Börek, baklava, mantı…

Bunları dışarıda yemeye bayılıyoruz ancak evde yapmak istediğimizde çekiniyoruz.

Ama merak etmeyin her işin tekniği olduğu gibi, hamur işlerinin de püf noktaları var.

Hamur yapmanın püf noktaları:

Öncelikle hamur yapımında kullanacağınız malzemeleri doğru süre boyunca yoğurmanız çok önemli. Yoğurma deyip geçmeyin; hemen hemen her hamurun kendine özel bir yoğurma tekniği ve süresi var. Bunun için yapacağınız hamurun tarifinde yoğurma süresiyle ilgili kısmı mutlaka okuyun. Bulamazsanız farklı tarifleri araştırın.

Hamur yoğururken en önemli nokta çokça kez duyduğunuz ‘kulak memesi’ kıvamını yakalamak. Bu kıvam gerçekten de kulak memenizin dokusuyla aynı olmak durumunda. Hamur diliyle anlatmak gerekirse buna elastik ve yumuşak bir doku diyebiliriz. Bunu yakalamak içinse hamur birleşmeye başladığında alttan üste doğru katlama yöntemini kullanarak yoğurmanız gerekiyor. Bir de, elinizi yumruk şeklinde sıkmak yerine avuç içlerinizi kullanmanız elzem. Böylece hamura daha hakim olabilirsiniz.

Bu aşamadan sonra hamuru açma aşamasına geçeceksiniz. Burada kullanabileceğiniz iki ana mutfak malzemesi var; oklava ya da merdane. Oklava kalın ve kısa olan hamur açma aletine denirken, merdaneyse daha ince uzun olanlara deniyor.

Gelelim bu aletlerle hamuru açmaya.

Hamuru açtığınız zemine, hamurun üzerine ve merdane/oklavaya un serpin. Unu ne az ne de fazla kullanmaya özen gösterin. Öyle ki tam kararında kullanılmış bir un hamurun yapışmamasını sağlayacaktır.

Merdanede de, oklavade da eşit baskı uygulamaya dikkat edin. Böylelikle hamurunuz açıldıktan sonra eşit incelikte olacaktır.

Bir sonraki aşamaysa hamuru tek bir yöne doğru açmak. Ara sıra hamuru döndürmek suretiyle açtığınız kısmı sürekli değiştirin. Elle kontrol ederek, eşit olmayan yerleri düzleştirin.

Son olarak yapılacak yemeğe göre istenilen şekilde keserek, hamurunuzu kullanın.

Mantı hamuru açma yöntemleri videomuz için tıklayın.