Et marinesinin amacı, hem etin yumuşaması hem de aromasının ve lezzetinin artırılmasıdır. Et nasıl yumuşatılır derseniz, taze et zaten yumuşaktır ama lokum kıvamına gelmesi için et marinesi olmazsa olmazdır! Et marine sürecinde kullanılan malzemeler, bekleme süresi ve yöntemler lezzetini etkileyen en büyük etkenlerdendir. Et marine etmek mutlaka yapılması gereken bir işlem olmamasına rağmen, profesyonel şeflerin ve lezzetiyle hayran bırakan yemekler hazırlamak isteyenlerin favori yöntemlerinden biridir. Ayrıca etin tadını yoğun bulanlar için de harika bir aroma sağlar.
Et marinesi, tüketirken daha fazla keyif almak ve konuklarınızı etkilemek için mükemmel bir yöntemdir. İster döküm tavada, ister fırında, isterseniz ızgarada olsun hiç fark etmez. Her pişirme yöntemi için etleri marine etmeniz faydalı olacaktır.
İyi bir et yemeği için marinasyondan önce etin doğru seçilmesi ve yemeğe uygun olup olmadığı önemlidir. Bugün pek çok kasap bu konu hakkında bilgi sahibidir ve sizi yönlendirir ama iyi et nasıl seçilir merak ediyorsanız ve bu konudaki bilgilerinizi artırmak istiyorsanız sizi yazımıza davet edelim. Et alışverişlerinizi artık farklı bir göz ile yapmak için mutlaka göz atın!
Et marinesi ile ilgili tüm detayları öğrenmeye hazır mısınız? Etin yumuşak olması için nasıl marine edilir, marinasyonda hangi malzemeler kullanılır, hangi et nasıl marine edilir sorularınızın cevabı için okumaya devam edin!

Kırmızı Et Marine

Genelde beyaz ete göre daha sert olan ve biraz daha geç pişen kırmızı etin yumuşaması için marine etmek hem kolay pişmesini hem de çok daha leziz olmasını sağlayacaktır. Kırmızı et marinesi için bitkisel içerikli yağlar yani ayçiçeği ve zeytinyağı kullanabilir, aromasını artırmak için de soğan suyu ya da sarımsak püresi ekleyebilirsiniz. Kırmızı etin yoğun aromasını bastırmak istiyorsanız bu harika bir yöntemdir!

Tavuk Nasıl Marine Edilir?

Tavuk, kolay pişmesi ve ekonomikliği ile mutfaklarımızda sıkça yer verdiğimiz bir et çeşidi. Her ne kadar kolay pişse ve kırmızı ete göre daha yumuşak olsa da et marinesi gerekmediği anlamına gelmez. Çünkü et marinesi yalnızca etin yumuşamasına değil aromalanmasına da fayda sağladığını söylemiştik. Tavuk göğüs, bonfile, pirzola ya da diğer çeşitlerinin tamamında kefir ya da yoğurt gibi mayalı malzemeler kullanmak tavuğun kurumamasına ve sulu bir kıvam almasına yardımcı olur. Izgarada, tavada, fırında ya da döküm tavada bu et marine yöntemini rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Marine edilmiş leziz bir tavuk tarifi arıyorsanız, marineli tavuk kalça şiş tarifimize mutlaka göz atın!

Dana Eti Marinesi

Ağızda yumuşak bir his bırakan bir et yemeği hazırlamak istiyorsanız dana eti marinesi en iyi çözümdür. Bunun için asitli ve yağlı marine yöntemleri oldukça uygundur. Dana eti, ızgara ya da fırında hazırlanacaksa taze aromatik baharatlarla hazırlanan marine sosları lezzetini artıracaktır. Bu soslar eti yumuşatmakla kalmaz, hafif bir tütsü aroması kazanmasını da sağlar.
Et marine işleminde kullanılacak sos için doğru bir asit-yağ dengesi yakalanmalıdır. Marine sosunda portakal, limon ya da narenciye türlerinden herhangi birine yer verebilirsiniz. Ama marinasyona tuz eklemek, çok fazla limon suyu ve sirke gibi asidik malzemeler kullanmak etin yapısını bozabilir. Bu yüzden miktarlara dikkat edilmesi gerekir. Diğer malzemelere eşlik etmesi için mutlaka yağ kullanılmalıdır. Zeytinyağı, ayçiçeği yağı ya da fındık yağı gibi yağlar dana eti terbiyesinde sıkça kullanılır. O an evinizde hangisi varsa onu kullanabilirsiniz. Bunların dışında, farklı malzemeler ile lezzetini de bambaşka bir hale getirmek için yoğurt, bal ya da hardal gibi malzemeler ile oldukça yüksek aromalı marine sosları hazırlanabilir.

Biftek Nasıl Marine Edilir?

Biftek eti marinesinden önce bilinmesi gereken, zaten diğer etlere göre yumuşak olan biftek etinin kesinlikle dövülmemesi gerektiğidir. Biftek etini sütle marine etmek için, derin bir kâseye alabilir ve üstüne süt ekleyebilirsin. Cam pişirme kapları bu aşamada oldukça uygun olacaktır. Daha sonra, et marinesinin aromasını zeytinyağı ve çeşitli baharatlar ile artırabilirsiniz. Soğan suyu da bu karışıma eklenebilecek bir malzemedir. Lezzetinden hoşlanmıyorsanız eklememek de mümkün. Bu şekilde hazırlanmış et marinesinde bifteklerin en az 2-3 saat kadar beklemesi yeterli olacaktır. Daha uzun süreli bekletmelerde daha da güzel sonuçlar alabilirsiniz. Bifteğin yağlı dokusunu hafifletmek için biberiye ya da kekik gibi baharatlar kullanabilirsiniz.

Antrikot Nasıl Marine Edilir?

Antrikot marinasyonu için hazırlanan sosun ve etin oda sıcaklığında olmalıdır. Çünkü, biri soğuk biri sıcak olduğunda sosun ete nüfuz etmesi zorlaşabilir. Bununla birlikte etin olduğu gibi sosun içine konulmaması da gereklidir. Etin önce elle biraz yumuşatılması gerekmektedir. Ardından etin sosun içine konulup, ağzının güzelce kapatılması gerekir. Et marinesi sayesinde ızgarada, mangalda veya döküm tavada pişireceğiniz tüm etlerin lezzetine lezzet katabilir, yumuşacık lokum kıvamında etler elde edebilirsiniz. Antrikot et marinesinde, sarımsak ve biberiye gibi aromatik malzemeler kullanmak da sahip olduğu yağlı tadı hafifletecektir.

Mangalda Et Marinesi

Etleri en sık pişirmeyi tercih ettiğimiz yöntemlerden biri de mangaldır. Özellikle mangal, Yaz dönemlerinde bizim kültürümüzde adeta bir keyfe dönüşür. Öyleyse gelin ailecek hazırlanan mangal keyfi için leziz etler hazırlayalım! Mangal öncesi etin en az 6 saat marine olmasına özen gösterilmelidir. Diğer kırmızı etlerde olduğu gibi asidik ve yağ dengesi korunarak bir marine sosu hazırlayabilirsiniz. Etlerin yine oda sıcaklığında olmasına dikkat edip, tuzu pişirdikten sonra eklemeniz faydalı olacaktır.

Lokum Et Marinesi

Lokum et marinesi yaparken, süresini uzun tutun ve kontrol ederek ilerleyin. Düz ve kenarları yüksek bir kapta hazırlayacağınız yoğurt, yağ ve sarımsak, soğan gibi tatlandırıcılarla hazırlayacağınız sostaki etleri birkaç saatte bir çevirerek lokum kıvamını almasını sağlayabilirsiniz. Ardından tavada, ızgarada ya da fırında kolayca pişirebilirsiniz.

Kuzu Eti Marinesi

Kuzu eti marinesinde, kırmızı et marinesi için kullanılabilen tüm soslar kullanılabileceği gibi geleneksel bir tat için yoğurt ve salça kullanabilirsiniz. Kuzu eti yapısı gereği zaten yumuşak bir dokuya sahip olduğu için, zeytinyağı ağır bir tat verebilmektedir. Bu yüzden ayçiçeği yağı, doğru bir tercih olacaktır.
Kuzu etinin eğer pirzola kısmını kullanacaksanız marine harika bir yöntemdir. Leziz marine sosu ile hazırladığımız marineli kuzu pirzola tarifimize göz atmadan geçmeyin!

Kuşbaşı Et Nasıl Marine Edilir?

Kuzu ya da dana fark etmeksizin kuşbaşı et marinesinde sarımsak ve kekik tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda zeytinyağı lezzetini arttıracaktır. Kuşbaşı eti marine edildikten sonra pişirme aşaması da önemlidir. Şişe dizmek ve pişirirken şiş kullanmak da eşit ve yumuşak bir kıvam almanıza yardımcı olacaktır.

Bonfile Nasıl Marine Edilir?

Bonfile kolay pişen ve oldukça değerli bir ettir. Bonfile eti yağsız bir kesim olduğu için bütün olarak değil, dilim olarak etmeye ve et marinesinde bol yağ kullanmaya özen gösterin.

Izgara Et Marinesi

Izgara et marinesi de mangaldaki yöntem benimsenerek yapılabilir. Izgarada pişecek etleri pişmeden en az yarım saat önce dolaptan çıkarıp oda sıcaklığına getirmeye özen gösterin. Izgara etin marine sosunun damlayıp közü söndürmemesi için fazla marinasyonu pişirmeden önce üzerinden alın.

Ciğer Nasıl Marine Edilir?

Ciğeri marine etmeden önce dikkat edilmesi gereken nokta yıkanmaması gerektiğidir. Ciğer marinesinde süt ve yağ mutlaka kullanılmalıdır. Tuz ise dokusunun sertleşmesine sebep olacağı için ciğerleri pişirdikten sonra tuz ekleyin. Kimyon ile servis edebilirsiniz. Sütle marine edilen etin yıkanmaması gereklidir, biraz süzdükten sonra direkt pişirmeye başlayabilirsiniz.

Eti Sütle Marine Etmek

Eti sütle marine etmek, brine denilen gramaj yükseltme tekniğidir. Ancak mayalı süt ürünleri ile marinasyon ile etin yumuşaması mümkündür.