Evrensel bir lezzet haline gelen mantının Çin’den Anadolu’ya kadar uzanan bir yolculuğu ve haliyle birçok çeşidi olduğunu biliyor muydunuz? Farklı şekillerde, farklı pişirme teknikleriyle belki de henüz karşınıza çıkmayan birçok mantı çeşidi var.

Merak ettiyseniz, devam edelim.

İlk olarak Güney Hindistan’ın mantısıyla tanışın: Momo. Bu mantının diğerlerinden farkı; içinde herhangi bir malzeme olmadan da servis edilmesi. Tabii yine de soslu tercih edenler için momo’nun yanında pesto ya da domates sos eksik olmuyor.

Başka bir mantı örneğine geçelim.
Ukrayna’nın vareniki’si.
Bu mantının harcı et, patates ya da kiraz dolgusuyla hazırlanıyor ve yarım daire şeklinde kapatılarak ekşi kremayla servis ediliyor.

Çin mutfağının klasiği dumpling’le devam edelim.
İki farklı şekilde hazırlanan bu mantı çeşidi, kızartılarak ya da haşlanarak servis ediliyor. Pek çok çeşidi bulunan dumplingler, Asya ülkelerinde farklı şekillerde kapatılıyor ve yöresel soslarla servis ediliyor.

Son olarak Polonya’nın Pierogi mantısı, genellikle patates dolgusuyla hazırlanıyor. Bu mantının lezzeti önce haşlanıp ardından tereyağıyla kızartılmasından geliyor.
Mantıları anlatırken Türk mutfağının spesiyallerinden Kayseri mantısını unutmayalım. Kayseri denince ilk akla gelen Kayseri mantısı, bir kaşığa 40 adet sığacak şekilde kapatılıyor ve üzerine bol sosla servis ediliyor.