Ramen Japon mutfağının dünyaya kattığı lezzetlerden bir tanesi. Ramen aslında bir çeşit noodle çorbası yani erişteli çorba olarak tanınıyor. İçerdiği erişteden ismini alan ramense, normal eriştelerden biraz daha farklı bir lezzete sahip. Tam buğday unu, tuz ve su ile yapılan erişteler Çin mutfağındakilere göre daha sade bir lezzete sahip. Bu lezzetin sebebi de içerisinde kansui isminde bir alkali su kullanılması. Bu su erişteye farklı bir doku katıyor. Hazırlanan hamur ince şekilde açılıyor ve spagetti formunda kesiliyor, sonrasında buharda pişiriliyor.

Buharda pişirilen erişteler sebze ya da et suyu içerisine ekleniyor. Sonrasında bu suyun içerisine pişirilmiş domuz, tavuk ya da dana eti ilave ediliyor. Sonrasında yeşil soğan, bok choy, yosun gibi yeşil yapraklı sebzeler kasenin içerisine giriyor. Sadece et ya da sebze suyunun sıcaklığını barındırdığı için eklenen sebzeler hafifçe yumuşuyor ancak dokuları ve besin değerleri asla yok olmuyor. Son olarak hafif sıvı kıvamlı yumurta ilave edilen kase oldukça besleyici ve doyurucu sayılıyor. Yüksek protein ve kompleks karbonhidratlar içeren çorbayı lezzetlendirmek için içerisine susam yağı, soya sosu, pirinç sirkesi de eklenebiliniyor.

En popüler ramen çeşitleri Shoyu, Shio, Miso ve Tonkotsu olarak biliniyor. Shoyu berrak ve kahverengi tavuk suyunun soya sosuyla aromalandırması ile yapılıyor. İçerisinde dana, domuz ya da balık bulunan bu ramen en yaygın olarak tercih edilenlerden.

Shio ramense en hafif olan çorba olarak biliniyor. Berrak ve şeffaf suyu bulunan çorba, tuzla lezzetlendiriliyor. Genel olarak tavuk suyu kullanılarak yapılıyor ve içerisine domuz, balık ya da dana eti bulunuyor.

Miso ramense miso denilen soya fasulyesi ezmesi içeriyor. Bu nedenle diğer çeşitlere göre biraz daha yoğun bir aromaya ve yapıya sahip.

Tonkotsuysa domuz kemiği suyundan yapılıyor ve domuz yağı ile yoğunlaştırılıyor.

Ramenin içerisinde bulunan yöresel malzemeler ise şu şekilde; Chashu; yağlı domuz dilimleri, Menma; bambu filizi, Negi; pırasa ya da yeşil soğan. Moyashi; çiğ ya da pişmiş fasulye filizi, Tamago; az ya da fazla haşlanmış yumurta, Seaweed; yosun, Kamaboko; emojiler arasında da bulunan ortasında pembe bir yuvarlak olan balık mücveri.

Evde ramen hazırlamak için kullanabileceğiniz diğer malzemelerden de kolayca yararlanabilirsiniz.

Bunun için ramen tarifimize göz atmayı unutmayın.