Semizotu görünüş itibarıyla yeşil yapraklı ve çok faydalı bir bitkidir. Kolaylıkla doğal olarak yetişebilen semizotunun yaprak ve saplarını çiğ ya da pişmiş olarak tüketebiliyoruz. Salatasından mezesine, çorbasından yemeğine kadar pek çok şekilde hazırlamak mümkündür.
Semizotunun besin değeri en yüksek olan ve en lezzetlisi yabani, küçük yapraklı olanlarıdır. Genelde ayıklanması daha kolay olduğu için genelde büyük yapraklı semizotları tercih edilmektedir ama doğal yollarla yetişen bu türden semizotunu bulduğunuzda kaçırmadan tariflerinizde değerlendirmenizi öneririz.

Semizotu Hangi Mevsimde Yetişir?

Semizotu, her tip toprakta kolay yetişir. Semizotunun tohumları, Haziran ayında toprak sıcaklığı 20-25ºC'ye ulaştığında çimlenir. Temmuz ayının başından itibaren Eylül ayına kadar çiçek açar ve tohum verir. Yani semizotunun mevsimi yazdır ve sonbahar başına kadar tazesi bulunur.

Semizotu Nasıl Ayıklanır, Nasıl Temizlenir?

Semizotu da diğer yeşillikler gibi özenle ayıklanmalı ve güzelce temizlenmelidir. Salatasını yapacaksanız sadece yapraklarını kullanmalısınız, ama semizotu yemeği ya da semizotu çorbası yapacaksanız sap kısımlarını da kullanabilirsiniz.

○ İlk başta semizotunun topraklı kök kısımlarını kesip atın.
○ Geniş bir kaba ılık su ve bolca sirke koyun.
○ Semizotu dallarını sirkeli suda 10 dakika kadar bekletin.
○ Semizotlarının daha iyi arınması için, elinizle suyun içinden alarak süzgece aktarın. Daha sonra temiz su ile bu işlemi birkaç defa daha tekrarlayın. Semizotlarının üzerinde toprak kalıntısı kalmadığından emin olana kadar devam edin.
○ Ardından semizotlarının suyunu süzün, süzgeçte biraz bekeletek iyice süzülmesini bekleyin.
○ Yapacağınız tarife uygun olarak yapraklarını ayıklayın ya da sapları ile birlikte doğrayın.

Semizotu Nasıl Saklanır?

Sulu yemeklerde ve salatalarda kullanabileceğiniz semizotunu saklaması da oldukça kolay. Bunun için önden yıkayıp iyice kuruttuğunuz semizotunu, poşetleyip buzdolabınızda saklamanız yeterli.
Semizotu Kaç Kalori
Diyet menülerinde hafifliği ile sıkça tercih edilen semizotunun, 100 gramı yaklaşık 20 kaloridir.

Semizotunun Faydaları: Semizotunda Hangi Vitaminler Var?

- Vejetaryenler ve balık yemeyi tercih etmeyenler için zengin bir omega-3 kaynağıdır.
- Lif, A, C vitamini ve B grubu vitaminlerini içermesinin yanı sıra demir, magnezyum, manganez, potasyum, kalsiyum ve bakır mineralleri bulunur.
- Antioksidan özellikleri sayesinde, kalp sağlığını korunmasını ve cildin genç kalmasını destekler.
- Kemiklerin ve bağışıklık sistemini güçlendirilmesine yardımcı olur.
- Kalori oranı düşük olduğundan zayıflamak isteyenler için ideal bir öğündür.

Semizotundan Neler Yapılır?

Semizotunu daha çok yoğurtlu ya da sadece zeytinyağlı olarak salatasını biliyoruz. Ama semizotu ile yapabileceğiniz çok fazla tarif var. Semizotu ile neler yapılır sorusunun cevabı işte burada:

Semizotu Salatası

Yaz mevsiminin en taze sebzeleriyle hazırlayacağınız domates, salatalık ve kırmızı soğan birlikteliği bu salataya çok yakışacak. Sirkeli suda beklettiğiniz semizotunu kuruladıktan sonra saplarından ayırarak en pratik şekilde hazırlayabilirsiniz. Servis ederken nar ekşisi ilave etmeyi unutmayın. Semizotu salatası tarifimiz işte burada!

Yoğurtlu Semizotu Salatası

Semizotu yoğurt ile yan yana geldiğinde tam bir yaz salatasına dönüşür. Kimi zaman meze olarak da yoğurtlu cevizli semizotu salatası olarak soframıza konuk olur. Enfes ve kolay bir yoğurtlu semizotu salatası tarifi ile kısa zamanda leziz bir yemeğe imza atmanız kaçınılmaz! İşte, yoğurtlu semizotu salatası nasıl yapılır diyenler için detaylar…

Knorr Yayla Çorbası ile Ayran Aşı Çorbası, Yeşil Mercimekli Buğday Pilavı, Semizotu Salatası

Knorr Yayla Çorbası ile Ayran Aşı Çorbası, Yeşil Mercimekli Buğday Pilavı, Semizotu Salatası ile harika bir menü karşınızda. Protein, lif ve kalsiyum kaynağı bu leziz tabak, Dünya Sağlık Örgütü'nün günlük 5 porsiyon meyve sebze tüketim önerisinin 2 porsiyonunu karşılıyor. Ayrıca potasyum, magnezyum, demir, çinko ve folattan zengindir. Buyurun tariflerimize!

Kıymalı Semizotu

Sarımsaklı yoğurtlu salatası, zeytinyağlı yemeği ve daha nice haliyle yaz boyunca sofralarımızdan eksik olmayan semizotunun sizler için hazırladığımız kıymalı halini de çok seveceğinize eminiz! Hem protein bakımından zengin, hem de semizotu lezzetini taşıyan kıymalı semizotu tarifimizi merak edenleri hemen mutfağa alalım!

Karpuzlu Ezine Peynirli Semizotu Salatası

Yemeden önce rengine kayran kalacağınız, tadına baktıktan sonra da yaz lezzetlerinin keyfine varacağınız harika bir salata! Karpuzun en tatlısını seçtiyseniz, buyurun karpuzlu ezine peynirli semizotu salatası tarifimize!