Çay ve kahve saatlerinin mükemmel lezzeti kek, herkes tarafından sevilen lezzetlerden, bu konuda hem fikiriz. Yapması oldukça kolay olan tekniği ve bulunması kolay malzemeleriyle bu tatlının en önemli noktasıysa pişerken kabarması. Bunun için bazı adımları takip etmeniz yeterli. En basit haliyle kek yapılırken şeker ve yumurta çırpılarak başlanıyor. Bu ilk adım kekin kabarması için en önemli nokta. Sıradan bir kek yaparken yumurta ve şekerin çok iyi çırpılması kekin iyi kabarmasını sağlıyor.

Pandispanya tarzı daha kabarık ve pürüzsüz bir kek için yumurta akı ile sarısının ayrılması gerekiyor. Yumurta sarısına şekerin yarısı ilave edildikten sonra krema kıvamına gelene kadar çırpılıyor, ardından yumurta beyazı mereng yapımındaki gibi şekerle birlikte çırpılıyor. Yumurta beyazının kıvamı burada büyük bir önem taşıyor. Yumurta beyazı ve şekerin kıvamının doğru olduğunu anlamak için çırpıldığı kaseyi ters çevirmeniz yeterli. Kasedeki karışım sabit kalıyorsa kıvamı doğru olarak kabul edebilirsiniz.

Bir başka tüyo olarak; normal kek yapımında yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra sıvı malzemeler ve son olarak katı malzemeler karışıma ekleniyor. Bu aşamadan sonra kekin güzel kabarması için çok fazla karıştırmamak gerekiyor. Eğer sarısı ve beyazı ayrılmış yumurtalarla kek yapılıyorsa, sarısının olduğu karışıma kalan malzemeler eklendikten sonra karıştırılıyor ve yumurta beyazının olduğu karışım en az 3 aşamada kek hamuruna yediriliyor. Bu sırada katlama tekniği denilen teknik uygulanıyor. Bunun sebebiyse kabaran yumurta beyazını olabildiğince aza indirmek ve kekin kabarmasını sağlamak.

 

Kek yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise fırın. Kek yapılacak fırının ayarlarının iyi bilinmesi gerekiyor. Fırın ayarları tariftekine göre yapılması gerekiyor, aksi halde kek hamuru ne kadar iyi yapılmış olursa olsun kabarmıyor. Turbo ya da normal ayarda olacak fırının ilk kullanımında olumsuz bir sonuç alınırsa ayarlarını değiştirmek yapılabilecek en doğru şeylerden biri. Fırın ayarları uygunsa, bir kekin kabarması ve düzgün pişmesi için dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri fırının ısısı. Genel olarak kek pişirmek için doğru fırın ısısının 170-180 derece arasında olması gerekiyor. Bundan daha sıcak fırına koyulan kek hızlıca yanıyor ve içi sıvı kalıyor. Bu nedenle hem düzgün pişmiyor hem de çıkarıldığında çökebiliyor. Yine bu belirtilen ısıdan daha soğuk bir fırına konduğundaysa pişme süresi uzayabiliyor ve istenilen dokuda ve kabarıklıkta kekler elde edilemiyor. Bu nedenle mutlaka tarifte belirtilen ısıda fırın kullanmak ve fırının önceden ısıtılmış olması da kekin kabarmasında büyük önem taşıyor. Bütün bunların dışında kek pişerken ilk 30-40 dakika boyunca fırını açmak ısı kaybına yol açıyor ve bu da yine kekin kabarmasını olumsuz yönde etkiliyor. Soğuk hava ile karşılaşan kek çökebiliyor ve sonrasında tekrar kabarmıyor. Kek hazırlarken malzemelerin tazeliği de kabarma üzerinde bir diğer etken. Yumurta, karbonat ve kabartma tozu kekin kabarmasını sağlayan başlıca üç malzeme diyebiliriz. Bu malzemeler başta olmak üzere, kullanılacak diğer tüm malzemelerin de taze olması gerekiyor. Son kullanma tarihi geçmiş ya da çok yakın malzemeler kekin kalitesini olumsuz yönde etkiliyor.