Sofraların vazgeçilmezlerinden biri hiç şüphesiz mantar. Besin değerlerinin hayli yüksek olması, uygun fiyatlı bir protein kaynağı olması ve pek çok tarifte kullanılabilmesi, onu mutfakta ve sofralarda aranan isimlerden yapıyor. :)
Bugün konumuz; pazar tezgahlarından, manavlardan veya marketlerden satın aldığınız mantarları nasıl temizleyeceğiniz, bu noktada nelere dikkat etmeniz gerektiği ve tabii ki mantar temizlemenin püf noktaları.
“Aman ben sudan geçiriyorum mantarları, ne püf noktası olabilir ki?” demeyin. Mantar nasıl temizlenir yazımızı okuduktan sonra mantar temizlemeye dair bakışlarınız değişecek!

Mantar Yıkanır mı Yıkanmaz mı?
Normalde sebzeleri ve meyveleri dalından da kopartsak, pazardan da alsak yıkarız. Bu yıkama işlemi sirke, limonlu su, temizlik fırçası ve mutfak bezi gibi yardımcılarla da yapılıyor, sadece suyla da. Yalnız konu mantar temizlemeye gelince kocaman bir DUR tabelası koyuyoruz. :) Mantar suyla yıkanmamalı.
Mantarın yapısı, dışarıdan pek öyle görünmese de tıpkı bir çeşit süngere benzer. Nasıl sünger suyla birlikte etrafındaki her şeyi içine çekiyorsa, mantar da suyla temas ettiğinde üzerindeki kirleri içine çeker. Bu yüzden kesinlikle mantarlarınızı suyla temizlemeyin.

Mantar Soyulur mu Soyulmaz mı?
Mantar temizlemenin en pratik yollarından biri olmasa da, yiyenlere en güven veren yollarından biri mantarları soyma işlemidir. Mantarlarınızı, zarlarını soyarak afiyetle tüketebilirsiniz.

Mantarın Siyah Kısmı Temizlenir mi?
Mantarın tepesinin altında, sapının dibinde bulunan siyah kısmını temizlemeye gerek yoktur. Yine de içinizin rahat etmesini istiyorsanız ince uçlu bir meyve bıçağıyla o kısımları kazıyabilir ve mantardan ayırabilirsiniz.

Kültür Mantar Nasıl Temizlenir?
“Kültür mantarlarını aldık, eve geldik. Suyla yıkamamamız gerektiğini öğrendik. Ne yapacağız o halde?” diyorsanız en kolay mantar temizleme yönteminden bahsedelim: nemli bezle silme!
Kültür mantarını (kestane mantarı için de geçerli) elinize alın. Mantarlar çok büyükse saplarını kopartın. Nemli bir mutfak bezi veya kağıt havluyla mantarın tepesini ovun. Mantarın renginin açıldığını ve beze / kağıt havluya kirlerin geçtiğini gözlemleyeceksiniz. Silme işlemi bu kadar pratik.

İstiridye (Yaprak) Mantar Nasıl Temizlenir?
“İstiridye mantarı nasıl temizlenir?” ve “yaprak mantar nasıl temizlenir?” iki popüler soru ve aslında ikisi de aynı kapıya çıkıyor. Zira yaprak şeklinde oluşuyla halk arasında bilinen bu mantar, istiridye mantarıdır. Peki istiridye mantar nasıl temizlenir?
Satın aldığınız mantarları tıpkı kültür mantarı ve kestane mantarı gibi nemli bir bezle veya kağıt havluyla silmenizi öneriyoruz. Bunun dışında sebze / meyve temizleme fırçası da maksimum mantar temizliğini sağlayacaktır.

Çıntar (Kanlıca) Mantar Nasıl Temizlenir?
Tıpkı istiridye mantarı gibi Kanlıca mantarı da halk arasında farklı bir adla, çıntar mantarı adıyla biliniyor. Peki çıntar mantarı (kanlıca mantarı) nasıl temizlenir?
Çıntar mantarı maalesef diğer mantar türlerinden daha topraklı oluyor. Bu yüzden bezle silinmesinin ve fırçalanmasının yanı sıra limonlu suyla hızlıca temizlenmesini öneriyoruz. Yine de suda uzun uzun bekletmemenizde fayda var.
Bonus: Temizlenen Mantarları Değerlendirmenin En Leziz Üç Yolu
Mantar temizlemenin püf noktalarını ve en kolay mantar temizleme yöntemlerini sizlerle paylaştık, sıra geldi mantarla leziz yemekler hazırlamaya!
Leziz bir başlangıç tüm menü için iştahları kabartır. Bugünkü başlangıç önerimiz leziz mi leziz sütlü mantar çorbası tarifi.
Mantarın olabildiğince tüm tadını alabilmek için leziz bir mantar graten tarifi hazırlayabilirsiniz. Bu mantar graten tarifi, akşam yemeği sofralarında hem ana yemek hem de (daha küçük porsiyonlarla) ara sıcak olarak servis edilebilir.
Ana yemek için bir diğer önerimiz ise leziz mantar köftesi tarifi. Köfteye bakışınızı değiştirecek bu tarifimizi de mutlaka denemelisiniz.