Yumuşak ve dokulu yapısıyla tanınan incir, tarımı yapılan en eski meyve türlerinden bir tanesi. Tarih boyunca bolluk ve bereketin simgesi olarak kutsal kitaplarda adı geçen incir, mitolojide doğurganlığı simgeliyor ve Dionysos tarafından insanoğluna armağan edildiğine inanılıyor.
Asıl toprakları Akdeniz ve Asya olan incir, yüksek sıcaklık oranına sahip bölgelerde yetişiyor. Türkiye’de en çok Ege Bölgesi’nde yetişirken, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde de görülüyor. Türkiye, dünyadaki incir üretiminde ilk sıralarda yer alırken, kuru olarak yurtdışına ihracatı da gerçekleştiriliyor. Türkiye’den sonra Fas, Cezayir, Mısır, Tunus ve İspanya gibi sıcak bölgelerde de yetiştiriliyor.
İncirin en yaygın tariflerinden bazılarının reçel, marmelat ve komposto olduğunu söyleyebiliriz. Pasta ve tatlılarda da kullanımının yanı sıra, keçi peyniri ve kıtır ekmeklerle atıştırmalık olarak tüketilmesiyle de oldukça meşhur. Osmanlı mutfağında tatlı-tuzlu yemekler içerisinde de aroma verici olarak kullanıldığı biliniyor.
Kurutulmuş olarak da tüketilebilen incir, günlük beslenmenizde sağlıklı bir ara öğün olarak geçiyor. Şeker tüketimini azaltmak istediğiniz durumlardaysa alternatif olarak kullanılabiliyor.
İncirli Pavlova tarifimize buradan ulaşabilirsiniz.