Sonbahar ve kış aylarının gelmesiyle balık sezonu açıldı. Her ne kadar balıkçılarda temizleme işlemi yapılsa da yine de evde balık temizlemenin püf noktalarını öğrenmekte fayda var.

Her ne kadar zor gözüken bir süreç olsa da bir kere öğrendikten sonra balık temizlemek sanıldığı kadar zor değiş.

İlk olarak balık kokusundan kaçınmak isterseniz eldiven giyebileceğinizi söyleyelim ancak her zaman çıplak elle daha fazla kontrole sahip olacağınızı unutmayın. Eldivenden sonra, bıçak, kesme tahtası ve buzlu suyu hazırlayarak işe başlıyoruz.

Pulsuz balıklar:
Derisi üzerinde pul bulunmayan palamut, uskumru, kalkan gibi balıklar bu sınıfa girer. Bu balıklar derileriyle birlikte ya da fileto olarak tüketilebiliyor. Balığın iç organlarını ve yüzgeçlerini temizlemek ilk yapılacak adımlardan biri. Balığın iç organlarını temizlemek için kesme tahtasına balığı başı öne kuyruğu arkaya gelecek şekilde yerleştirin ardından balığın üzerine hafifçe bastırarak karnında bir yarık açarak içini boşaltın. Boşaltma işleminden sonra içini bol soğuk suyla temizleyin. Bu işlemden sonra balığın solungaçları baş parmak ve işaret parmağı yardımı ile açın. Dilerseniz bu işlemden sonra balığın kafasını kesebilirsiniz. İçindeki siyah zarlar ve kanlı kısımları da iyice temizledikten sonra balık pişirilmeye hazır hale geliyor. İsteğe bağlı olarak derisinden ayırarak da tüketilebilirsiniz.

Pullu balıklar:
Pullu balıkların ilk olarak pullarını temizleyerek başlayın. Pulları temizlemek için balığı kesme tahtasına alıp bıçağın kör tarafıyla çok bastırmadan kuyruktan başa doğru pulları temizleyin. Bütün pullar temizlendikten sonra balığı pürüzsüz bir dokusu olacaktır. Sonrasında yine balığın üzerine bastırarak karnını yarın ve iç organlarını çıkarın. Bu işlemden sonra balığın içini bol soğuk suyla yıkayın. Fileto şeklinde tüketmek için balığı ikiye kesip kuyruk ve baş kısmını ayırın. Daha sonrasında bir fileto bıçağı yardımıyla balığı derisinden ayırın. Bu işlemden sonra kılçıklarını da temizleyip pişirebilirsiniz.

Küçük balıklar:
Hamsi, istavrit, uskumru, sardalya gibi balıklar büyük balıklara göre biraz daha uğraş gerektiriyor. Ancak bu balıklar tercihe göre kılçıklı olarak da tüketilebiliyor. Bu balıkları temizlemek için ilk olarak bir elinizle kafasını koparın ya da bıçak yardımı ile kafasını çıkarın. Sonrasında parmak yardımı ile gövdesini sıyırarak iç organlarını alın. Bu işlemden sonra balıkları tuzlu soğuk suda bekletmek çok önemli. Kılçıklarını çıkarmak isterseniz balıkları ikiye ayırmadan dikkatlice gövdesindeki kemikli kısmı çıkarın. İlk tuzlu sudan sonra balıkları iyice bol suyla yıkayıp tekrar tuzluda suda bekleterek pişirmeye hazırlayabilirsiniz.