel olabilir ki? Hangi kıtada, hangi ülkede ilginizi çekebilecek seyahat rotaları, yiyecekler, müzeler, cafeler var? Coğrafya kitaplarınızı, istediğiniz herhangi bir sokağa ışınlanabileceğiniz aplikasyonları, üzüm bağı destinasyonlarını anlatan makaleleri, gizemli tapınakları, mağaraları okuyup öğrenmenin keyfine varın. Her şey bittiğinde yola düşeceğiniz maceralı rotaları çizerek, kalbinizde umuda kocaman bir yer açın.

Meditasyon, meditasyon, meditasyon

Meditasyon günü zindan eden takıntılardan ve düşüncelerden kurtarmak için en büyük destek. Meditasyonun ciddi rahatsızlıkları ve takıntıları yenmekte, verimi artırmak ve kaygıyı azaltmakta ne kadar etkili olduğunu açıklayan uzmanlara kulak verin. Kendinize daha fazla kredi vererek güne başlayın. Güvenilir aplikasyonlardan karakterinize ve yaşadığınız sıkıntılara uyan meditasyonu seçin. Daha önce hiç deneyiminiz olmasa da, saçma bulsanız da, ilk denemelerde asla konsantre olamasanız da meditasyonu hayatınıza dahil etmek için ona bolca şans vermeniz gerek. Vücudunuzun ve zihninizin zamanla adapte olduğunu göreceksiniz.

Zevkler ve renkler

Renklerin iyileştirici yanından faydalanmak için bundan daha güzel bir dönem olamaz. Resim yeteneğinizi göstermenize ya da Picasso olmanıza elbette gerek yok. Yere geniş bir çöp torbası serin. Üzerine kuru, pastel, sulu boya ne varsa yayın. Sayfalarca boyayın. Renklerin size huzur verdiğini, çizdikçe eğlendiğinizi ve anın su gibi aktığını göreceksiniz. Ressam Bob Ross’un kült videolarının hala işe yaradığını hatırlatalım. Online alabileceğiniz yetişkin boyama kitapları da ilginizi çeken farklı kategorilerle dolu.

En iyi gıda

En son ne zaman yeni bir albüm alıp dinlediniz? Takıntılı olduğunuz aynı şarkıların sıralandığı spotify listelerinizi yenilemenin, liseden bu yana dinlediğiniz müzikleri bir süre kenara bırakmanın ve zihninizde sıkı bir müzik jimnastiği atmanın tam zamanı. Dinlemediğiniz farklı türlere, yeni isimlere şans verin. Gündemde ne var ne yok, kim ne yapıyor takip edin. Kısacası vakit bulamadığınız için tanışmadığınız yeni sound’lara yer açın.

Müzik tamamsa dans

Dans etmenin fiziksel ve ruhsal anlamda yaratacağı pozitif etkiyi yabana atmayın. Müzik ve ritm içinizi açarken ter dökene kadar dans ederek hem kardiyo eksiğinizi karşılamış olacaksınız hem de stres atacaksınız. Online dans gruplarını deneyebilir ya da youtube’da onlarca ücretsiz dans dersinden yararlanabilirsiniz. Filmlerden ya da sevdiğiniz şarkıların video kliplerinden hoşunuza giden koreografileri denemek de gülümsemenize yardımcı olacaktır.

Yemek keyfini takıntıya dönüştürmeyin

Sosyal medya kek, kurabiye videoları ve yemek fotoğraflarıyla kaynarken, bir de üzerine evde olma psikolojisi eklenmişken sağlıklı beslenmeye odaklanmak zor. Zihninizi yemek konusunda rahatlatmaya, kendinize katı şartlar koşmamaya çalışın. İçinde olduğunuz olağanüstü koşullarda önceliğin sağlıklı kalmak olduğunu kendinize hatırlatın. Mevsime uygun, bünyenize iyi gelecek sağlıklı malzemelerin listesini çıkarın. Moralinizi birkaç dakika için yükseltip, pişirirken sizi oylayacak, kafanızı dağıtacak gerçek yemek tarifleri deneyin. Çocukluğunuzdan aklınızda kalan zahmetli anne tarifleri, aile toplantılarında mutlaka sofraya konan geleneksel tarifler, keyif aldığınız bir seyahatte tattığınız yiyecekler mutfakta daha uzun vaktinizi alıp sizi oyalarken aynı zamanda ruhunuzu da besleyecek.