Yılın hangi mevsiminde olursanız olun mutfağınızdaki yiyecekleri daha uzun ömürlü saklayabilmek sizin elinizde. Meyvelerin, peynirlerin, et, tavuk ve balık çeşitlerinin birbirinden farklı saklama süreleri mevcut, gelin bu sürelere bir göz atalım.

İşte yiyeceklerin buzdolabı ve dondurucu ömürleri:

İlk olarak kahvaltılık yiyeceklerle başlayalım. Mutfağınızda bulunan yumurtaları yaklaşık 3-4 hafta buzdolabında saklayabilirsiniz. Peynirlerin süreleri pakette yazan son kullanma tarihlerine sabit olurken, mutlaka hava geçirmeden muhafaza edilmesi gerekir. Zeytinlerse buzdolabında 3-4 haftaya kadar saklanabilirken, salçalar 3-4 ay buzdolabında, 5-15 ay arasında da derin dondurucunuzda muhafaza edilebilir.

Meyve ve sebzelerle devam edelim.

Bu yiyecekler diğer besinlere kıyasla daha kısa süreli saklama süresine sahip. Çilek ve muzları buzdolabınızda 5-7 gün arasında saklayabilirken, elma ve limonu 1-1,5 ay arasında buzdolabınızda muhafaza edebilirsiniz. Karpuzu 2 hafta buzdolabında saklayabilirken, 8-12 ay arasında derin dondurucuda tutabilirsiniz. Sebzelerden; biber ve havucu 4-5 hafta buzdolabında saklayabilirken, marul ve salatalıklarınızı 1-2 hafta boyunca muhafaza edebilirsiniz.

Son olarak et ürünlerinin saklama sürelerinden bahsedelim. Aldığınız bütün halindeki tavukları 1-2 gün buzdolabında, 6-8 ay boyunca derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Diğer et ürünlerinde olduğu gibi kırmızı et ve balıklarınızı 1-2 gün buzdolabında saklayabilirken, 6-9 ay arasında derin dondurucunuzda tazeliğini koruyacaktır.