Ekşi Maya Nedir?

Ekşi maya, un ve suyun belirli periyotlarda beslenerek laktik asit bakterileri ve mayaların doğal fermantasyonları sonucunda oluşan doğal bir mayadır. Saklanması ve sürdürülebilmesi oldukça kolay olan ekşi maya, un ve suyu birleştirerek sağlıklı ekmeklere dönüştürmenin en eski ve en etkili yollarından biri. İçerisine çok sayıda yararlı bakteri ve maya barındırır. Bu da ona probiyotik özelliği kazandırırken zararlı mikroorganizmaları baskılayarak gelişmelerini önler. Mayanın ekşiliği ise kullanılan ekşi mayanın cinsine, en son ne zaman, hangi aralıklarla, hangi sıcaklıkta beslendiğine, hangi sıcaklıkta ne kadar süre mayalandırıldığına göre değişkenlik gösterir.

Ekşi Maya Nasıl Beslenir?

1. Ekşi maya besleme için ilk olarak kendi kavanozunu kullanabilirsiniz.
2. Maya miktarı kadar yarısı un ve su olan karışımı ekleyin. 
3. Bir çatal ya da kaşık yardımıyla homojen bir şekilde karıştırın. 
4. Mayanızı beyaz, çavdar, tam buğday unu ile hazırlayabilirsiniz. 
5. Yerli, atalık ve tam buğday olması mayanın tutması ve bakteri kalitesi açısından iyi sonuçlar verecektir. 
6. Beyaz un mayayı daha hızlı aktif hale getirir. 
7. Kavanoz kapağını hava alacak şekilde tam kapatmadan üzerine koyun. 
8. Maya yaklaşık iki katına çıkıp göz göz olduğunda mayalama işlemi bitmiş olur. Yani ekmek yapımına hazırdır. 
9. Mayanızdaki gözenekler azalıp katılaşmaya başladığında ise birkaç kez beyaz unla besleyebilirsiniz. 
10. Eğer mayanızı aç bırakmazsanız, ömür boyu bile kullanabilirsiniz.

Ekşi Maya Nasıl Saklanır?

Mayanızı yaptıktan sonra onu kendi kavanozunda ağzı kapalı olarak dolapta muhafaza etmelisiniz. Böylelikle fermantasyon yavaşlar ancak durmaz! İlk dönemde mayanız yeni olduğu için üç günde bir besleyebilir, olgunlaştıkça haftada bir ya da on günde bir beslemeyi sürdürebilirsiniz. Ekşi maya eğer oda ısısında bekletecekseniz, onu her 24 saatte bir beslemek gerekir.

Ekşi Mayanın Hazır Olduğunu Nasıl Anlarız?

Ekşi mayanın hazır olduğunu anlamak için en basit yöntem, su testidir. Oda sıcaklığındaki bir kase suyun içine iki çorba kaşığı ekşi maya bıraktığınızda, maya suyun yüzünde kalıyorsa artık kullanım için hazırdır. Maya yüzmüyorsa, son besleme üzerinden 8 saati geçmemişse eğer biraz daha bekleyebilirsiniz

Ekşi Maya Ne Zaman Buzdolabına Konur?

Mayanız hazır olduktan sonra eğer kullanmayacaksanız buzdolabına kaldırabilirsiniz. Bir sonraki beslenmeye kadar yavaş fermantasyon ile hayatını sürdürecektir. Her beslemeden sonra da bu süreç devam edecektir.

Yoğurttan Ekşi Maya Yapımı

Kolay ekşi maya yapımı için farklı yöntemler vardır. Yoğurttan ekşi maya yapımı, ekşi mayası olmayanlar ve kısa sürede ekmek yapmak isteyenler için daha kısa bir yöntem. Kavanoza aldığınız un ve yoğurdu boza kıvamına gelinceye kadar karıştırıp ağzını tülbentle kapattığınız bir kavanozda bekletin. Dilerseniz fermantasyonu hızlandırmak için içine nohut da ilave edebilirsiniz. Oda sıcaklığında beklettiğiniz mayayı, günde iki kez karıştırarak havalandırın. Kimi zaman bir günde kimi zaman birkaç gün içinde kabarma ve baloncuklar oluşarak hazır hale gelen maya, kullanılır duruma gelmiştir. Mayanın kalanını yoğurt ve unla besleyebilirsiniz. Yine klasik ekşi maya gibi buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Tam Buğday Unundan Ekşi Maya Nasıl Yapılır?

Ekşi maya hazırlarken tam buğday unu da tercih edebilirsiniz. Tam buğday unu, protein, yağ, mineral ve vitamin bakımından oldukça zengindir ve ayrıca ruşeym de içerir. Tam buğday, siyez gibi unlar mayanın beyaz una göre daha geç aktif olmasını sağlar.

Nohutlu Ekşi Maya Nasıl Yapılır?

Tatlı maya olarak da bilinen bu maya nohut, buğday unu ve su ile yapılıyor ve ekşi maya hazırlanışına göre daha pratiktir. Trakya mutfağında özellikle Pomak yerleşimlerin bulunduğu bölgelerde daha sıklıkla kullanılan bir maya türüdür. Eski nohut kullanmak daha iyi sonuçlar verecektir.

Öncelikle nohutlarımızı havanda, çekiçle ya da taş yardımıyla birkaç parçaya ayırıyoruz. Mayanın taşmaması için nohutların kapladığı yerin yaklaşık üç katı büyüklüğünde bir kavanozun içerisine nohut, un ve üzerini üç dört parmak geçecek şekilde sıcak su ilave edin. Karıştırıp homojen hale getirin ve kavanozun ağzını çok sıkmadan kapatın. 14 ila 16 saat kadar kalorifer peteği yanı, fırın üstü gibi sıcak bir yerde bekletin. Yerinden oynatmamaya özen gösterin! Kavanozu açtığınızda ekşi bir koku ve kabarcıklarla karşılaşırsanız her şey yolunda demektir. Ekmek mayası yapmak için ise nohut mayasını süzün ve bir kase unla cıvık kıvamda bir hamur hazırlayın. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp sıcak bir ortamda iki katı olana kadar mayalandırın. Bu haliyle mayanız kullanıma hazırdır.

Ekşi Maya Çürür Mü?

Hamurunuzu oda sıcaklığında mayalarsanız maya hızla çoğalır ve fermente olmadan çürür ve hamurunuz ekşime yapar. Soğuk ortamda fermantasyon yavaş olacağı için hamurunuz ekşimez.

Evde Ekşi Maya Yapmanın Püf Noktaları

1.Ekşi maya yapımı için en önemli noktalardan biri, kullanılan araç gereçlerin çok iyi sterilize edilmesidir. Aksi takdirde maya içerisine zararlı bakteriler karışabilir.
2.Ekşi maya yapımı için en önemli noktalardan biri, kullanılan araç gereçlerin çok iyi sterilize edilmesidir. Aksi takdirde maya içerisine zararlı bakteriler karışabilir.
3.Yerli, atalık ve tam buğday un kullanmak, mayanın tutması ve bakteri kalitesi açısından iyi sonuçlar verecektir.
4.Beyaz un mayayı daha hızlı aktif hale getirir. Tam buğday, siyez gibi unlar mayanın beyaz una göre daha geç aktif olmasını sağlar.
5.Ekşi mayanın hazır olduğunu anlamak için en basit yöntem, su testidir. Oda sıcaklığındaki bir kase suyun içine iki çorba kaşığı ekşi maya bıraktığınızda, maya suyun yüzünde kalıyorsa artık kullanım için hazırdır.
6.Ekşi mayanın üzerinde su birikmişse mayanız beslenememiş ve hastalanmıştır. Üzerindeki suyu temizleyerek, bol un ve az su ile canlandırmayı deneyebilirsiniz.
7.Mayanız hazır olduktan sonra eğer kullanmayacaksanız buzdolabına kaldırıp yavaş fermantasyonla hayatını sürdürün.
8.Eğer mayanızı aç bırakmazsanız, ömür boyu bile kullanabilirsiniz.

Ekşi Maya Ekmeğinin Faydaları

Ekşi mayalı ekmeğin bir dilimi diğer ekmek türlerine göre çok daha fazla toplam lif içeriyor. İçerdiği enzimler sayesinde ekmeğin sindirimini kolaylaştırıyor. Kan şekerini kontrollü yükseltiyor ve uzun süre tokluk veriyor. Ekşi maya, ekmekte oluşan ve bağışıklık sistemini güçlendiren beta glukanın parçalanmasına engelleyerek kanseri önlemede yardımcı oluyor. Besin değeri oldukça yüksek olan ekşi mayalı ekmeğin B12 vitaminini artırdığı ve unutkanlığı azaltmada yardımcı olduğu biliniyor. Ekşi maya doğal probiyotik bakterilerden meydana geldiği için alerji yapmıyor.

Ekşi Maya Besin Değeri

Yaklaşık 70 gram ekşi maya 202 kalori içerir. Bunun yanı sıra %45 karbonhidrat, %50 protein ve %5 yağ oranına sahiptir.

Ekşi Maya ile Ekmek Yapımı

Evde kendi ekşi mayalı ekmeğinizi yapmak sandığınız kadar zor değil. Biraz sabır ve özveriyle mükemmel ekmeğinize ulaşabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan; un, su, tuz ve ekşi maya.

Evde Ekmek Yapımı

Evde kendi ekmeğini yapmayan kalmasın! Daha önce evde ekmek yapmayı hiç denememiş olsanız bile doğru adımlarla kolaylıkla mis gibi ekmeğinizi pişirebilirsiniz. Evde ekmek yapmanın püf noktaları için tıklayın!

Evde Ekşi Maya Tarifi ve Yapılışı

Evde Ekşi Maya Malzemeleri
100 g un
100 g su

Evde Ekşi Maya Yapılışı
1.Oda sıcaklığında kaynamış ve dinlenmiş suyu, un ile bir kavanozun içerisinde karıştırın.
2.Mayanın kabarmasını takip etmek için karışımın seviyesini kavanoz üzerinde işaretleyin.
3.Evin sıcak bir köşesinde, iki katına kabarana dek bir ya da iki gün bekleyin.
4.Karışımı bir kaba alın. İçerisinden 100 gram alın. Üzerine 50 gram su ve 50 gram un ekleyip, karıştırın.
5.Kavanoza alıp, iki katına kabarana dek bir ya da iki gün bekleyin.
6.Mayanın kabarmasını takip etmek için karışımın seviyesini kavanoz üzerinde işaretleyin.
7.Maya besleme işlemini 10 gün boyunca takip ederek, kabardıkça besleyerek devam edin.
8.Ekmek için mayadan 100 gram alıp kullanın. Kalan mayayı besleyerek artık büyümesini yavaşlatmak için kapağını kapatıp buzdolabında kaldırın.

Evde Ekmek Yapımı Tarifi: Tüm Püf Noktaları ve Kolay Ekmek Yapımı Rehberi

Eve ekmek getiren değil evde ekmek yapan olmaya ne dersiniz? Unutmayın, kendi yaptığınız ekmeğinizin kokusu da dokusu da size çocukluğunuzda fırından aldığınız o mis gibi ekmeklerle doğru bir yolculuğa çıkaracak. Püf noktalarını adım izlediğinizde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz hem görüntüsüyle hem lezzetiyle damaklarımızı şenlendirecek 15 kolay ekmek tarifi ile sizlerleyiz.