Makarna, biliyoruz sizin de favoriniz.
Ancak her yemekte olduğu gibi bunun da bir adabı, bir terimler sözlüğü var.
Nitekim çeşit çeşit soslar ve makarna türleriyle yazılmış menüyü anlamak için İtalyanca bilmeye gerek olmasa da, bunları bilmeniz istediğiniz makarnaya kavuşmanızı hızlandıracak.
Pesto:
Fesleğen, çam fıstığı, zeytinyağı ve parmesan peyniriyle hazırlanan bir makarna sosu. Genellikle burgu olarak bilinen fusilli makarna ile tercih ediliyor.
Arrabbiata:
Domatesin hakim olduğu hafif acılı bir sos. Biber ve domates ile hazırlanan sosun içerisindeki acılık oranı ayarlanabiliyor ancak genellikle acılı tercih ediliyor.
Bolonez:
Kereviz sapı, havuç, kırmızı şarap, domates ve kıyma ile hazırlanan bu sos genellikle lazanya ve spagetti ile kullanılıyor.
Alfredo:
Parmesan peyniri ve makarna suyu ile hazırlanan yoğun sos düz makarna çeşitleri olan fettucini, papardelle, tagliatelli ve linguini ile kullanılıyor. Çoğu zaman kremayla yapıldığı düşünülse de orijinalinde krema bulunmuyor.
Al Dante:
Makarna piştikten sonra olması gereken dokuya verilen ad. ‘Dişe gelen’ anlamına geliyor. Makarnanın verilen süreden fazla pişirilmemesi için kullanılıyor.
Gnocchi:
Makarna çeşidi olarak anılsa da aslında hamur topları diyebiliriz. Temelini patates, yumurta ve un oluşturan bu hamur hazırlandıktan sonra minik minik kesiliyor ve çatalla bastırılarak şekillendiriliyor. Suda haşlandıktan sonra çeşitli soslarla lezzetlendirilerek servis ediliyor.
Farfalle:
Kelebek şekli verilmiş makarna. Genellikle taneli soslarla servis ediliyor.
Penne:
4 farklı kesim şekli olan makarna, pesto sos ve arabiatta sos ile servis ediliyor. Peki ya alfredo sosa ne dersiniz? Öyleyse gelin penne alfredo tarifimize göz atın!
Fettuccini:
Uzun ve ince yapıya sahip olan makarna, diğer makarnalara oranla daha az pişme süresine sahip. Genellikle kremalı soslarla servis ediliyor.
Tortellini:
İtalyan mantısı olarak adlandırılıyor. Kare hamurlar içerisine harç konularak şapka şeklinde kapatılıyor. Sıklıkla çorbalar için kullanılıyor.
Ravioli:
İnce iki makarna hamurunun arasına harç koyulduktan sonra haşlanarak hazırlanıyor. İki hamur arasında olması nedeniyle tortelliniden daha farklı demek mümkün. Genellikle iç dolgusuna uygun soslarla servis ediliyor.
Fusulli:
Dişli yapısı nedeniyle pesto gibi daha sıvı sosları tutmasıyla biliniyor. Makarna hamuruna burgu şekli verilmesiyle hazırlanıyor.
Lazanya:
Makarna hamurunun ince ve geniş bir şekilde açılmasıyla yapılıyor. Bu makarna katmanlarının arasına bolonez ve beşamel sos konularak pişiriliyor. Farklı lezzetler için yapraklar arasına farklı harçlar konularak da fırınlanabiliyor.
Carbonara:
Yumurta sarısı, bol parmesan ve guanciale ile servis ediliyor. Spagetti ve linguini ile tercih ediliyor.
Vongole:
Kum midyesi kullanılarak hazırlanan bir makarna sosu. Sıklıkla linguini ve tagliatelle ile servis ediliyor.
Bucatini:
Daha kalın ve içi boş olan bir tür spagetti diyebiliriz. Bu boşluklar sosu içine hapsediyor.
Linguine:
Yassı spagetti olarak biliniyor. Kremalı ya da taneli soslarla tercih ediliyor.
Pappardelle:
Fettucininin daha kalın hali dememiz mümkün. Genel olarak yoğun proteinli soslarla servis ediliyor.
Rigatoni:
Geniş boru şeklinde makarnalara verilen isim. Bu makarnalar sıklıkla içleri doldurularak ve fırında pişirilerek servis ediliyor.
Tagliatelle:
Fettucininin daha incesi olarak adlandırılıyor. Daha çok kremalı soslarla servis ediliyor.