Bulaşık makinelerinin varlığına o kadar alıştık ki, elimize ne geçerse makineye atıyoruz. Ancak, bazı mutfak araç ve gereçleri üretildikleri malzemeden ötürü bulaşık makinesinde yıkanmak için uygun olmayabiliyor. Bu sebeple, hem mutfak eşyalarının hem de bulaşık makinesinin mutfakta uzun yıllar yardımcınız olabilmesi için bize kulak verin.

İlk olarak tahta kaşıklar ve tahta kesme tahtası bütün deterjanları içine çekiyor. Bu nedenle, bulaşık makinesinde yıkadığınız tahta kaşıkları yemeğin içine soktuğunuz zaman deterjanın yemeğe karışmak ihtimali doğabiliyor.

Mutfakta kullanılan ve oldukça değerli görülen kristal ya da antika mutfak eşyaların da bulaşık makinesinde yıkanmaması tavsiye ediliyor. Bunun sebebiyse tahmin ettiğiniz gibi ürünlerin hassas ve bulaşık makinesindeki ısının yüksek olması.

Bakıldığında oldukça sağlam gibi görünse de dökme tencere ve tavalar da bulaşık makinesinde zarar görüyor. Bu tür tencere ve tavaları ılık suda elle yıkayıp daha sonra kağıt peçeteyle kurulamak en doğrusu.

Mutfakta saklama kabı olarak çokça kullandığımız plastik mutfak kapları da yine aynı şekilde sıcak suyla temas ettiğinde, içindeki kimyasal maddeleri arttırarak sağlık açısından kötü etkiler yaratıyor. Ayrıca, sıcak su bu kimyasal maddelerin makinenin içinde ayrışarak diğer mutfak eşyalarını da bulaşabiliyor.

Son olarak özel şef bıçakları da bulaşık makinesinde yıkandığında yüksek basınçtan bıçakların körelmesine sebep oluyor. Bu nedenle bıçakları da aynı döküm tava ve tencereler gibi elde yıkamaya özen gösterin.