Bugün yine çok faydalı bir yazı ile karşınızdayız! Sonbahar mevsiminde pazar tezgahlarının en özel, en renkli noktasında yer alan lüfer balığı ile ilgili tüm bilinmeyenleri ve merak edilenleri bugün sizler için derledik!
Yazımıza geçmeden önce sizin favori balığınız ne? Onu sormak istiyoruz. Eğer yoksa ve daha önce lüfer balığı yemediyseniz kesinlikle favoriniz lüfer olacak. Lüfer balığı nasıl pişirilir tüm püf noktalarıyla anlatıyor olacağız ama gelin öncelikle bu sevimli mi sevimli, lezzetli mi lezzetli balığımızı biraz tanıyalım.
Lüfer Nedir?
Lüfer balığı pomatomiade familyasına ait, oldukça değerli bir balık türüdür. Bu balığımız uzun gövdeli, kuyruklu çatalı bulunan, sivri ve güçlü dişlere sahip tuzlu su balığıdır. Pazar tezgahlarındaki en büyük ve en etli balıklardan biri diyebileceğimiz lüfer balığının sırt tarafı koyu yeşil, karın bölgesi ise gümüş renktedir.
Lüfer Çeşitleri Nelerdir?
Lüfer balığı boyutlarına göre farklı isimlerle adlandırılmaktadır. Çinekop, sarı kanat, kofana ve sırtıkara bu balığımızın diğer çeşitleridir.
Lüfer balığı boyutlarına göre:
Defneyaprağı: Boyu en küçük olan lüfer yavrularına denir. Boyu 1 cm’den 10 cm’ye kadar olan ve avlanması yasak olan balıklardır
Çinekop : Boyları 15 - 18 cm aralığında olan balıklardır.
Sarıkanat: Boyları 15 - 25 cm aralığında olan balıklardır.
Lüfer: Boyları ortalama olarak 25 - 30 cm aralığında olan balıklardır.
Kofona: Boyları 30 cm üzerinde olan lüfer türüdür.
Sırtıkara: Boyları 50 cm üzerinde olan lüfer türüdür.
Lüfer balığı türlerine ve bu türlerin özelliklerine kısaca göz attık. Buyurunuz şimdi de lüfer balığının özelliklerine hızlıca değinelim. :)
Lüfer Balığının Özellikleri Nelerdir?
Sofralarımızda yer verdiğimiz ve lezzetine doyamadığımız lüfer balığı özelliklerini bilmeden olmazdı elbette ki.
Lüfer balığının boyu yaklaşık olarak 1 metreye, ağırlığı da 12 kiloya kadar çıkabilir. Tek bir tanesi, yetişkin bir insanı doyurmaya yeten bu balık, diğer balık türleri arasında görünümüyle de dikkat çeker.
Lüfer, ağzı öne doğru çıkıntılı ve güçlü bir alt çenesi bulunan bir balıktır. Keskin dişleri, onu yırtıcı bir balık kılar. Sırtı deniz mavisi ya da yeşilimtırak renge sahiptir, karın bölgesi ise beyaz - gri tonlarındadır. Lüfer balığının sırtı siyah rengine yakın olanına, sırtıkara denmektedir.
Lüferler Mayıs ayından Haziran ayına kadar olan süreçte ürerler; Eylül ve Ekim aylarında boğazlarda çıkmaya başlarlar. Lüfer balığı yumurtlama döneminde birkaç defa yumurtlayarak toplamda 2 milyona yakın yumurta bırakabilir.
Lüfer Balığı Faydaları Nelerdir?
Lüfer balığının faydaları aslında birçoğumuzun en çok merak ettiği detaylardan bir tanesi. Biz de mutfağa geçip balığımızın pişirilme aşamalarına başlamadan önce lüfer balığı faydalarına, ardından da lüferin kalori ve besin değerlerine değinelim.
-Lüfer balığı tam bir B12 vitamini deposudur.
-Vücudun enerji üretmesinde oldukça önemli rol oynamaktadır.
-Tam bir antioksidan kaynağıdır ve bu özelliğiyle hücreleri korur.
-Kalp hastalıklarının giderilmesinde büyük rol oynar.
-Potasyum, fosfor, çinko gibi mineraller yüksek oranda bulunmaktadır.
-Sindirim sisteminin ve cildin korunmasında oldukça etkilidir.
-Yorgunluk ve halsizlik hissine karşı iyi gelmektedir.
Lüfer Balığı Kalori ve Besin Değerleri
Birden çok faydası bulunan, tam bir vitamin deposu olan lüfer balığı kalori ve besin değerini öğrendikten sonra eminiz ki daha çok seveceksiniz ve sofralarınızda daha çok yer vereceksiniz.
Ailenize, sevdiklerinize ve dostlarınıza akşam yemeğinde sağlıklı bir şeyler hazırlamak istiyor ama ne hazırlayacağınızı bilmiyorsanız, birazdan fikriniz oluşmaya başlayacak. :)
Besin değeri açısından oldukça zengin olan lüfer balığının 100 gramında 159 kalori bulunmaktadır. Protein, B grubu vitaminleri, Omega 3 yağ asitleri, potasyum ve magnezyum açısından oldukça zengindir.
Lüfer Hangi Ayda Avlanır?
“Lüfer mevsimi ne zaman” ve “lüfer ne zaman yenir” soruları bu balık hakkında en merak edilen sorular. Biz de sizler için detaylı bir şekilde araştırdık ve ayrıntılarıyla paylaşmak istedik.
Lüfer balığı ülkemizdeki tüm denizlerde bulunan ve hamsi kadar bol olan bir balık türüdür. Üreme dönemi, ilkbahar mevsiminin son ayı olan Mayıs ayındadır. Bu balığımız haziran ayının ortasında yumurtalarını suya bırakır.
Haziranda yumurtaları suya bırakan bu balığımızın avlanma mevsimi ise sonbahar mevsimidir. Tam da mevsimindeyken; soğuk sonbahar aylarında ve soğuk kış aylarında hastalıklara karşı direnç oluşturan ve vitamin deposu olan bu balığımızı tüketmek için balıkçınızın yolunu tutmalısınız!
Lüfer Nasıl ve Nerede Tutulur?
Yaz aylarında Karadeniz’de bulunan, kış aylarında ise genellikle ege denizinde yer alan lüfer balığı, balıkçıların en sevdiği balıkların başında gelir.
Denizlerimizdeki en lezzetli balık olan lüfer, akıllara her güzelin bir kusuru vardır sözünü getirmektedir. Neden mi? Çünkü her ne kadar lezzetli olsa da avlanması da bir o kadar zor bir balıktır lüfer. Lüfer oldukça zeki ve kıvrak bir balık olduğu için balıkçıları epeyce zorlar. Lüfer avlamak için lüferin avlandığı saatleri iyi bilmek gerekiyor. Lüfer avı için en uygun saat akşam saatleridir.
Lüfer avlamak isteyenlerin 3 tane özel tekniği bilmeleri mühim.
Yemli olta tekniği, sahte yem tekniği ve kaşık tekniği lüfer avında en etkili tekniklerdendir.
Gelin şimdi de akşam soframızda dostlarımıza ve sevdiklerimize özenle hazırlayacağınız lüfer balığı, pişirmeden önce nasıl temizlenir hemencecik öğrenelim!
Lüfer Nasıl Temizlenir?
Pazar tezgâhında bol bol bulabildiğimiz lüferlerimizden en taze olanını, en canlısını ve rengi en parlak olanı seçip evin yolunu tutuyoruz.
Eğer lüferlerinizi balıkçınıza temizletmeyip evde kendiniz temizlemek istiyorsanız gelin hızlıca nasıl temizlediğimizi adım adım anlatalım.
Lüfer balığımızı doğrama tahtamızın üzerine alıyoruz ve bıçak yardımı ile pullarını yavaşça kazıyoruz. Pullarını arındırdıktan sonra balığın baş kısmını sol elimizle tutup, sağ elimizle kuyruk kısmına bastırarak solungaçların iki yana açılmasını sağlıyoruz.
Ardından da karın kısmı ile baş kısmının arasında bulunan yaka kısmını kesip, solungaçlarını alıp, bıçak yardımıyla karnından kuyruğuna doğru yarıyoruz.
İç organlarını kaşık yardımıyla temizliyoruz ve en sonunda bol su ile yıkayıp, suyunun süzülmesi için kevgirin içerisine alıyoruz.
Lüfer Nasıl Pişirilir?
Sonunda sabırsızlıkla beklediğimiz aşama olan balık nasıl pişirilir aşamasına geldik!
Pazar günü tüm eş, dostu bir araya toplamak için bir yemek düzenleyip, yemek sofrasında da balık sunmak ister misiniz?
Bizce balık çok güzel bir tercih. Konuklarınız hem lezzete doyacak, hem sağlıklı beslenecek, hem de ihtiyaç duydukları vitaminleri alacaklar. Buyurunuz lüfer nasıl pişirilir hemen öğrenelim!
Temizleyip suyunu iyice süzdüğümüz lüferlerin üzerlerine bıçak yardımıyla birkaç yerden kesikler atıyoruz.
Fırın tepsimize yağlı kağıt seriyoruz ve lüfer balıklarımızı yerleştiriyoruz. Ardından balıklarımızın üzerlerine soğan halkaları ve birkaç ince dilimlenmiş limon dilimi ekliyoruz. Tuz ve karabiber serpip fırın kağıdıyla balıkların üzerlerini örtüyoruz. Tepsiyi, önceden ısıttığımız fırına pişmesi için bırakıyoruz.
Lüfer Balığını Sevenlere 3 Tane Birbirinden Lezzetli Tarif
Lüfer balığı tarifinin lezzetine doyamayanlara 3 tane birbirinden lezzetli tarif önerisine geldi sıra.
Öncelikle lezzetli mi lezzetli asma yaprağında lüfer, ardından da fırında hardal soslu lüfer tarifimiz var. Son olarak da çinekop tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.