Karşımıza çıkan sokak tezgahlarından aldığımız ayaküstü karnımızı doyurduğumuz Türkiye’nin vazgeçilemeyen sokak lezzeti olan simidin nasıl ve neden yapıldığını anlatmadan önce, tarihini bilmek gerek.

Simidin tarihsel gelişimini hemen anlatalım.

Simit, Anadolu’da Osman İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü zamana kadar iniyor. O dönemde saraydaki un depoları simithane, padişah fırınıysa simit fırını olarak anılıyor. Tarihte bilinen gerçeklerden biri de, Osmanlı padişahlarının ramazan döneminde verdikleri iftar yemeğinden sonra yol saf tutan askerlere simit hediye ediyor olmaları. Bu anlamda simit, tarihimizde padişah hediyesi olacak kadar değerli bir besin. Başka bir anlamda da saray tarifi diyebiliriz. Halka şeklinde olmasından dolayı ilk olarak ‘simid-i halka’ ismi alsa da 18. yüzyıldan sonra halka kelimesi kayboluyor ve simit denilmeye başlanıyor.

Tarihinden bahsettikten sonra simidin günümüzdeki yeriyle devam edelim. Geleneksel yiyeceğimiz olarak kabul edilen simit, doksanlı yıllarda fast-food akımının artması nedeniyle yaşama mücadelesine devam ediyor. Fakat yine de ülkemizde simit üzerine hizmet veren yerler artık zincir oluşturuyor ve farklı tüketim seçenekleriyle sunmaya başlıyor. Böylece simit fast-food tarzında bir besin olarak tüketicilere sunuluyor.
Peki, simit neden yapılıyor diye merak ediyor musunuz? Sokak lezzeti olan simit, un, maya, pekmez ve susamdan oluşturuluyor ve kendi içinde 3 çeşit türü mevcut oluyor. Taban simidi dedikleri fırında tıpkı ekmek gibi kürekle atılan, tavada pişirilen simit ve kazan simidi dedikleri az susamlı ve parlak görünüşlü olan çeşitleri tüketiliyor.

Simidin rengi ve lezzetindeki farkın şehirden şehre değişmesiyse ‘’pekmezleme’’ denilen aşamanın farklı uygulanmasından kaynaklanıyor. Bu aşama İstanbul’da soğuk olarak, Ankara, İzmir, Bursa ve pek çok diğer yöredeyse sıcak olarak yapılıyor. Sıcak yapıldığında pekmez ve su aynı oradan karıştırılarak kaynatılıyor. Simitler bu karışıma batırılıyor ardından susama batırılarak fırında pişiriliyor. Daha sonra nefis kokusuyla tüketime sunuluyor.