Kurban Bayramı, her sene kutladığımız dini bayramlarımızın bir diğeri. Kurban Bayramı hakkında bir bilgisi olmayan bile, bu bayramda hayvan kurban edildiğini; etlerin yoksullara dağıtıldığını ve her evde bir tencerede et piştiğini bilir. 

Peki kurban bayramı nedir biliyor musunuz? Bu yazımızda Kurban Bayramı önemine değineceğiz; Kurban bayramının anlam ve önemini elimizden geldiğince anlatmaya çalışacağız. Kurban Bayramı nedir neden kutlanır bu yazımızda. Keyifli okumalar!

Kurban Bayramı Nedir?

Kurban Bayramı nedir genel hatlarıyla bahsedelim, ardından da Kurban Bayramının önemi nedir beraber öğrenelim.

Kurban Bayramı, Hicri takvime göre Zilhicce ayının 10. Gününde başlayan, kutlaması dört gün süren bir dini bayramdır. 

Zilhicce ayının 10 – 11 ve 12. günleri '”Eyyâm-ı nahr” yani kesme günleri olarak geçer. Bayramdan önceye tekabül eden 9. Güne de Arefe denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda Müslümanların her yıl Mekke'de hacca gittikleri vakittir de.

Dini Müslüman olan ülkelerde ve nüfus çoğunluğunu Müslüman bireylerin oluşturduğu ülkelerde Kurban Bayramı, resmi tatil de ilan edilir. 

Kurban Bayramı Ne Zaman Kutlanır?

Kurban Bayramı, tıpkı Ramazan Bayramı gibi her sene 11 ila 12 gün kadar geriye gelir ve bu yüzden de erken kutlanır. Bunun sebebi, bu bayramların Hicri takvime göre kutlanmasıdır. Hicri takvim ay temelli olduğu için, günümüzde kullandığımız miladi takvimden (ki kendisi güneş temellidir) 11 – 12 gün kadar kısadır.

2023 senesinde arefe günü 27 Haziran Salı günü olacak. Bayramın kalanı ise şu şekilde kutlanacak:

İlk Gün: 28 Haziran Çarşamba gün

İkinci Gün: 29 Haziran Perşembe günü

Üçüncü Gün: 30 Haziran Cuma günü

Son Gün: 1 Temmuz Cumartesi günü

Kurban Bayramının Amacı

Kurban Bayramı kutlanışının sebebi ve Kurban Bayramı amacı nedir? 

İslam dininin bir terimi olarak Kurban kelimesi, “Allah rızasına ermek niyetiyle, Allah’a yaklaşmak için kesilen hayvan” demektir. Kur'an’a göre peygamber Hz. İbrahim ve oğlu İsmail, Kurban Bayramının temelidir. Hz. İbrahim’in, oğlunu Tanrı’ya kurban edecek kadar sadakatli olması, onun teslimiyetini ve inancını temsil eder. 

Bu olayın ardından Kurban bayramının amacı, varlıklarına şükretmek ve bu vesileyle yoksullara yardım etmek olmuştur. 

Kurban Bayramının Anlam ve Önemi

Kurban Bayramı, önemi yüksek zamanlardan. Birlik, beraberlik ve paylaşımı temsil eder. Evine et giremeyen yoksul hanelerin dahi tencereleri kavurmayla, etle dolar bu bayramda. Varlıklılar bir yandan mallarına şükreder, diğer yandan paylaşmayı hatırlar. 

Kurban Çeşitleri

Kurbandan bahsettik, biraz da kurban çeşitleri nelerdir ondan bahsedelim. :) Kurban çeşitleri ve anlamları birbirinden farklı tabii ki. Tek bir hayvan veya tek bir kurban amacı yok. Şükür, akika ve adak terimlerini duymuş muydunuz? Gelin bir bir açıklayalım:

-Adak Kurbanı 

Bir şartın gerçekleşmesi için adak adanır. O şart gerçekleştikten sonra kesilen kurbana “adak kurbanı” denir. Adak sahibi ve hanesi kesilen adak kurban etinden yiyemezler. Tamamının dağıtılması şarttır.

-Akika Kurbanı

Yeni doğan çocuk için şükretmek amacıyla kesilen kurbana “akika kurbanı” adı verilir. Bu kurban, çocuk ergenlik dönemine girene kadar kesilebilir. Adak kurbanından farklı olarak akika kurban etini kestiren kişi ve ev halkı tüketebilir.

-Şükür Kurbanı

Aynı mevsimde hem hac hem de umre ibadetlerini tamamlayanların kestikleri kurban “şükür kurbanı”dır. Bununla sınırlı kalmayan şükür kurbanı, kişilerin herhangi bir amaca ulaştıktan sonra kesebilecekleri bir tür kurbandır. Kestiren ve kestirenin hanesi bu kurbandan yararlanabilir. 

Bayramları konu aldığımız birbirinden keyifli ve bilgilendirici yazılarımıza sizi bekliyoruz. Öncelikle biraz geriye gidip Osmanlı döneminde Kurban Bayramı nasıl kutlanırdı öğrenmek ister misiniz? Osmanlı’da Kurban Bayramı yazımız sizin için burada. :) 

“Ah o eski bayramlar!” diyenler için bayram nostaljisi yazımız ve sofralarını bayramlara layık donatmak isteyenler için bayram sofraları için 5 tarif yazımız burada. :)